De aller fleste vinflasker har en «hette», også kalt kapsel, over vinkorken. Selv har vi nå begynt å forsegle vin med voks. Men trenger egentlig korken beskyttelse? -Helt meningsløst, mener stadig flere.
De har ligget der en stund, noen klosser med voks. Ideen fikk jeg av en annen vinmaker i Lazio i Italia, da jeg så at han valgte å forsegle vin med voks, vel ikke all vinen, men de få flaskene han lager av dessertvin.
Det virket enkelt, likevel et håndverk. Voksen smeltes i en liten kasserolle over en flamme, tuten på flasken settes nedi og snurres rundt før den forsiktig løftes ut til stående stilling.
2023 ga en historisk mager vinhøst både for oss og mange andre vinbønder i Italia. Men vi laget noe rosè, som for øvrig ligner mer på en fransk Clairet. Den er mørk i fargen, selv om den er presset rett etter at druene ble kvernet. De få blå druene som klarte seg i fjor fikk tydeligvis all farge.
Det lille vi har ble nylig flasket opp, og da så jeg mitt snitt til å prøve forsegle vin med voks.
Kan ikke korken være bar?
Egentlig tenkte jeg ikke ha noe over korkene på rosévinen. Den er ikke ment til å lagre lenge. Men likevel i vinkjelleren er det ikke helt sterilt, så usikkerheten slo inn.
Å sette en hette på korken kan beskytte den mot støv, insekter og bakterier. De kan også bistå med å påse at korken ikke tørker ut, mener noen.
Voks har vært benyttet i århundrer nettopp på grunn av dette. Dessuten har de ønsket å forsikre konsumenten om at vinen er genuin. Å helle en annen vin på en flaske med en fjong etikett har dessverre forekommet mang en gang gjennom tidene.
I dag er det mer vanlig med hetter av metall eller PVC (plast). Det er slike vi selv har brukt hittil. Såkalte «krympehetter» setter på flasketoppen og smeltes på i en liten varme-maskin.
Men voks virker mer eksklusivt. Spørsmålet er om vi virkelig trenger det?
-Helt meningsløst
I USA tar stadig flere i vinbransjen til ordet for å droppe hetter eller kapsler på flaskene, og et økende antall vinprodusenter legger flaskene ut til salgs uten.
En av dem som importereramerikansk vin til Norge er Marcus Ajnemark i La Marc Wines, som bekrefter trenden.
– Kapsel over korken er helt meningsløst. Det har rett og slett ingen hensikt. Vel, om ikke det er en type Bordeauxvin som er ment å lagre i tiår. De aller fleste viner blir jo konsumert i løpet av kort tid, sier Ajnemark.
– Jeg leser at noen argumenterer for at kapsler eller hetter er unødvendig ekstra arbeid og kostnad, sier jeg.
– Miljøhensyn, det er argumentet jeg hører fra de amerikanske produsentene. Det er en del av trenden med å velge mer bærekraftige produkter, som resirkulert papir og lettvekt flasker.
Likevel, tar du en titt rundt deg eller på polet, så har de aller fleste vinflaskene fortsatt beskyttet korkene.
– Ja, men flere kommer etter, bare se på mange viner fra Sør-Afrika, ja, også noen i Europa. De kommer til å forsvinne helt, fortsetter importøren.
Kun til pynt
Jeg hører motargumentet. Litt mindre stæsj på en vinflaske. Det betyr mindre jobb og mindre utgifter. Men vi vil jo gjerne pynte oss litt. Det gjelder også vinprodusenter som skal selge flaskene sine. Konkurransen er stor. Du står der foran vinflaskene og mange av oss velger nettopp på grunn av utseende.
Vinimportør Karin Heskestad i Flaaten, er ikke like overbevist om at det å forsegle vin med voks, plast eller metall forsvinner helt.
-Kapsler er ikke like viktig i dag som tidligere, men mange produsenter tør ikke la være. Det fins både mus, rotter og annet vi ikke vil skal komme i kontakt med vinflaskene rundt vingårder, og så er det sanitærforholdene under transporten, sier hun.
