Skip to main content

Det er tid for vårens delikatesse. De grønne og hvite grønnsakene er verdt noe godt i glasset. Men hvilken vin til asparges? Her er noen forslag.

De står der og bunter dem opp, mor og datter. Ferske grønne asparges som de plukket i morges fra åkeren like ved.

Jeg har bestemt meg allerede da jeg kjører fra flyplassen i Roma i Italia på vei til vingården, at jeg skal stoppe ved Canino. Her har de noen av de beste grønne aspargesene jeg vet om.

Det er tid for vårens delikatesse. Men hvilken vin til asparges? Her er noen vinforslag til både grønne og hvite asparges.

Prisene på mat øker også i Italia. Men fersk asparges er verdt hver euro.

Tysk vin til asparges

Rett før avreise til Italia har jeg fått en forsmak, da jeg møtte det tysk ekteparet Eva Clüsserath-Wittmann og  Philipp Wittmann. De har hver sin gård og vinmarker, og det er 15 mil mellom dem.

Tema var riesling, og de hadde med fersk hvit asparges fra hjemlandet.

Foran oss helles det hvitvin fra begges gårder. Tema er Riesling. Men hvorfor lager de ikke vin på samme sted?

– Det er viktig å lage vin der druene vokser, sier de i kor. Men det er klart det er tider vi ikke ser hverandre, og vi har to små barn, sier Eva.

Ektemannen legger til:

– Hun reiser mye, og er i perioder borte i flere uker.  Da er jeg glad når det er «ferie», og jeg kan sende dem til mor. Da kan jeg ta et glass vin om kvelden uten å måtte stå opp grytidlig.

Det er tid for vårens delikatesse. Men hvilken vin til asparges? Her er noen vinforslag til både grønne og hvite asparges.

«Herr og Fru Riesling», Eva Clüsserath-Wittmann og  Philipp Wittmann var nylig på Norgesbesøk.

De veksler mellom å fortelle om bratte vinmarker, om hvordan jordsmonnet i de ulike vinmarkene preger vinene og gir mineralsk preg. Og ikke minst hvordan været preger årgangene. Det får vi også smake på.

BLI MED Å LÆRE OM MUSSERENDE VIN – DIGITALT 26. MAI 

Populære viner

Noen av vinene til Philipp Wittmann som vi smaker er allerede utsolgt, kun et par dager etter at de var lansert. Men de har begge også noe vin som er på Vinmonopolet.

Det er klart forskjell på årgangene. 2020 er mer drikke-klare, mens 2021 fortsatt føles lukket og har nok mange år i vente.

– Våren har vært kald i Tyskland, forteller Eva. På bordet settes det fram asparges fra Tyskland. Den kom senere i år, forteller hun.

Det er tid for vårens delikatesse. Men hvilken vin til asparges? Her er noen vinforslag til både grønne og hvite asparges.

Hvite asparges og vin. Riesling passer ypperlig.

Det er fortsatt litt vin igjen i glassene og få smake dem med fersk asparges?

Hvite asparges er mer mineralske og passer godt til deres tørre, mineralske viner. Har du i tillegg hollandaise, slik vi får her, er kombinasjonen ypperlig.

Vin til grønne asparges

Tilbake til Italia. Jeg velger meg ut flere bunter av asparges, både da jeg er på vei fra Norge og på returen. En kjølig og våt vår har også preget Italia, og er ideelt for en lang sesong.

– Disse er perfekte til risotto. Mens om du kun vil dampe dem i ovnen med litt olje, sitron og hvitløk bør du velge disse, sier hun til meg da jeg skal betale.

Da er det bare å finne en vin som skal passe.

På vingården forsøker jeg ut egenprodusert hvitvin til, og det går glimrende. Men den selges ikke i Norge. De grønne er nok lettere å parere med vin enn de hvite. Les helt ned.

Her er noen forslag til vin til asparges:

Wittmann Niersteiner Riesling Trocken 2021, Reinhessen, Tyskland. Kr 418 (bestilling, inne på noen pol)

Innbydende med moden gul frukt, streif av hvite blomster. Snasen syren. Godt med sitrus og litt salt i smak. Runder av med et sten-preg. Flott lengde.

Nydelig vin.

Druer: 100 % Riesling. 90-91  poeng. Økologisk og biodynamisk.

Clüsserath Trittenheimer Apotheke Riesling Trocken 2020, Mosel, Tyskland. Kr 448 (bestilling)

Dette er druer fra 100 år gamle vinstokker. Kun manuelt arbeid. Mye sten og lite vann, forteller Eva.

Fortsatt er 2020 i salg i Norge. Vi får også smake 2021 som mer lukket. 21 preges av sten og røyk, høy syre, god eplefrukt og mineralitet, men fortsatt litt ung, og bør lagres lenger (fem år minst).

2020: Hvite blomster og litt tropisk frukt. Rent og pent. Saftig og nesten perlende i smak. En del mineralitet på lengde, og den bare varer og varer. Flott vin! .

Druer: 100 % Riesling. 90-91 poeng.

Clüsserath Trittenheimer Riesling Trocken Alte Reben 2020, Mosel, Tyskland. Kr 315 (bestilling)

Alte reben betyr gamle vinstokker (disse er over 40 år).

Godt stenpreg i duft. Kompleks og sitter godt. Knusktørr, men noe søt frukt i smak. Fin syre. Silkemyk struktur. Noe  krydder som munner ut i en flott lengde.

Druer: 100 % Riesling. 89 poeng.

Charly Nicolle Chablis Premier Cru Les Fourneaux 2021, Burgund, Frankrike. Kr 375 (bestilling)

Chardonnay og Chablis kan være topp til asparges. Velger du en litt dyrere, får du gjerne mye mer.

Denne er innbydende med pen mineralitet (kalk-flint). Føles kraftfull, likevel elegant. Sitrus og masse krydder, men ikke fra eik.

Noe nøtter og smør i smak. God syre. Litt fersken og godt med mineralitet i smak. En rund og deilig vin.

Druer: 100 % Chardonnay. 89-90 poeng.

Ett alternativ er Denne er i basis, men den er kommet i ny årgang, som jeg ikke har smakt.

Det er selvsagt mye annen vin til asparges, som kan funke fint.

I Italia er det vrient å få tak i både tysk og fransk vin. Velg gjerne en god Soave Classico, en Pinot Grigio, eller en tørr musserende! Eller hva med en rosè?

Vil du holde deg til klassikerne, er Sauvignon blanc ypperlig, som en Sancerre. En nyhet er denne. Eller du kan prøve denne på Sauvignon blanc fra nord-Italia:

Südtiroler Sauvignon Lahn 2019, Trentino-Alte Adige, Italia. Kr 260 (bestilling)

Denne byr på mye. Moden gul frukt, noe nesle og stikkelsbær. Frisk syre. Delikat med noe blomst og et lett mineralsk preg.  Nydelig vin!

2022 på vei inn i butikkene og den holder stand!

Druer: 100 % Sauvignon blanc. 87-88 poeng.

For flere tips til vin til asparges, på Sauvignon blanc, sjekk DETTE INNLEGGET. Flere av vinene fra Dog Point som er nevnt der er utsolgt, men DENNE er fortsatt i salg, og anbefales. Dessuten finner du også forslag til flere rimeligere viner i basis.

Det er også mye godt å velge i blant NYE VINER I BASIS I MAI til både asparges og annet, og tipper du ikke har klart å smake deg gjennom alle nyhetene ennå:-)

Buon appetitt!

Legg igjen en kommentar