Skip to main content

Kombinasjonen Sauvignon blanc og asparges kan være vidunderlig. Her er forslag til noen viner fra New Zealand, og merk deg navnet Dog Point, om du ikke allerede har gjort det.

Det er april og trærne er i ferd med å utfolde seg i ulike grønne sjatteringer, mens på bakken dannes det tepper av fargerike villblomster. Men i blant dem, dukker en svært så ettertraktede grønnsak opp – asparges!

Asparges – en delikatesse

Jeg er i øvre Lazio i Italia, der etruskerne og romerne har satt spor, og skal ha nytt den samme delikatessen selv for lenge, lenge siden.

De er fortsatt flinke til det, italienerne, å spise grønnsaker i sesong.

Kombinasjonen Sauvignon blanc og asparges kan være vidunderlig. Her er forslag til noen viner fra New Zealand, og merk deg navnet Dog Point.

Asparges er et sikkert vårtegn.

Asparges dyrkes i dag i mange land. Ja, også i Norge, men her kommer den litt senere på våren. Den er ikke bare sunn, stappet med proteiner, folat, fiber og jern – den smaker godt og er så anvendelig.

Mens jeg har lengtet etter denne ferske aspargesen i ett helt år,  har jeg laget meg en liste over passende viner.

Sauvignon blanc og asparges er en kjent og ypperlig match. Drua er svært aromatisk og kan få frem aromaer av grønt gress, urter og asparges, tropisk frukt, blomster og ikke minst solbærblader og stikkelsbær.

Klart også andre vintyper og druer passer, men i år er fokus Sauvignon blanc og asparges. Det er spesielt en produsent jeg vil trekke fram, Dog Point på New Zealand.

Kombinasjonen Sauvignon blanc og asparges kan være vidunderlig. Her er forslag til noen viner fra New Zealand, og merk deg navnet Dog Point.

Dog Point ligger i Marlborough, New Zealand. Foto: produsenten.

Kiwivin

Marlborough på New Zealand, nordøst på den sørlige øya, har de siste tiårene seilt opp som en anerkjent vinregion. Her har de laget vin i to hundre år, men det var først etter at da de introduserte franske druer som Sauvignon blanc i Marborough på 1970-tallet, at det tok det av.

Sauvignon blanc er i dag landets signaturdrue. Hvorfor? Viner herfra på Sauvignon blanc kan være så tydelige. Rene aromaer av stikkelsbær, pasjonsfrukt, paprika, gress, lime og asparges, er spesielt merkbare her, viser studier. Noen plukker også opp den berømmelige «kattepiss-aromaen».

De fleste av oss har hørt om Matua, den første produsenten som plantet Sauvignon blanc på New Zealand, og som har forsynt verden med store mengder av hvitvinen til en gunstig pris.

Bill Spence, som sammen med broren startet Matua, har vært flere ganger i Norge. Her fra ett av mine møter med ham.

LES MER: Matua – en vindrøm

Husker du også Cloudy Bay? Vin laget på samme drue i samme distrikt, selv om de startet opp noen få år senere, og økte raskt i popularitet og i pris.

Cloudy Bay ble kjøpt av luksusproduktselskapet LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton i 2003, og vinvolumet økte betraktelig. Noen av de ansatte forsvant. Et par av dem startet opp for seg selv og dannet den familieeide vingården Dog Point.

Lagringsvennlige viner fra Dog Point

Målet deres er viner av høy kvalitet med lagringsevne. Dog Point driver økologisk og alle vinene er veganske, selv om de ikke er merket med det i Norge. De lager også vin på Sauvignon blanc, med og uten fatkontakt.

Kombinasjonen Sauvignon blanc og asparges kan være vidunderlig. Her er forslag til noen viner fra New Zealand, og merk deg navnet Dog Point.

Nigel Sowman ved Dog Point i New Zealand er opptatt av at vinene skal reflektere årgangen. Foto: Anne Fredrikstad.

Prismessig er vinene i det høyere sjiktet for mange, men kvaliteten gjør dem absolutt verdt prisen. Spennende viner som viser at Sauvignon blanc og asparges i kombinasjon skinner, og at New Zealand kan lage mer elegante viner på drua.

LES MER: Klimaendringer truer vin – down under

Det finnes også i dag mange rimeligere viner fra Marlborough som fungerer. I disse er aromaene tydeligere . Se lenger ned.

Mange vil nok si at en Sancerre eller Poilly Fumé er det klassiske valget av Sauvignon blanc og asparges. Drua opprinner i Loire og Bordeaux. Derfor har jeg også et fransk forslag under. Men det er da gøy å prøve noe nytt, om disse fra Dog Point ikke er smakt!?

Asparges til det meste

Nå som asparges er i sesong, serveres den på pizza, i risotto, i pai, på pasta og mye mer i Italia.

Har du ikke lang erfaring med grønnsaken, husk: lettkok den i kun noen få minutter og knekk av den nederste harde delen som kan være litt trevlete.

Server med olivenolje og salt, eller legg en bit spekeskinke over, et dryss med parmesan eller chevre, og gratiner den raskt i ovn. Da trenger du kun et godt glass vin!

Kombinasjonen Sauvignon blanc og asparges kan være vidunderlig. Her er forslag til noen viner fra New Zealand, og merk deg navnet Dog Point. Dog Point Sauvignon Blanc 2021, Marlborough, New Zealand. Vareummer: 3996701. Kr 275

2021 var et røft år for distriktet, med få druer pga. kald vår og varm sommer. Men druene bedre enn på mange år, ifølge Dog Point.

