Skip to main content

Har du lagt merke til at vinmarker kan ha roser på enden av rader med vinstokker fulle av druer? Røde, gule, hvite eller rosa. De kan lage en vakker krans rundt vingården. Men de har også en annen funksjon. De hjelper til slik at det blir vin.

Da vi kjøpte vingården var det plantet roser litt rundt omkring på gården. Jeg tenkte ikke noe mer over det enn at roser på vingården er plantet, for de er så fine. Jeg oppdaget også at roser her klarer seg godt på egenhånd. De trives i samme jord som vinstokker og de trenger ikke vannes.

Så vi gikk til innkjøp av flere rosebusker, for vi trenger blomster som kan overleve selv om vi ikke er på vingården til enhver tid i de varme sommermånedene.

Har du lurt på hvorfor det er roser på vingården? De er nyttige for druer og vin. Klikk deg inn for å lese hvorfor de hjelper til å lage god vin.

Roser på vingården med vinranker i bakgrunn.

Men så etterhvert lærte jeg noe nytt. Roser på vingården har en annen vel så viktig funksjon. Det handler om å unngå skade på druer og blader på vinstokkene. Vi sprøyter vinstokkene som jeg har fortalt om her tidligere. Men vi forsøker å begrense det. En måte å gjøre det på er å følge med på rosene.

Har du lurt på hvorfor det er roser på vingården? De er nyttige for druer og vin. Klikk deg inn for å lese hvorfor de hjelper til å lage god vin.

Rosene inspiseres for tegn til om druene bør sprøytes.

Dersom de viser tegn til sykdom, stress eller meldugg bør druene sprøytes. Årsaken er at dette angriper rosene først. Neste ut er vinstokkene. Rosene hjelper også til med å påse at druene holder seg friske for de tiltrekker seg insekter som gjør at «skade-insekter» for vinstokkene holder seg unna.

Har du lurt på hvorfor det er roser på vingården? De er nyttige for druer og vin. Klikk deg inn for å lese hvorfor de hjelper til å lage god vin.

Rose på enden av en rad med vinranker på vingården.

Årets roser er allerede på sin andre blomstring. Vi vanner ikke vinstokkene, men i varme sesonger gir vi rosene litt vann. Det gjør vi nå for det har vært en svært tørr og het forsommer. Det fine er at buskene blomstrer resten av sesongen, de tar kun en liten pause midt på vinteren. For meg har rosene fått en større betydning. De blomstrer ikke bare for å pynte opp. De passer på druene som gir oss vin!

4 Kommentarer

Legg igjen en kommentar