Skip to main content

August er Italias varmeste måned. Det er ferietid og det er mat- og vinfestivaler i Italia i nesten hver eneste landsby. De tilbyr unik underholdning og opplevelser.

Innbyggere går sammen, de kokkelerer, serverer og byr fram sine særegne retter og viner, gjerne servert av skolebarn. Lokale musikere har øvd hele året, det settes opp til karaoke på et gatehjørne, mens andre har salgsboder med alt fra hjemmelagd syltetøy, vin og broderier.

Bare i området vårt på grensa mellom Lazio, Umbria og Toscana er det hver helg flere festivaler å velge mellom i de nærmeste landsbyene. Etter varme formiddager, vekkes landsbyene til liv når temperaturen faller ved solnedgang.

Ost, skinke og vin i plastglass

I etruskerlandsbyen Sorano er det spekeskinke- og ostefestival «Sagra del Prosciutto e del Formaggio». Min italienske venninne, Roberta, elsker spekeskinke og drar hvert år til akkurat denne festivalen.

Det serveres selvsagt også vin til, ofte i plastglass. Selv velger jeg en Vermentino. Druen som de siste to somrene har vært min hvite favoritt.

August er Italias varmeste måned. Det er ferietid og det er mat- og vinfestivaler i nesten hver eneste landsby. Vær åpen for unike opplevelser.

Etter mat- og vinseansen går vi en kveldstur i landsbyen. Vi har alle vært her før. Den er koselig. Men i år skjer det noe nytt. I de kveldstille gatene hører vi forsiktig gregoriansk sang  da vi passerer en liten kirke. Den tar nesten pusten fra oss. Barna bryter ut «bella!» –  Sett på lyd og hør på dette:

Vi rekker ikke alle festivalene i august. Vi har skolebarn og må hjem til Norge. Men i år får vi også til å bli med vår venn Sergio og hans nye kjæreste, da de inviterer oss med på en ny festival i borgen til nabolandsbyen Radicofani.

Her er tema middelalderen. På menyen står «stinco», griseknoke. Verken kniv eller gaffel følger med.

August er Italias varmeste måned. Det er ferietid og det er mat- og vinfestivaler i nesten hver eneste landsby. Vær åpen for unike opplevelser.

Vinen er på kartong og den er varm. Men det gjør ingenting – for snart rives vi med i et spektakulært «spettacolo», forestilling på italiensk, som varer resten av kvelden. Det er sverd og fekting, og flammer som kastes rundt i lufta i takt med musikken på det knusktørre augustgresset. Her er en film fra showet. Hadde du likt det?

Det er mat- og vinfestivaler i Italia også andre deler av året, samt andre festivaler. Vil du vite om datoene for noen av dem, kan du lese HER.

Håper du blir inspirert til å få med deg én eller flere neste gang du er i Italia. Her er et par andre festivaler som vi tidligere har besøkt:

STEMNING PÅ LANDSBYFESTIVALER

PÅSKEPROSESJON I ITALIA

Mat- og vinfestivaler i Italia også på høsten

I september er det flere vinfestivaler i området. Det er også mange mat- og vinfestivaler her i oktober. Det er en av årets travleste tider på vingården vår.  Men kanskje rekker vi en festival til da når både små og store vingårder åpner kjellerdørene og byr på vinsmaking.

Siste helgen i august er det «festa contadina», bondekvinnens fest, i vår landsby, Acquapendente. Er du i området, anbefaler jeg et besøk. 

Har du besøkt en mat- og vinfestival i Italia? Legg gjerne igjen din anbefaling her!

Om du vil bli med på én neste år – ta gjerne kontakt

BLI MED PÅ VINTUR TIL ITALIA

 

 

 

Legg igjen en kommentar