Her møtes du av et pent røyk/mineralsk preg, hvite blomster, noe tropisk frukt og ørlite neste. Syren er frisk og vinen har en god konsentrasjon. Stikkelsbær og solbær dukker opp i smak. En små-elegant vin med en flott lengde.

Perfekt til lett forvellet asparges med hollandaise. Nyt nå eller om fem år.

Druer: 100 % Sauvignon blanc. 89 poeng. Svært godt kjøp.

Kombinasjonen Sauvignon blanc og asparges kan være vidunderlig. Her er forslag til noen viner fra New Zealand, og merk deg navnet Dog Point. Dog Point Sauvignon Blanc 2018, Marlborough, New Zealand. Varenummer: 13598801. Kr 280

Samme druer, samme sted, men annen årgang. Vi går tre år tilbake.

Her kjenner du hvordan aromaene har blitt enda mer integrerte og balanserte. Mineraliteten ligger litt bak en fremtrede pen frukt. Saftig og frisk med snasen sitrus på lengde Rundes av med litt tropisk frukt.

Passer til asparges med sjømat.

Druer: 100 % Sauvignon blanc. 89 poeng.

Kombinasjonen Sauvignon blanc og asparges kan være vidunderlig. Her er forslag til noen viner fra New Zealand, og merk deg navnet Dog Point. Dog Point Section 94 2019, Marlborough, New Zealand. Varenummer: 3996601. Kr 360

Druer fra en enkeltvinmark «Section 94» som både har gjæret og lagret på franske eikefat i 18 måneder.

Pent og elegant  med rød grapefrukt, melon og nydelig røkt krydder. Frisk syre og fin struktur. En fyldig vin med litt salt ettersmak. En ganske maskert Sauvignon blanc-vin der mineraliteten ligger over frukten.

Lagre den gjerne i minst fem år, gjerne lenger.

Til grillet asparges. Den kan godt få følge av hvitt kjøtt eller laks også.

Druer: 100 % Sauvignon blanc. 90 poeng.

Dog Point Section Section 94 2013, Marlborough, New Zealand. Varenummer: 13693501. Kr 425

Samme vin som forrige, men denne har altså fått noen flere år på seg.

Her er alt så godt integrert. Sitrusblomster, honning, røyk og kanstanjer. Moden karakter, men fortsatt frisk og snasen med krydder og mineralitet i smak. Flott lengde.

Nyt nå eller om 5-10 år.

Til risotto med asparges, eller kraftige retter der asparges er tilbehør.

Druer: 100 % Sauvignon blanc. 91 poeng.

Andre viner fra Marlborough, New Zealand på drua:

Syns du disse blir for dyre, eller du er ikke så familiær med Sauvignon Blanc fra New Zealand. Heer er noen som betraktelig rimeligere, i hyllene på mange pol og med kjente aromaer.

Matua Marlborough Sauvignon Blanc 2021, Marlborough, New Zealand. Varenummer: 4408001. Kr 143 (inne på alle pol)

Aromatisk og rent med tydelig preg av stikkelsbær, nesle og solbærblader. Frisk og saftig. Noe tropisk frukt på lengde, som ananas og mer av det samme som i duft. Fruktig og fin.

Druer: 100 % Sauvignon blanc. 83 poeng.

Te Hua Valley Sauvignon Blanc 2021, Marlborough, New Zealand. Varenummer: 11555801. Kr 140. Basis

Fruktig med både stikkelsbær, solbærblader og litchi, samt litt asparges og blomst. Noe mineralitet også. Saftig med fin syre.

Bør også tåle 2-4 år.

Druer: 100 % Sauvignon blanc. 83 poeng.

Mud House Sauvignon Blanc 2021, Marlborough, New Zealand. Varenummer: 2866301

Litt tropisk frukt, samt stikkelsbærsbærpreg. Noe litchi og røyk i smak. Balansert med fin syre og noe lengde.

Druer: 100 % Sauvignon blanc. 83 poeng.

Spy Valley Sustainably Crafted Sauvignon Blanc 2021, Marlborough, New Zealand. Varenummer: 11555801. Kr 160. Basis.

En del stikkelsbær, nesle og litt tropisk frukt i duft og smak. Fin syre og sitter godt.

Druer: 100 % Sauvignon blanc. 82 poeng.

Og så en rimelig vin fra Frankrike på drua, om du vil gjøre en sammenlikning.

Dagueneau Pouilly-Fumé 2019, Loire, Frankrike. Varenummer: 314101. Kr 200. Basis

Grønt gress, stikkelsbær, noe nesle og blomst, samt litt mineralitet. God syre og sitter godt. Lett fyldig. En delikat vin.

Til asparges med chevre.

Druer: 100 % Sauvignon blanc. 87 poeng.

4 Kommentarer

 • Arne Berg sier:

  Dog Point har også meget god Pinot Noir!

 • Merete Kosberg sier:

  Hva tenker du om Matua Lands and Legends Sauv. Blanc? Litt dyrere enn den Matua’en du beskrev, men også litt bedre. OK til asparges? Så ser jeg Mud House har en 1,5 liter. Har aldri prøvd, men ble litt nysgjerrig.

  • Anne Fredrikstad sier:

   Hei Merete. Ja, Lands and Legends SB har tradisjonelt vært mer integrert. Jeg har ikke smakt siste årgang. Bør fint gå til asparges den også. 🙂

Legg igjen en kommentar