Skip to main content

Bobler til 17. mai? De må med, ikke sant? Her har du forslag til både musserende viner og selvsagt norsk sider, alle inne på de fleste pol.

Det meldes om knallvær flere steder og med det – boblevær! Uansett, 17. mai er en dag å feire, og mange av oss gjør det med musserende i glasset.

De færreste av oss kjøper vin i god tid. Fortsatt er det slik at vi går innom Vinmonopolet for å kjøpe bobler til 17. mai i siste lita. Det gjelder for øvrig mye annen vin også.

Dagen nærmer seg, og Vinmonopolet venter som vanlig storinnrykk i de siste par dagene før nasjonaldagen.

Tid for vin med fast hylleplass

Du har ikke lenger tid til å bestille, så du må velge blant bobler til 17. mai med fast hylleplass. Eventuelt, butikkene har også et sortiment der de selv velger å ta inn vin som er i bestilling, men disse varierer. Spør om de har noe unikt eller velg noe tradisjonelt.

Velg norsk drikke

Siden vi feirer Norge, hva med norsk sider! Det er så mye god sider på epler og bær, og ofte har de lavere alkohol en vin.

De forskjellige polene har ulikt sortiment. Men under finner du en som bør være selv i landets aller minste butikker (kategori 1). Den er for øvrig med meg til Italia der vi feirer nasjonaldagen i år. Alltid gøy å ta med norske bobler til utlandet.

Gratulerer med dagen, alle sammen! PS: Husk å drikke mye vann også!

Bobler til 17. mai – i siste lita:

Aga Sider Humlepung, Vestland, Norge. Kr 180 (Basis kategori 1)

Aroma av blomst og selvsagt epler. Fruktig og frisk i smak. Fin fylde og snert. Flott at den kun har 7 % alkohol.

Bruk den i stedet for en musserende vin. Har litt sukker (22 %), men føles ikke søt. Det gjør at den bør passe fint til salt mat og krydret mat med chilli.

Innhold: Epler, humle og gjær. 87 poeng.

For forslag til flere, se innlegget : KORTREIST NORSK DRIKKE – VIN, SIDER OG MJØD

Delorme Crémant de Bourgogne Rosé Brut, Burgund, Frankrike. Kr 210 (Basis kategori 2)

Knallfin i fargen, dyp rosa. Det gjør seg!

Fin duft av bringebær og kjeks. God mousse. Enkel og fin denne. Noe restsødme, men det går fint. Server kald! Til aperitif og røde bær.

Druer: 100 % Pinot Noir. 85 poeng.

Inne på de aller fleste pol, men ikke de minste. En annen musserende fra samme produsent, skal være inne på absolutt alle pol, og leverer med røde bær, modne epler, bringebærkjeks og noe mineralitet: Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut, Burgund, Frankrike. Kr 220 (Basis kategori 1)

En både fruktig og mineralsk Cremant fra Burgund med aroma av sitrus, kjeks, grønne epler og litt kalk. Fint skum og god syre. Lett kjekspreg og noe mineralitet på lengde.

Denne leverer alltid! Til sjømat.

Druer: 100 % Chardonnay. 86/87 poeng.

Fratelli Berlucchi Casa delle Colonne Franciacorta Brut Noir 2019, Lombardia, Italia. Kr 310 (Basis kategori 4) 

Modne epler, sitrus, nøtter og kjeks. God skummende mousse. Saftig. Balansert med fin lengde.

En Franciacorta som har vært på polet ganske lenge og er inne på svært mange pol.

Til koldtbordet.

Druer: 90 % Chardonnay og 10 % Pinot Nero. 87/88 poeng.

Rotari Riserva d’Oro Brut 2019, Trentino-Alto Adige, Italia. Kr 178 (Basis kategori 2) 

En musserende på den tradisjonelle metoden (Champagnemetoden) fra nord-Italia, til godt under prisen av Franciacorta (laget på samme metode).

Denne er fra et kooperativ, der flere små vinbønder leverer druer til et moderne vineri, og de klarer leverer vin til en overkommelig pris.

Duft og smak av nystekte bakevarer, sitrus, syrlige epler og litt blomst og gul frukt. Kremete mousse. Fin syre. Ikke veldig krevende, litt enkel, men den leverer.

Til aperitif.

Druer: 100% Chardonnay. 84 poeng.

Montaubret Brut Vintage 2014, Champagne, Frankrike. Kr 440 (Basis, kategori 3)

Lukter av sitronkjeks, nøtter og ørlite sopp. Fin syre, selv om den er 10 år gammel. Søt frukt i smak med noe smør og nøtter. Konsentrert med fin lengde.

Mye Champagne for pengene! Til salt mat, som spekemat eller koldtbord.

Druer:Pinot Noir og 40 % Chardonnay. 89 poeng.

En annen moden og god Champagne kom nå i mai i basis. Mer om den, og forslag til en rekke andre musserende viner her: NYE VINER I MAI

Legg igjen en kommentar