Skip to main content

Vinkjelleren vår får gjerne stå i fred om sommeren før ny vin skal lages på høsten. Men ikke i år. Det ble rett og slett sommerjobb i vinkjelleren.

Vinkjelleren vår, stedet der vi både lager og oppbevarer vin, kalt «cantina» i Italia, er vanligvis et sted som får lite oppmerksomhet i sommermånedene. Men i år har vi hatt vannlekkasje. Usedvanlig mye regn på forsommeren har ikke bare hatt konsekvenser for druene, men også for vegger og vinutstyret som står inne.

En vinkjeller får gjerne stå i fred om sommeren før ny vin skal settes på høsten. Men ikke i år. Det ble rett og slett sommerjobb i vinkjelleren på vingården i Italia. Du kjenner deg kanskje igjen, om du har en hytte? Du tror du skal ha ferie, men så dukker det opp uventede prosjekter. Klarer du nyte det?

Vinfat til tørking i sola.

Vi har etter beste evne forsøkt å tørke den ut, men svært varme dager og kjølige kvelder gjør at det har blitt kondens. Nå er det slik at en vinkjeller kan være fuktig, men ikke så mye at det legger seg et lett mugglag på flasker, vintønner, presse og alt det andre som brukes i vinproduksjonen.

Mørke og klamme omgivelser gjør dette også til et eldorado for edderkopper. Jeg liker det ikke, at vår cantina er i en slik forfatning.

Det har vært en travel sommer med mye besøk.

BELLISSIMA VINGÅRDSBESØK

Vi har hatt vinsmakinger og organisert en stor fest. Jeg har vært vinguide både her i Lazio og i Toscana. Den siste uka skal være en kjærkommen ferie med min mann og sønn, en roligere avslutning før hverdagen venter hjemme.

En vinkjeller får gjerne stå i fred om sommeren før ny vin skal settes på høsten. Men ikke i år. Det ble rett og slett sommerjobb i vinkjelleren på vingården i Italia. Du kjenner deg kanskje igjen, om du har en hytte? Du tror du skal ha ferie, men så dukker det opp uventede prosjekter. Klarer du nyte det?

Fra et 50-årslag vi arrangerte på vingården denne sommeren.

Vi drømmer om å ta en tur til havet og kanskje overnatte på et lite, koselig hotell, eller å dra på rafting lenger inn i landet. Montefalco-distriktet med druen Sagrentino lokker. Jeg skal bare flaske opp noe mer vin som noen gjester har bestilt, da jeg innser at planene må endres. Og før jeg vet ordet av det er vi i gang.

Alt bæres ut av cantinaen. Edderkoppene har ikke bare spunnet vev i taket, men også i tomme gjæringsfat og vintønner. De spyles og skrubbes, en jobb vi vanligvis gjør rett før innhøsting og når vi pumper vin fra ett fat til ett annet. Det er et salig rot både inne i og utenfor vinkjelleren vår.

En vinkjeller får gjerne stå i fred om sommeren før ny vin skal settes på høsten. Men ikke i år. Det ble rett og slett sommerjobb i vinkjelleren på vingården i Italia. Du kjenner deg kanskje igjen, om du har en hytte? Du tror du skal ha ferie, men så dukker det opp uventede prosjekter. Klarer du nyte det?

Det er en mye større jobb enn vi først antok. Mens alt står ute slik at det kan lufttørke kommer det en uventet regnskur som varer resten av dagen. Det betyr at vi må gjøre vaskejobben enda en gang dagen etter.

En vinkjeller får gjerne stå i fred om sommeren før ny vin skal settes på høsten. Men ikke i år. Det ble rett og slett sommerjobb i vinkjelleren på vingården i Italia. Du kjenner deg kanskje igjen, om du har en hytte? Du tror du skal ha ferie, men så dukker det opp uventede prosjekter. Klarer du nyte det?

Vinfat, plukkebøtter, men også trebjelkene som disse står på i vinkjelleren tas ut.

Vi innser at det blir ikke noen overnattingstur – eller «ferie fra ferien», som vi kaller det. Den siste ferieuka blir det sommerjobb i vinkjelleren. Men vi har heldigvis kveldene fri. Det er festivaltid i Italia, og vi har ennå til gode å møte våre italienske venner. Vi gjør avtaler og har mange fine stunder.

