–Fremtidens vin ligger i fortiden, mener Elisabetta Foradori. Hun har viet livet til å ivareta gamle druesorter i Trentino i Dolomittene i Italia.
Majestetiske fjell ruver på hver side av motorveien fra Gardasjøen mot Trento nord I Italia. I den smale dalen rett utenfor bilen ser vi vinranker, de fleste plantet i pergola system. Det føles som om vi blir dratt inn i et eventyr.
–Husker du da de jaktet i nord-Italia for å finne den ukjente vinen i serien «Drops of God», spør jeg min venninne Margit. Hun er med meg som reisefølge og snart skal vi møte en vinmaker som har fortryllet meg med viner laget på druer jeg knapt hadde hørt om.
–Kanskje det er henne, rekker jeg å si før jeg ser skiltet til avkjøringen der vi har avtalt møtested.
Elisabetta Foradori er nok ikke et kjent navn for alle, men blant vinelskere med sans for naturlige viner med kvalitet nevnes hun som et ikon, en legende og superstjerne.
Ta vare på historien og gamle druer
– Enhver vinmaker burde adoptere en gammel vinplante, sier Elisabetta, mens hun med sikker hånd styrer jeepen oppover i fjellene. Hun har insistert på at vi sitter på med henne til det som er hennes nye prosjekt ved navn «fremtiden».
Veien er smal og svingete, men hun peker, prater og leter etter et sted å stoppe, slik at vi kan ta bilder. Eldgamle vinmarker i små terrasserte felt klamrer seg til fjellsiden og holdes igjen av enda eldre stenblokker. Alt her er gjort for hånd. Ingen maskiner, ingen snarveier.
– Hvert år mister vi druesorter. De lokale variantene blir revet opp til fordel for internasjonale druer. De er populære og enkle å selge.
Elisabetta har viet livet sitt til å bevare og foredle gamle druesorter som Tereldego og Nosiola. Utfordringen var at de i en periode ble til masseproduserte viner, men også fordi området ble berømt for Trento DOC, musserende vin på franske druer laget på samme metode som Champagne.
Plutselig svinger hun ned en stupbratt grusvei, og jeg er glad det ikke meg bak rattet, og snart blir underlaget mer en gjengrodd sti enn en vei, før hun endelig parkerer.
Lukten av fjell, synet av en liten og gammel vinmark som restaureres, omgitt av frukttrær, blomster og urter. Et lite murhus står i midten.
–Her ser jeg for meg å tilbringe fremtiden, sier Elisabetta Foradori med et smil, mens hun leder oss ned videre en bratt sti, heldigvis til fots.
En liten bekk med krystallklart smeltevann renner gjennom eiendommen.
Bildet
Rent vann og en kulp som frister til et bad. –Dette er jo alt vi trenger, tenker jeg høyt. Elisabetta nikker fornøyd og understreker betydningen av å drive i pakt med naturen.
Biodynamisk og naturlig
Elisabetta var bare 19 år da faren døde og tok over familiens vingård lenger nede i dalen, i Mezzolombardo rett nord for Trento. Etter hvert gikk hun over til biodynamisk landbruk. Gjødsel kommer kun fra egne dyr og planter, og vinplantene lever i sameksistens med grønnsaker, frukttrær, urter og blomster.
Elisabetta får oss til å bistå med å plukke vill mynte som vi senere skal lage til te.
Her jobber hun også med å gjenskape gamle vinstokker fra frø – en prosess så krevende at tidvis er det kun 20–30 prosent som overlever, og det tar mange år før de gir frukt. Mens de fleste vinbønder i dag planter samme klone av en druesort.
– Dette er den eneste måten å gå tilbake til den originale vinplanten. Slik blir det et mangfold og vi ivaretar historien.
Når Elisabetta forteller er det som hun snakker fra hjertet, ja, det gjør hun også med vinplantene, noe hun mener er av stor betydning. Viktig er også jordsmonnet til plantene og stedet der de blir til vin.
Vinens sjel – i amfora og jord
Elisabetta byr på en omvisning i vinkjelleren. Da vi entrer det ene rommet fylt av kun amfora – leirkrukker, får jeg nærmest en sakral følelse.
Elisabetta Foradori er opptatt av at vinen lever.
– Dette er rommet for fred, for kjærlighet, for varme og liv, sier hun med et varmt smil.
Inspirert av hennes venn på Sicilia, Guisto Occhipinti fra COS (også kjent som onkelen til Arianna Occhipinti) er dette kun spanske håndlagede leirkrukker.
– Amfora gjør at vinen får puste og utvikle seg naturlig, mener Elisabetta Foradori.
I disse både gjærer og hviler vinene med skallet på. Det gir dem en helt særegen dybde, mener hun. Det er på tide med en smak.
Dyrker både vin og mat
På kjøkkenet venter en middag laget med ost fra egne kyr, grønnsaker fra hagen og selvfølgelig et utvalg av husets viner, noen i to ulike årganger. Vi kjenner hvordan aromaene utvikler seg med tid – og hvordan mineraliteten fra de ulike vinmarkene kommer frem i de ulike vinene.
Elisabetta lager også egen ost fra melk fra dyra på vingården.
