Skip to main content

Røde valmuer står der i full blomst under vinstokkene på vingården. Det er så inderlig vakkert og blomstene kan ha en nytte-effekt. Men de må bort, alle sammen.

Det er alltid noe som blomstrer her på vingården. I mai og juni er det røde valmuer. De er ikke sådd eller plantet. De vokser vilt.

valmuer-vingård-italia

Valmuer i et villnis på vingården i Italia.

Blomster eller druer?

Dessverre må de fjernes. De er ugress for vinrankene, i alle fall under vinstokkene der de konkurrerer om vann og næring med vinstokkene som nå skal produsere druer. Noen studier har også vist at mye ugress under vinstokkene reduserer både antall druer og kvaliteten på dem.

Hos naboene mine vokser det ikke lenger en eneste blomst under vinstokkene. Hos oss er det et villnis.

Absurd lukejobb

Jeg venter så lenge jeg kan før de tas bort. Først må de nytes. Som en venninne av meg som besøkte vingården for noen år siden. Hennes favorittblomst er valmuer. Aldri hadde hun sett så mange av dem samlet på et sted. Hun ba om å få hjelpe til på gården. Svaret mitt var «du kan fjerne valmuene». Du kan tenke deg reaksjonen:

hvordan kan jeg fjerne noe så vakkert?

Men dagen etter satt hun i gang og renset et helt felt mens hun kjente på den absurde følelsen av å røske opp pene blomster fra jorda.

luke-valmuer-vingård-italia

Hanne Terese Storvik luker valmuer på vingården. -Smertefullt, sier hun om oppdraget.

Det har ikke regnet på mange uker og sola steker hver eneste dag. Valmuene er i ferd med å tørke inn. Det hjelper. Det er lettere da når jeg vet at de har fått blomstret også i år, og har lagt frø til neste år.

Nyttige valmuer

Trøsten er at noen vinbønder, slik som i Sonoma i USA,  faktisk sår valmuer mellom vinradene fordi de mener det gir god næring til jorda. De kan også tiltrekke nytte-insekter og bevarer det biologiske mangfoldet.

Visste du også at valmuer er spiselige og kan ha medisinsk effekt?

vingård-usa

Valmuer på vingård i California, USA.

Jeg gjør meg klar. Nå skal mine valmuer lukes, villskudd på vinstokkene skal knipes av, og så må traktoren fram for å harve. TRAKTOREN KAN DU SE ELLER LESE OM HER.  Når det er gjort kan jorda gi all kraft til vinstokkene og årets druer. Jeg gleder meg allerede til å se de røde blomsterteppene igjen neste sommer.

valmuer-vingård-italia

Legg igjen en kommentar