Mine rosévinflasker er i alle fall nå forseglet med voks. Kanskje det var unødvendig, men det var gøy.
Som kjent gjør flere vinprodusenter det samme. Ved Domaine de l`Enclos i Chablis i Frankrike begynte de å vokse en vin som ikke er tilsatt sulfat, fordi de mener at voks beskytter vinen. Deretter fulgte de opp med å vokse deres Grand Cru-viner, og i fremtiden er planen å vokse alle Cru-vinene, sier de via sin importør.
Hvordan åpne vin forseglet med voks?
Det kan virke styrete å åpne vin forseglet med voks. Men det er superlett.
Enten så tar du bare spissen på vinopptrekkeren og setter den rett ned i midten av toppen på korken, og skrur opp. Eventuelt skjær sirkel i voksen rundt flaskehalsen, som du gjør på en vanlig kapsel, og fjern.
Andre vokstyper er hardere, og du må rett og slett skjære av biter.
Her er forslag til noen viner, med og uten hette/kapsel:
Parajes del Valle Monastrell 2022 , Jumilla, Spania. Kr 220 (Bestilling – inne på en del pol)
Vinen har voks over korken. Den oser av rød frukt og noe blomst. Fint lag krydder og stenpreg. Lette tanniner. En juicy rødvin som du bør servere lett avkjølt. Balansert og lett-likelig.
Drue: 100 % Monastrell. 87 poeng. Økologisk.
L.G.F. Little Giant Free McLaren Vale Natural Grenache 2022, South Australia. Kr 249,60 (basis)
Denne har voks som akkurat beskytter korken, som for øvrig også er et miljøvalg flere tar. Rødvinen fanger også oppmerksomhet med en tawny-type portvinsflaske, og et pungdyr som pryder etiketten.
Ifølge importør solgte denne vinen fort ut da den kom i salg på landets pol.
Fruktig med syrlige røde bær, som rognebær, jordbær og kirsebær. Fin syre. Tørr. Noe krydder.
Druer: 100 % Granche. Veganske og Økologisk. 86 poeng.
Lieu Dit Cabernet Franc 2022, California, USA. Kr 300 (basis)
Her har vi en rødvin som altså ikke har noe beskyttelse over korken.
Innbydende med delikat rød frukt, litt grillet paprika og lakris. Saftig i smak med fine tanniner. Søt, moden frukt og litt krydder med grillede grønnsaker i smak.
Rent, pent og godt.
Druer: 100 % Cabernet Franc. 89 poeng.
Zaccagnini Montepulciano d’Abruzzo 2022, Abruzzo, Italia. Kr 180 (basis)
Om dette med å pynte en vin. Vanlig hette, men dekorert med en kvist. Fanger oppmerksomhet og lett å huske. Utseende har nok bidratt til at «pinnevinen» ble populær. Men vinen bør jo innfri også.
Aroma av modne bjørnebær. Frisk og ren. Litt krydder, bær og urter i smak. Litt bløt og enkel å forholde seg til. Ikke helt knusktørr.
Druer: 100 % Montepulciano. 83 poeng. Økologisk.
Dom. de L’Enclos Chablis 1er Cru La Fourchaume Dédé 2022, Burgund, Frankrike. Kr 620 (Bestilling, kommer i salg 4. september) Varenummer: 17670801.
Her har vi en nyhet med voks, fra en liten enkeltvinmark med 60 år gamle vinstokker. Vin fra Chablis kommer i ulike priskategorier. Denne tilhører det dyrere segmentet, selv om de også har vin som selges til enda flere hundrelapper per flaske.
Om du kun har smakt lettere og rimeligere Chablis, vil du nok bli overrasket. Dette er en kraftfull og konsentrert vin. Fyldig og så kompleks. Snerten syre. God sitrus, sjøsalt og knust sten i en nydelig kombinasjon. Flott lengde.
Druer: 100 % Chardonnay. Økologisk. 92 + poeng.