Skip to main content

Vet du at en åpen vinflaske kan holde seg i flere dager? Så, ikke hell ut resten av en god vin eller drikk opp flaska, om du ikke orker mer, eller er fornøyd. I alle fall ikke før du har lest disse tipsene, slik oppbevarer du en åpnet vin.

Vin kan som kjent holde seg i måneder og år om den er plassert i en tank/tønne, en flaske eller på kartong og den får hvile i rolige, kjølige og mørke omgivelser. Men så fort vinflasken er åpnet og får kontakt med luft, er den å regne som ferskvare.

Vet du hvordan du kan få en åpen vinflaske til å holde seg i daget og uker? Hvis ikke, sjekk disse tipsene til slik oppbevarer du en åpnet vin.

Kort holdbarhet: Lite igjen i flaska og stående på kjøkkenbenken.

vingården vår i Italia er jeg opptatt av å følge anbefalte regler for god vinproduksjon, det er å forhindre at vinen ikke skal ha for mye kontakt med luft. Ja, rødvin kan ha nytte av noe oksygen, slik som den på eikefat. Mens hvitvin bør oppbevares lufttett. For når vinen får kontakt med oksygen, vil vinen etterhvert oksidere, den blir brun i fargen og kan til slutt minne mer om eddik enn vin.

Vet du hvordan du kan få en åpen vinflaske til å holde seg i daget og uker? Hvis ikke, sjekk disse tipsene til slik oppbevarer du en åpnet vin.

Gode viner bør nytes, ikke helles ut. Her er noen av flaskene jeg smakte på vinkurset WSET 3 i Firenze.

Du har kanskje merket det selv etter å ha tatt et glass av en flaske som har stått åpen noen dager, at vinen smaker annerledes? For når vin møter luft, frarøves vinen både frukt og spenst. Derfor er det nok mange av oss, meg selv inkludert, som påser at hele flaska blir drukket når vi først åpner den, eller heller ut den siste skvetten i flaska.

Det er flere måter du kan gi en åpen vin bedre holdbarhet. De lærde strides noe om varigheten, men om du følgene tipsene til slik oppbevarer du en åpnet vin, kan en åpnet sprudlevin holde seg i 1-2 dager, en vanlig vin i 2-5 dager, og en vinkartong eller en hetvin i flere uker.

Vet du hvordan du kan få en åpen vinflaske til å holde seg i daget og uker? Hvis ikke, sjekk disse tipsene til slik oppbevarer du en åpnet vin.

Champagnestoppere: Det finnes egne korker for åpnede musserende vin som gjør at boblene holder seg. Bildet er fra pressesmaking av nye viner hos vinimportør Vinum i oktober.

Slik oppbevarer du en åpnet vin:

Ha mest mulig vin i flaska eller hell vinen over i en mindre flaske.

Desto mer luft i flaska, jo mer kontakt får den med luft og den holder seg dårligere.

Sett vinen i kjøleskapet. 

De kjølige temperaturene gjør at oksideringen vanligvis går saktere. All vin går i kjøleskapet, både rødt og hvitt.

Bruk en god kork

Invester i en kork eller ønsk deg en til jul, slik som en vakum-kork som skal suge ut lufta av flaska før korken settes på (se nederst i saken). For Champagne og sprudlevin som fort mister boblene etter at flaskene åpnes, finnes det også egne korker.

Invester i en Coravin eller Coravin Pivot, som gjør at en åpnet vin kan holde seg i måneds- eller ukesvis.

Kjøp kartongvin

En vin på kartong som står i kjøleskapet kan holde seg i flere uker, sies det. Pass på at vinen i kartongen har kontakt med tappetuten.

Gå for en halvflaske

Om dere er få, eller du vet at det ikke er mulig å drikke en hel vinflaske på samme seanse, finnes det flere viner på mindre flasker. Da slipper du å tenke på at den skal oppbevares. Du kan også vaske flaska når den er tom i kokvarmt vann, og bruke den senere når du har lite igjen av vinen på større flasker.

Frys ned vinen

Har du kun noen slanter igjen i flaska, hell den i isbitposer og putt det i fryseren. Du tar dem ut når du skal ha litt vin i sauser eller i middagsretter.

Unn deg en hetvin

En god sherry, portvin eller madeira som oppbevares kjølig og mørkt kan du nyte selv om den er åpnet for flere uker siden. Pass på at også åpnet hetvin står i kjøleskapet.

 

En kommentar

Legg igjen en kommentar