Skip to main content

Ja, det spørsmålet har jeg fått flere ganger. Jeg har rynket på nesa, og undret. Men nå har jeg et svar – her er et knippe gode rødviner til under 130 kroner.

Det er så mange viner å velge i. Men ofte er det slik at du må betale for dem. Det skjønner jeg godt. Fra egen vingård i Italia, vet jeg at det er tidkrevende å lage vin. Det ligger utallige timer bak, i vinmarken og i vinkjelleren.

Og når vinen er ferdig – skal den markedsføre og selges. Avgifter, skatter og transport må betales.

Noen viner gjør at det sitrer i hele kroppen. Det er som en forelskelse. Jeg blir mo i knærne og kjenner et velvære spre seg.

Finnes det gode rødviner til under 130 kroner? Det er et spørsmål jeg har fått mange ganger. Svarer er ja. Noen billige viner klarer fylle kriterier som gjør at jeg kan karakterisere vinen som god. Ikke som én vin som tar meg til de store høydene, men som fint kan gi litt hverdagsglede. Her er noen av dem.

Jeg elsker duften av vin på eikefat. Foto: Hanne Abelseth Holte

Problemet oppstår gjerne når jeg ser prislappen. Jeg må se meg om etter annen vin som gir hverdagsglede – og spare de store opplevelsene til festdagene.

Jeg har vært på vinsmakinger og gått gjennom notater på søken etter gode rødviner under 130 kroner. Det kan virke som om dette er taket mange setter når de skal kjøpe vin. Samtlige av de mestselgende rødvinene på Vinmonopolet i 2017 kostet under 130 kroner. Du får snart noen alternativ.

Finnes det gode rødviner til under 130 kroner? Det er et spørsmål jeg har fått mange ganger. Svarer er ja. Noen billige viner klarer fylle kriterier som gjør at jeg kan karakterisere vinen som god. Ikke som én vin som tar meg til de store høydene, men som fint kan gi litt hverdagsglede. Her er noen av dem.

På vinsmaking hos vinprodusenten Cordeschi i Italia. Foto: Anne Fredrikstad

Etter beste evne har jeg smakt meg fram etter objektive kriterier jeg har lært på min vei. Ett av dem er at en vin skal ha aromaer, slik som frukt, bær og urter. Den bør også ha en syre som gjør at den ikke føles flat som en saft. Og aller helst bør den ha noe noe attåt.

Om du bare vil ha et glass vin som gjør seg til et måltid mat – uten at du trenger å oppleve ditt livs store lidenskap, men likevel kjenne at du drikker en ok, god vin – så foreslår jeg disse i kategorien gode rødviner til under 130 kroner.

Håper vi har samme smak!

Nyhet – betyr at vinen var ny på Vinmonopolet i september 2018.

Gode rødviner til under 130 kroner:

Conte Ricci Barbera Piemonte, Piemonte, Italia. Kr 120 Nyhet

Her er det søte bær, urter og noe krydder fra fat. Fin syre. Ung, frisk og saftig. En god introduksjonsvin til druen Barbera. En helt fin vin dette!

100 prosent Barbera-druer.

 

Le Demi Bordeaux 2015, Bordeaux, Frankrike. Kr 90 (o, 5l) Nyhet

En vin med bærpreg og litt paprika. Blomster i lengde på smak. Den har god syre og tåler mat. Enkel, men god. Flaska har litt mindre volum enn vanlig, og legger du til 0,25 cl som en vanlig flaske – kommer du litt over 130 kr. Likevel en svært rimelig Bordeauxvin. Fin vin om du vil teste druen Merlot og få en basisintroduksjon til vin fra dette famøse franske vindistriktet.

100 prosent Merlot-druer.

 

Villa Puccini 2015, Toscana, Italia. Kr 120

Syrlige kirsebær og litt roser. Noe urter og vanilje på lengde i smak. En årgang som ga en del konsentrerte rødviner i dette området. Kraftfull. Et godt kjøp.

90 prosent Sangiovese-druer og 10 prosent Merlot-druer.

 

Original Series Cinsault 2017, Swartland, Sør-Afrika. Kr 129, 90

Røde bær, lakris, grønne urter og litt bbq på enden. Fin syre og dybde i lukt. En enkel, rimelig og god vin. Matvennlig, passer også til grillretter. Går akkurat inn i kategorien med et skrik – grunnet pris.

100 prosent Cinsault-druer

 

Umberto Cesari Ca´Grande Romagna Sangiovese Superiore, Emilia-Romagna, Italia. Kr 112

Modne kirsebær, et roseblad og en kvist rosmarin. Fin balanse mellom frukt og syre. Lett å drikke. Matvennlig. Passer til kjølige kvelder.

100 prosent Sangiovese-druer.

 

Lindeman’s Bin 50 Shiraz 2017, Australia. Kr 125

Her er det mye å kjenne på: sjokolade, kaffe, rød frukt og lakris. Vinen er lagret på eikestaver, noe som gjør vinen rimeligere enn vin på eikefat. Et godt kjøp!

100 prosent Shiraz-druer.

Gode rødviner til under 130 kroner det er verdt å bestille:

Casa Santos Lima Cigarra Reserva 2016, Lisboa, Portugal. Kr 120 (inne på 15 pol)

Fin integrert lukt og smak av mørke bær, lakris og krydder. Varer lenge. Enkel og god. Mye vin for pengene. Vil passe godt til oksekjøtt eller lam, eller bare ett glass.

50 prosent Shiraz- og 50 prosent Barrocca-druer.

 

Bod. Piqueras Marius Tinto, Castilla-La Mancha, Spania. Kr 110 (bestillingsutvalget) Nyhet

Friske røde bær og grønne urter. Fin knasende syre, selv om noe sødme. Pepper på lengde. En fin vin til krydrede kjøttretter. Billigvinkupp.

100 prosent Garnacha-druer.

 

Marqués Picos del Montgo Garnacha 2017, Aragon, Spania. Kr 125 (Bestillingsutvalget)

Lukten av denne tar meg umiddelbart til Spania. Underlig det der. Fruktig, floral og bløte tanniner. Velbalansert vin på Garnacha-druer. En hverdagsvin. Bør egne seg godt om du har vært heldig med soppturen!

100 prosent Garnacha-druer.

 

 

 

 

5 Kommentarer

Legg igjen en kommentar