Skip to main content

Det aller meste av vin som selges på Vinmonopolet er «rimelig». Men hva med kvaliteten? Den er varierende. Her har jeg plukket ut 6 gode rødviner til under 200 kroner.

– Jeg skal ha en vin til …, hører jeg han spør en ansatt på Vinmonopolet som responderer:

– Hva liker du og i hvilken prisklasse?

Utfordringen til mannen som spør om vintips til en rett jeg ikke fikk med meg, er at han ikke vet hvilken vinstil han liker, og han er usikker på hvor mye han vil betale for en vin.

Jeg sniklytter og skjønner at han helst vil betale minst mulig, og i alle fall ikke mer enn 200 kroner for en flaske.

Dyrere vin fra nyttår

Det er forståelig dette med pris. I januar var det ny prisstigning på vin, som på så mye annet. Blant annet fordi alkoholavgiften gikk opp med 3,8 prosent. Dessuten er kronekursen lav og prisene på alt fra glass til papp har økt.

Vi er godt vant i Norge med hyllerekker av rimelige 3-litere. Blant polets 10 bestselgere i 2023 er alle vinene i kategorien under 200 kroner, eller godt under da de fleste selges også som kartongvin.

Noen ganger skjer det at en rimelig vin er et kupp. Her har jeg plukket ut 6 gode rødviner til under 200 kroner. 

Vin på kartong eller pose, gir gjerne en rimeligere pris enn på flaske.

Vi vil ha rimelig vin

På salgstoppen ligger fortsatt Falling Feather Ruby til 140 kroner for en flaske. I fjor kjøpte vi hele 1,3 millioner liter av denne vinen som de fleste vinanmeldere, inkludert meg selv gir svært lave poeng.

Her er mine smaksnotater fra en tidligere årgang:  Litt brent ved og kokte mørke bær. Smaker saft. Pluss: enkel å forholde seg til. Små-bitter i ettersmak. Kort lengde. 74 poeng. Enda lavere score gir Aperitif med 72. DN kun 62.

Er du usikker på hva 100 poenskalaen innebærer og terningkast?

LES MER: HVORDAN VURDERE VIN? 

Noen ganger skjer det at en rimelig vin er et kupp. Her har jeg plukket ut 6 gode rødviner til under 200 kroner. 

Kan en rimelig vin få terningkast 6?

Kanskje er ikke vinanmelderne i tråd med den jevne forbruker? Vi smaker masse vin, deriblant mye dyr vin, også de som er i hyllene på Vinmonopolet, og i det øvre prissjiktet er det selvsagt mye bra.

LES MER: NYE VINER I JANUAR

Men i blant skjer det, at en rimelig vin dukker opp som et fantastisk kupp.

Hvor mye vil vi egentlig bruke på en vin?

Det kommer an på anledningen, hvilken mat skal servers, og hvor mye som er på kontoen, svarer du kanskje.

For mange av oss føles januar litt trang. For egen del er det mye planlegging av events som vinkurs og vinturer for det neste året, men ikke alt er satt og jeg er ikke sikker på hvor mye jeg har å rutte med. Konklusjonen er at jeg må være forsiktig.

Det er klart at det er noe i dette «du får det du betaler for». Dyrere viner har gjerne mer kompleksitet, mens rimeligere viner er ofte «enklere».

Dessuten handler det om bærekraft. Betaler vi mer for en vin, gir det forhåpentligvis en levelig inntekt både til de som har høstet druene og laget vinen, samt at vingården kan påse at den er produsert miljøvennlig. Husk at en importør må betale blant annet avgift både på alkohol og emballasje, i tillegg til frakt når en vin importeres. 

 

Noen ganger skjer det at en rimelig vin er et skikkelig kupp. Her har jeg plukket ut 6 gode rødviner til under 200 kroner. 

Det er kostbart og mye jobb å lage vin, både med jobb i vinmarken, innhøsting og så i vinkjelleren. Fra vinhøsten 2020 på vår lille vingård Italia.

Men det er ikke hver dag vi verken har råd til eller har lyst til å forholde oss til en vin med så mange lag i aroma at du helst kan sitte en hel kveld med nesa i det samme glasset (for all del, ja, vi vil jo alle drikke uforglemmelig god vin).

Og vi kan håpe og tro at Vinmonopolet tar på alvor målet om «å være et en foregangsvirksomhet på bærekraft». 

Selv vet jeg ganske godt hva jeg foretrekker, men møter stadig på nye druer og viner som overrasker positivt, også i pris.

Det er klart enklere å anbefale gode viner som koster mer, men jeg har har gått gjennom smaksnotatene mine og funnet noen gode rødviner til under 200 kroner.

