Skip to main content

2017-årgangen er klar – åtte måneder etter at druene ble høstet her på vingården i Italia. Jeg er spent på hvordan vinen smaker, og hva andre mener.  Er det få, men edle dråper vin?

Fjorårets druesesong var historisk varm og tørr, og bød i tillegg på diverse problemer som vårfrost og tørste villsvin. Da vi høstet druer i oktober 2017 gråt jeg. Det var så lite druer. Vi hadde kun 15 prosent av det vi vanligvis høster inn. Det eneste jeg kunne håpe på var at ordtaket «få, men edle dråper vin» holdt mål.

Vinen vår trenger tid før den er klar. Den ble så vidt prøvesmakt ved påske, men føltes ikke helt ferdig. Hvordan merker jeg det? Jo, uferdig vin er litt som fruktkart, litt for syrlig og besk.

Hvor lang tid tar det fra druene høstes til den blir til drikkbar vin? 2017-årgangen fra vingården i Italia ga svært lite vin. 8 måneder etter innhøsting det klart for smaking. Det er noen få, men edle dråper.

Vinene står fortsatt på ståltanker og tappes rett fra dem.

Hvitvin 2017:

Lys grønnskjær og helt klar. Den lukter av plommer og pære. Den er også preget av urter, jeg får inn salvie. Syrlig og frisk, samtidig har den en rund sødme – selv om den er tørr. På lengde kommer det litt honning. Min venninne mener den også smaker av «tutti-frutti».

Rødvin 2017:

Dyp lilla i farge. Kompleks på lukt. Tydelig aroma og smak av kirsebær. Den har en konsentrasjon jeg ikke har kjent i så unge rødviner vi har laget før. Det er en merkbar syre og en ettersmak av urter. Den er deilig nå, men jeg kjenner at denne kan bli en god lagringsvin.

Fin lagringsvin

Mange spør meg hvordan klare å finne ut av hvilken vin som kan lagres godt. Først, de aller fleste viner bør drikkes i løpet av få år. Hvitvin har gjerne kortere holdbarhet enn rødvin. Men her er noen stikkord om vin som kan lagres:

Drue kan ha noe å si, slik som i Bordeaux. Sangiovese, som vi har på vingården i Italia,  kan være en god drue for lagringsvin.

Syre – En vin som skal lagres, bør ha høy syre. Med tid mister vin syre, og kan da bli flat i smak.

Tanniner – Disse fungerer som antioksidanter både for vinen selv og den som drikker den. Det er mye tanniner i drueskallet. Rødvin har gjerne lenger kontakt med drueskallet og har derfor mer tanniner.

Frukt og kompleksitet – En vin som skal lagres trenger mye kompleksitet og frukt. Har den ikke dette i starten, skal det mye til at den utvikler dette.

Hvor lang tid tar det fra druene høstes til den blir til drikkbar vin? 2017-årgangen fra vingården i Italia ga svært lite vin. 8 måneder etter innhøsting det klart for smaking. Det er noen få, men edle dråper.

– Pass på å ikke få med kleshengeren i bildet, sa jeg til min venninne. Da ble den i hovedfokus, gitt.

Jeg sier meg foreløpig fornøyd med 2017-årgangen. Det ble få, men edle dråper vin. Kanskje ble vinen mer konsentrert fordi druene var så få? Det har lenge vært ansett som en sannhet at få druer lager bedre vin, men de lærde strides.

Edle dråper også i 2018?

Nå er det 2018-årgangen vi jobber med. Hittil har det vært en våt og kald forsommer. Det er enormt mye druer som henger på vinstokkene. Jeg er godt i gang med å tynne ut de mange grenene som vokser ut fra hver vinstokk, og jeg gjør mitt beste for at de skal tørke opp ved å klippe gress og blomster rundt.  Endelig har sola og varmen kommet.

Hvor lang tid tar det fra druene høstes til den blir til drikkbar vin? 2017-årgangen fra vingården i Italia ga svært lite vin. 8 måneder etter innhøsting er det klart for smaking. Det er noen få, men edle dråper vin.

Ugresset vokser fort i år på vingården.

Det regner stadig litt, og gresset vokser i rekordfart. Det er så mye å klippe at jeg faktisk har fått vannblemmer i hendene. Hva gjør jeg ikke får noen edle dråper vin?

 

Da er det bare å sette seg ned i solnedgangen og nyte den nye vinen. Har du lyst til å smake, kom gjerne innom på vingården – eller om du vil jeg skal arrangere en vintur hit til Italia, ta kontakt!

Hvor lang tid tar det fra druene høstes til den blir til drikkbar vin? 2017-årgangen fra vingården i Italia ga svært lite vin. 8 måneder etter innhøsting er det klart for smaking. Det er noen få, men edle dråper vin.

Egenprodiusert hvitvin og rødvin 2017-årgangen.

 

2 Kommentarer

  • Merete Kosberg sier:

    En av de beste brunelloprodusentene gikk alltid med saksa og klippet vekk det han mente var unødvendig. Han gikk for liten, men god avling. Slik er det jo også ellers med andre vekster: Vi kutter og tar vekk for at det beste skal få muligheter til å vise seg. Slik er det vel med vin også?

Legg igjen en kommentar