Skip to main content

I natt møtte jeg dem, mens jeg var på min egen type jakt på villsvin. Kan det være dem som har forsynt seg så grådig av druene våre at det ikke var en eneste klase igjen å høste på et helt felt?

Det er etter solnedgang at det er lettest å få øye på dem. Kjørende i bil fra landsbyen på kveldstid vet vi at det ferdes flere dyr enn biler her, og vi er våkne og på jakt etter villsvin.

I nattens mørke tripper tre små villsvin på grusveien opp mot vingården vår i Acquapendente i Italia. De er så små og søte. De lusker forsiktig inn i veikanten og forsvinner ut av synet for lysene fra bilen.

Det går ikke mange sekundene før mamma-villsvin viser seg noen få meter lenger fremme. Hun har en voksen kropp og erfaring, og vet å gjemme seg raskt i skogen. Kanskje vet hun at jegerne i området er klare for jakt på villsvin?

Tatt på fersken?

Det er dem som har spist druene våre, bryter jeg ut! Jeg gir dem umiddelbart skylden for skadene som er påført ett av våre felt med vindruer. Kanskje litt dårlig gjort, men tre-barnsfamilien stemmer så godt overens med sporene jeg har sett. Spor etter villsvin på nattlige tokt på den delen av eiendommen som ikke er inngjerdet.

Min mann er fotograf i TV 2 og er rask på å ta opp mobiltelefonen og filmer, mens jeg kjører.  (Filmen ser du over). Vel framme på gården med lukket port, tar vi et glass rødvin og nyter stillheten. Den brytes snart av grynt og knirkende lyder, villsvin som rusler i høstløv og kastanjer som har falt ned på bakken.

Neste morgen går vi ned til feltet og det som møter oss er et sørgelig skue. Brekte grener og oppspiste druer. Villsvin har revet ned glitter og pynt som var ment til å skremme dem bort. Tidligere i høst ble det satt inn tiltak for å stoppe villsvin fra å spise druer, SOM DU KAN LESE OM HER.

Tidlig jakt på villsvin i år

Rundt oss roper jegere og de ringer med bjeller, mens hunder gjør. Jeg hører skudd. Først ett, så flere. Det store antall villsvin i år gjør at årets jakt på villlsvin har begynt tidligere enn normalt. Jegerne melder om tidenes fangst. Jeg klarer likevel ikke kjenne glede. Villsvin har også livets rett. Men vi kan beskytte oss og druene våre.

Villsvin har spist et helt felt med vindruer på vingården vår i Italia. I natt tok vi dem på fersken, under årets jakt på villsvin. Nå beskytter vi druene. I dag kjøpte vi netting og stolper. Kanskje klarer vi få opp gjerde nå mens vi venter på at druene gjærer? Uansett, før neste sommer skal det være på plass. Vi er allerede godt i gang, med min sønn som er til stor hjelp.

Villsvin har spist et helt felt med vindruer på vingården vår i Italia. I natt tok vi dem på fersken, under årets jakt på villsvin. Nå beskytter vi druene.

Historisk lite, men god vin

Det at villsvin spiser et helt felt med druer passer dårlig på et vinår som allerede fra før har vært vanskelig for oss og mange vinbønder i Italia.  Det er ikke bare Italia som sliter, slik jeg har skrevet om tidligere HER. I hele Europa har det vært en historisk dårlig vinhøst og det skyldes klimaendringer, melder landbruksorganisasjonen Copa Cogeca, som også Aftenposten har omtalt. Organisasjonen mener likevel at årets vin kan bli utmerket.

Villsvin har spist et helt felt med vindruer på vingården vår i Italia. I natt tok vi dem på fersken, under årets jakt på villsvin. Nå beskytter vi druene.

Vår innhøsting er nå i boks, DEN KAN DU LESE OM HER. Vi satser på at neste år blir druene flere, men at druene som overlevde 2017-sesongen blir tidenes beste vin!

 

2 Kommentarer

  • Siren Johnsen sier:

    Hei! Er det lett å finne vingården? Vi har ferieleilighet i Canepina, og det hadde vært hyggelig å komme og se neste gang vi er i Italia.
    Mvh
    Siren Johnsen

Legg igjen en kommentar