MAT- OG VINFESTIVALER I ITALIA

En vinkjeller får gjerne stå i fred om sommeren før ny vin skal settes på høsten. Men ikke i år. Det ble rett og slett sommerjobb i vinkjelleren på vingården i Italia. Du kjenner deg kanskje igjen, om du har en hytte? Du tror du skal ha ferie, men så dukker det opp uventede prosjekter. Klarer du nyte det?

På festival i Sorano, Toscana, sammen med italienske venner.

Vår 11 år gamle sønn er med i arbeidet på dagtid og har også sommerjobb i vinkjelleren. Han klager ikke, bare tar det som en selvfølge at arbeidet skal gjøres. Jeg er redd at han en dag går lei, og spør ham hva han ønsker å gjøre før vi skal hjem til et nytt skoleår i Norge. Han vil på stranda.

En vinkjeller får gjerne stå i fred om sommeren før ny vin skal settes på høsten. Men ikke i år. Det ble rett og slett sommerjobb i vinkjelleren på vingården i Italia. Du kjenner deg kanskje igjen, om du har en hytte? Du tror du skal ha ferie, men så dukker det opp uventede prosjekter. Klarer du nyte det?

Vongole (hjerteskjell) er en av mine favorittretter på San Lorenzo-stranda ved Bolsenasjøen.

Heldigvis har vi innsjøen, Bolsenasjøen, bare 15 minutters kjøring unna. Det gjør at vi kan jobbe i vinkjelleren på morgenen, og deretter lunsje og bade på ettermiddagen. Det er gjerne da alle italienerne også kommer – men det er bare hyggelig, og gir oss anledning til å tilbringe tid sammen med vennene våre.

En vinkjeller får gjerne stå i fred om sommeren før ny vin skal settes på høsten. Men ikke i år. Det ble rett og slett sommerjobb i vinkjelleren på vingården i Italia. Du kjenner deg kanskje igjen, om du har en hytte? Du tror du skal ha ferie, men så dukker det opp uventede prosjekter. Klarer du likevel nyte det?

Fredfullt ved havet. Murelle, Lazio.

Vi rekker også en siste tur til havet. Ikke til favorittstranda, som ligger et godt stykke unna, men en strand som ligger nærmere og som vi ikke har besøkt før.

Her kjenner vi feriefølelsen i noen timer, og ser turister som drar hit hver dag i ferien. Vi blir ikke misunnelige, men fornøyde over at vi skal tilbake til vingården der vi skal høste druer og lage vin om en drøy måned.

INNHØSTING AV DRUER

Men før innhøsting må vi nok vaske igjen, i alle fall tønner og bøtter, og antagelig også nok en gang slå gress mellom vinrankene. I år kommer det stadig regnskurer, i motsetning til fjoråret som var rekordtørt og varmt.

Du kjenner deg kanskje igjen? Har du en hytte eller et sted du ferierer, er det gjerne sommerjobb der også. Likevel gjør vi det med glede, eller?

Det er ofte slik her at det dukker opp uventede prosjekter, slik som da jeg tidligere i sommer skulle unne meg en uke alene på vingården.

ALENETID PÅ VINGÅRDEN

Rundt meg står druene som modnes mer og mer for hver dag. Det er dem det handler om her, og som gir oss glede.

En vinkjeller får gjerne stå i fred om sommeren før ny vin skal settes på høsten. Men ikke i år. Det ble rett og slett sommerjobb i vinkjelleren på vingården i Italia. Du kjenner deg kanskje igjen, om du har en hytte? Du tror du skal ha ferie, men så dukker det opp uventede prosjekter. Klarer du nyte det?

Druene modnes.

Den siste kvelden nyter vi vingården helt alene, en av svært få alenestunder vi har hatt denne sommeren. Det er lite som topper et glass vin i solnedgangen på vingården.

Det er godt å vite at vi forlater en vingård som er ren og i orden. En sommerjobb i vinkjelleren er absolutt ikke å forakte. Jeg fylles med takknemlighet og kjærlighet, og gleder meg som alltid til å komme tilbake!

 

 

 

4 Kommentarer

Legg igjen en kommentar