Skip to main content

I skråningen på vingården står et fikentre. Hun ligner på en godt voksen, distingvert dame. Posituren minner om en ballerina med en elegant bøy på hendene som holder klaser av små fiken.

De små, grønne fruktene er i ferd med å bli myke. De går fra å være tørre i kjøttet til å bli modne og smelte som smør i munnen. Også i fruktkjøttet er de feminine – rosa i fargen og med et mønster som et praktfullt kunstverk.

De varer kun noen dager. Jeg ønsker å lage syltetøy som varer gjennom vinteren, og som jeg kan servere gjestene til ost og husets vin.

Dagtemperaturen ligger godt over tretti grader. Jeg kvier meg til å sette i gang med å koke syltetøyglass og lokk i denne varmen. Men når biene kommer og begynner å forsyne seg av de modne fruktene, tar jeg opp kampen og forsyner meg av treet.

Det er tidlig morgen og biene har ennå ikke våknet når jeg begynner å plukke. Det blir en liten bøtte med fiken. Jeg kutter dem i småbiter og legger dem i en kjele. Kun den harde enden som har bundet frukten til treet, fjernes. Skall og kjøtt går i gryta. Sammen med litt sukker og kanel står det og putrer mens jeg rører nesten konstant.

Etter 40 minutter får det hele en runde med kjøkkenmaskinen slik at det blir til en fin masse. Sitroner skvises og tømmes oppi før jeg heller syltetøyet opp i små glass som får en teskje konjakk på toppen.

I varmen er det godt å bruke utekjøkkenet i skyggen på terrassen.

En ny omgang med koking i hele glass med lokk gjør at syltetøyet kan holde seg i årevis. Det smaker så godt på en liten ostebit og med et glass vin.

Med alt besøket vi har her denne sommeren, varer det nok ikke så lenge. Går jeg tom, har jeg en ny mulighet i september.

LES MER: MITT VINPARADIS

Ønsker du å lage syltetøy av fiken? Det selges modne fiken i butikker også i Norge, eller du kan bruke tørket frukt.

Oppskrift på fikensyltetøy:

Jeg lager syltetøy på slump, men har dette som utgangspunkt.

1/2 kilo ferske fiken

Litt  vann i bunn av kjelen

Ca. 100 gram sukker (fiken er søte, så prøv deg forsiktig fram. Bruk mindre ved tørket fiken)

Saften av 1-2 sitroner

1 klype kanel

En skvett konjakk (kan sløyfes)

Trenger du tips til vin i glasset, kan du KLIKKE HER.

For flere syltetips og oppskrifter, se bloggen til Marmeladedamen.

2 Kommentarer

  • Kari S Haagenrud sier:

    Hei. Så inspirerende du skriver også så skjønne bilder! Det gir meg minner når vi bodde på en gård i Castellinaområdet hvor fruen i huset sendte med oss et glass hjemmelaget fikensyltetøy. Det var himmelsk til ost og vin, som du anbefaler.
    Jeg tar vare på oppskriften din, men fiken er ganske dyrt her i landet. Jeg skal sjekke i innvandrerbutikkene. Jeg ser fram til dine vakre innlegg fra gården din. Lykke til videre! Kari.

    • Hei Kari! Så utrolig hyggelig å høre. Tusen takk. Enig med deg – kombinasjonen fiken, ost og vin er vidunderlig! Håper du får smakt det snart igjen:-) Fortsatt god sommer! Vh Anne

Legg igjen en kommentar