Skip to main content

Det har regnet mye og ofte ved vingården i Italia de siste ukene. I år er det for mye vann for druene og vinstokkene.

Det er så vakkert og frodig her. Det må være rosenes år. Jeg har aldri sett dem så mange og vakre. De pynter opp og har også en funksjon for druene. 

Det har regnet mye og ofte her på vingården i Italia de siste ukene. I år ser det ut at det er for mye vann for druene og vinstokkene - i kontrast til fjorårets sesong som var alt for tørr og varm. Det er bare å sette i gang med tiltak mot råte, sopp og sykdommer.

Ved første øyekast ser vinstokkene ut til å trives. De er så grønne, og har mange og lange grener og blader. Det er også enormt med små drueknopper.

 

Det har regnet mye og ofte her på vingården i Italia de siste ukene. I år ser det ut at det er for mye vann for druene og vinstokkene - i kontrast til fjorårets sesong som var alt for tørr og varm. Det er bare å sette i gang med tiltak mot råte, sopp og sykdommer.

Men innimellom ser jeg det: Små knupper som lider og blader som viser tegn til mistrivsel.

Det har regnet mye og ofte her på vingården i Italia de siste ukene. I år ser det ut at det er for mye vann for druene og vinstokkene - i kontrast til fjorårets sesong som var alt for tørr og varm. Det er bare å sette i gang med tiltak mot råte, sopp og sykdommer.

Vinstokker trives i veldrenert jord. De har lange røtter som går dypt og skal helst kjempe litt for å få vann. I mai har det bøttet ned regn i Italia. Det er i ferd med å bli for mye vann for druene og vinstokkene.

Hva kan skje med for mye vann for druene og vinstokkene:

  • Våt udrenert jord kan føre til råte på røttene som reduserer vinstokkenes evne til å ta opp næring fra jorda.
  • Regn kan føre til råte og sopp på de nye skuddene.
  • Fuktig vær fremmer spredning av sykdommer, som kan ødelegge både årets druer og hele vinstokken.
  • For mye vann kan gi «utvannet druesaft» – smakløs vin.

Det har regnet mye og ofte her på vingården i Italia de siste ukene. I år ser det ut at det er for mye vann for druene og vinstokkene - i kontrast til fjorårets sesong som var alt for tørr og varm. Det er bare å sette i gang med tiltak mot råte, sopp og sykdommer.

Det er tid for å sprøyte. Vi har gått over til økologiske sprøytemidler, men i år virker det ikke som de klarer gjøre jobben med å forhindre skade.

Det er dessuten innført nye regler som krever et sertifikat både for å kjøpe økologiske og konvensjonelle sprøytemidler. Jeg er nok nødt til å sette meg på skolebenken, og ta et tre-dagers kurs med eksamen på italiensk.

Det har regnet mye og ofte her på vingården i Italia de siste ukene. I år ser det ut at det er for mye vann for druene og vinstokkene - i kontrast til fjorårets sesong som var alt for tørr og varm. Det er bare å sette i gang med tiltak mot råte, sopp og sykdommer.

Men det er også to andre tiltak jeg kan sette i gang med: fjerne gress og valmuer under vinstokkene, samt knipe av en del av de nye bladene og skuddene på vinstokkene slik at vinstokkene og druene får mer luft.

Det har regnet mye og ofte her på vingården i Italia de siste ukene. I år ser det ut at det er for mye vann for druene og vinstokkene - i kontrast til fjorårets sesong som var alt for tørr og varm. Det er bare å sette i gang med tiltak mot råte, sopp og sykdommer.

Det kan se ut som om Norge har fått været som Italia vanligvis har på denne årstida – varm sol i flere uker. Her har det knapt nok vært en dag uten regnbyger, og kvikksølvet har ligget på godt under 20 grader. Men de siste par dagene har sola dukket opp.

Det har regnet mye og ofte her på vingården i Italia de siste ukene. I år ser det ut at det er for mye vann for druene og vinstokkene - i kontrast til fjorårets sesong som var alt for tørr og varm. Det er bare å sette i gang med tiltak mot råte, sopp og sykdommer.

Kontrasten er stor til fjoråret, da sesongen var alt for varm og tørr. Den usedvanlige heten bidro til at både vi og mange andre vinbønder i Italia fikk rekordlite vin.

I år er det flere som sliter med for mye vann. Kraftig regn har fått store konsekvenser for vingårder i Douro i Portugal, mens sørvest i Frankrike har hagl ført til skader for flere vinbønder.

Druene skal snart blomstre, da trenger de sol og tørt vær. Heldigvis varsler nå værmeldingene mer sol og varme enn regn. Det er håp for årets vinsesong.

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar