Skip to main content

De er så ørsmå og ubeskyttet, hver lille blomst på vinstokkene. Riktig vær nå under blomstringen er helt avgjørende for at pollineringen skjer, og for at det blir druer og vin. Det som skjer på vingården nå er nærmest magisk – selve unnfangelsen, druer i blomst som skal pollineres. Hver blomst kan potensielt bli til en drue og hver klase har svært mange blomster. Om vi er heldige, blir halvparten til druer.

Drueklaser i blomst.

Drueklaser i blomst.

Vinstokkene vokser i stor fart, opptil flere centimeter om dagen. Grener med blader henger over og rundt plantens blomst som et beskyttende nett. Spørsmålet er om det er nok. Drueblomstene har ingen beskyttende kronblader rundt frøene. Den største faren nå er været. Et kraftig vindkast og blomstene drysser av. Blomstene tåler heller ikke kulde. Masse regn kan også forhindre pollinering og ødelegge hele årets avling.

Film fra druer i blomst

Her kan du se en film jeg har laget fra druer i blomst på vingården. Trykk på pila i bildet.

Hvert år lærer jeg nye ting om vinproduksjon og om druer. For noen år siden var jeg ikke klar over hvor mye som egentlig kan gå galt, eller hvor mye som må klaffe for at det i det hele tatt skal bli vin.

Etter frosten i våres som gikk hardt ut over årets fruktsesong, har druenes blomstring fått større betydning. LES OM DET KRITISKE SOM SKJEDDE HER.

Setter min lit til værvarselet

Når jeg ser bort på de sårbare, små blomstene kjenner jeg morsfølelsen, behovet for å holde armene mine rundt dem og passe på dem. Heldigvis skinner sola og det er ingen mørke skyer på himmelen. Dersom værvarselet holder ord, ser det lovende ut for de mange hvite drueblomstene blir til små grønne druekart.

Har du noengang sett druer i blomst? I juni blomstrer druene på vingården. Ørsmå og sårbare blomster som er helt avhengig av riktig vær.

Druer etter blomstring.

Jeg krysser nok en gang fingrene for at blomster skal bli til druer som fylles med vann slik at de i oktober strutter med saft og kan bli vin.

 

Legg igjen en kommentar