Foran meg sitter en voksen kvinne som stråler visdom og mot. Elisabetta forteller om livet som alenemor til fire barn, samtidig som hun ble en pioner innen natur- og kvalitetsvin i Italia, revolusjonerte gamle druer og inspirerte en hel bevegelse av vinmakere og vindrikkere som ønsker å arbeide med jorden, ikke mot den.
Men utfordringene er mange. USA er et viktig marked, men Elisabetta er bekymret for USAs tolltrusler. Hun nevner at store produsenter som driver maskinelt og med har store markedsbudsjetter kan selge rimeligere viner, og at mange ser ikke ut til å bry seg om hvordan mat og drikke er laget eller hva den er tilsatt.
– Det eneste vi kan gjøre, er å håpe at folk er bevisste og etterspør ekte, rene og ærlige varer.
En ny generasjon er klar til å ta over. Men Elisabetta gir seg ikke helt ennå, hun har jo denne fortiden hun skal gjøre om til fremtid i fjellene.
På vei hjemover i bilen, kommer jeg tilbake til tema om den hemmelige vinen i Drops of God. Vi er begge overbevist om at vi har svaret. Omtale av Drops of God finner du for øvrig HER.
Nyutsprungen vårfiol som lukter!
Fortsatt sitter duften i, den av fiolene vi bøyde oss ned for å lukte på, der oppe i de gamle vinmarkene i Dolomittene, en lukt så autentisk, søt og god som jeg skulle ønske alle fikk kjenne. Som Elisabetta og vinen hennes: levende, vakker, naturlig og nok umulig å kopiere.
Her er omtale av noen viner som du finner i bestillingsutvalget på Vinmonopolet:
Foradori Sgarzon Teroldego 2023, Dolimiti, Italia. Kr 489,90
- Forsiktig inngang med rå kirsebær og blomst. Saftig og frisk med lette tanniner. Tørr, konsentrert og jordsmonnspreget med lett krydderpreg på lengde. Gi den et par år og den blir mer enda mer salt og mineralsk.
- Druer fra vinmark med sandholdig jordsmonn. 8 måneders skallmaserasjon i amfora og 4 måneders lagring i store eikefat. Fint lagringspotensiale.
- Druer: 100 % Tereldego. 91 poeng.
Foradori Morei Teroldego 2022, Dolimit, Italia. Kr 489,90
- Druer som kun har vært i amfora.
- Som en sang fra fjellet i glasset. Her kommer absolutt duften av urtene fra alpene frem og den intense og søte lukten av fiol. Mye stenpreg og god rød frukt. Juicy og konsentrert. Myk og tørr med flere lag. En flott vin!
- Druer: 100 % Tereldego. 91 poeng.
Foradori Granato 2019, Trentino-Alto Adige, Italia. Kr 620,90
- Dette er vinen som gjorde at jeg virkelig fikk øynene opp for Elisabetta Foradori. 70-80 år gamle druer som er lagret i store eiketønner.
- Utrolig innbydende. Svært delikat med lekre knuste røde bær og fin mineralitet. Salt lakris og blå blomster. Tørr med en snerten salt smak. Kjølig i stilen og så lang og godt. Rett og slett vakkert. Kan fint lagres i flere tiår. Elisabetta sier: -Jeg har fortsatt flasker av denne fra 1960-tallet som er veldig bra.
- Druer: 100 % Teroldego. 93 poeng.
Foradori Lezer 2023, Dolimiti, Italia. Kr 264,90
- En «rødvin» som skiller seg klart fra de andre. Denne har kun 24 timers skallmaserasjon. Den har vært både på sement, eikefat og amfora.
- Aroma og smak av kirsebær, bringebær og tyttebær. Noe stenpreg i smak. Smooth og veldig saftig. Anstrøk av fedme i smak med litt grapefrukt og rene, røde bær. En skikkelig digg sommervin til en god pris.
- Denne drikker du nå!
- Druer: 100 % Tereldego. 88 poeng.
Foradori Fuoripista Pinot Grigio 2023, Dolomiti, Italia. Kr 477,90
- Pinot Grigio, også kjent som Pinot Gris i Frankrike, er en grønn drue som kan bli grå-lilla i farge. Den kan lage ganske kjedelige hvitviner som er lyse i farge, men får den skallkontakt slik som denne, blir den oransje eller rosa i farge. Denne har lang skallkontakt og lagring i amfora.
- Mer rosa enn oransje i fargen. Mineralsk i lukt og smak med mye søte røde bær. Lette tanniner. En strukturert og smakfull vin med en flott lengde. Kan fint lagres noen år.
- Druer: 100 % Pinot Grigio. Til ost eller vegetar-retter. 90 poeng.
Foradori Fontanasanta Nosiola 2023, Dolomiti, Italia. Kr 477,90
- Også denne har lang skallkontakt i amfora, men er lys i farge. Nosiola er en gammel Trentino-drue som Elisabetta har ivaretatt.
- Aromatisk i duft og smak med plommer, aprikos, honning og ingefær. Lett tørrhet fra skallkontakten. Brer seg fint ut i smak. Blir mer mineralsk med tid og kan få mer preg av salt, sitrus og krydder.
- En nydelig vin!
- Druer: 100 % Nosiola. 90 poeng.
Flere av vinene fra Foradori kommer også i magnum, og du finner de på Vinmonopolet. Strålende kjøp!