FORSLAG TIL RØDVINER UNDER 200 KRONER:

Mezzanotte Lacrima di Morro D’Alba 2022, Marche, Italia. Kr 180 (basis)Noen ganger skjer det at en rimelig vin er et kupp. Her har jeg plukket ut 6 gode rødviner til under 200 kroner. 

Et pluss til Vinmonopolet for å ta inn viner på ukjente druer. Denne italienske vinen er laget på Lacrima, som betyr tåre på norsk.

Pen duft av roser med litt kamfer, mørke bær, krydder som kanel og nellik og peppermynte. Noe lakris og urter i smak. Frisk med delikate tanniner.

En deilig vin å drikke for seg selv, eller til pasta og pizza en fredagskveld.

Druer: 100 % Lacrima. 86 poeng. Økologisk.

Noen ganger skjer det at en rimelig vin er et kupp. Her har jeg plukket ut 6 gode rødviner til under 200 kroner. La source vallee d’Aosta Torrette Superiore 2016, Valle d’Aosta, Italia. Kr 165 (Bestilling)

Sist høst besøkte jeg Italias minste vindistrikt. Veldig spennende druer og viner.

Men siden det er ukjent, kan det være vanskelig å selge (de fleste velger det de kjenner), derav nedsatt pris.

Lukter roser, mørk frukt, noe svisker, nøtter og litt røyk.
Myke tanniner. Smak av plommer, litt tørket frukt, snev av krydder og noe jordlige toner. Fortsatt god syre.

Småkompleks med et modent preg og en fin lengde. Et røverkjøp av en vin. Nylig nedsatt fra kr 225. Noe lagring på eikefat.

Druer: 90% Petit Rouge og 10 % Fumin. 87 poeng.

LES MER: VIN FRA AOSTA

Roche de Bellene Coteaux Bourguignons Cuvee Terroir 2022, Burgund, Frankrike. Kr 180Noen ganger skjer det at en rimelig vin er et kupp. Her har jeg plukket ut 6 gode rødviner til under 200 kroner. 

Vi er i Burgund, som kjent et av verdens dyreste distrikt, spesielt på vin laget på den ene av druene her, Pinot Noir. Den andre halvdelen er Gamay, mest kjent som drue i Beaujolais.

Ikke overraskende er dette en fruktig vin, med godt med røde bær og noe mørke. Snerten i smak, med lette tanniner. Saftig og god. Fin lengde med urter og krydder. Litt rustikk i stilen, men ukomplisert og lett-likelig.

Matvennlig til både kjøtt og torsk, eller grønnsakssuppe.

Druer: 50 % Gamay og 50 % Pinot Noir. 86 poeng.

Altano Tinto 2021, Douro, Portugal. Kr 150 (basis – test)Noen ganger skjer det at en rimelig vin er et kupp. Her har jeg plukket ut 6 gode rødviner til under 200 kroner. 

Rødvin fra portvinsdalen i Portugal og på de samme druene.

Mørk i fargen. Duft av bjørnebær, plommer, pinjetrær og kongler. Fin syre. Runde tanniner. Litt krydder og skogsbær i smak.

Til pasta, pizza, lyst eller mørkt kjøtt. Bør også tåle bacalo om du vil ha rødvin til. Prisgunstig vin som leverer.

Nykommer på polet i januar, men kun inne på de største pol.

Druer: 30 % Tinta Barroca,  30 %, Tinta Roriz og 40% Touriga Franca . 85 poeng.

Noen ganger skjer det at en rimelig vin er et kupp. Her har jeg plukket ut 6 gode rødviner til under 200 kroner. Dom. d’Andézon 2022, Rhône, Frankrike. Kr 194 (basis)

Mørk i fargen.

Litt rå i inngang av fersk skog, lyng, krekling og mørke bær. Ferske, lett tørre tanniner. Samme i smak med noe lakris og pepper.

Dette er en vin som vil ha mat. Har selv prøvd uten og den ble  litt trå. Kjør på med vilt, rødt kjøtt eller soppretter.

Kan gjerne lagres noen år. Det bør den kle.

Druer: 100 % Syrah. 87 poeng.

Noen ganger skjer det at en rimelig vin er et kupp. Her har jeg plukket ut 6 gode rødviner til under 200 kroner. Carretta Barbera d’Alba 2022, Piemonte, Italia. Kr 170 (basis)

Barbera er en drue som passer til så mangt. Lett å like og ofte ukomplisert.

Denne er fruktig med mye syrlige kirsebær. Frisk og saftig med noe jordsmonnspreg. Tørr med lett modne tanniner. Ok lengde.

Til pizza, pasta og lyst kjøtt.

Druer: 100 % Barbera. 85 poeng.

Har du flere forslag? Legg gjerne igjen i kommentar.

For flere vintips, også de som koster litt mer, sjekk: NYE VINER I JANUAR

 

Legg igjen en kommentar