Skip to main content

Det er tid for det slippet som fokuserer på lyse og lette viner tilpasset vår og sommer. I maislippet på Vinmonopolet er det flere lovende og gode viner.

Våren er godt i gang. Mens sola varmer og naturen utfolder seg i et fargerikt skue, er det tid for lette og lyse viner.

Økt salg av lyse og lette viner

Med fjorårets varme maimåned opplevde Vinmonopolet en kraftig salgsøkning i både hvitvin, musserende og rosévin. For valg av lyse og lette viner hører gjerne med i perioder med finvær. Med den fine sommeren som fulgte, fortsatte salgsøkningen.

Det er tid for det slippet som fokuserer på lyse og lette viner tilpasset vår og sommer. I maislippet på Vinmonopolet er det mye lovende og godt. Vinene lanseres 3. mai.

Ikke alle viner imponerer

På pressesmakingen av nye viner som kommer i basisutvalget 3. mai, begynner det svært bra. Men så etter en stund, kommer det viner i glasset som jeg rett og slett ser på som pregløse, og ikke veldig tiltalende.  Finnes det ikke nok slike viner allerede i utvalget?

Kanskje jeg burde gjøre som vinbloggen Iglasset og fortelle deg hvilke du bør styre unna?

Likevel, ikke vær redd for å prøve noen av nyhetene i hyllene. Det er flere gode viner som settes ut nå, selv om de ikke alle er nevnt her.

Det er tid for det slippet som fokuserer på lyse og lette viner tilpasset vår og sommer. I maislippet på Vinmonopolet er det mye lovende og godt. Vinene lanseres 3. mai.

To nye lyse og lette viner som falt i smak hos meg.

Nye panteflasker

Det er også artig at det i sjangeren lyse og lette viner kommer en hvitvin på aluminiumsboks. Dette kan bli en slager for russen, eller for dem som kun vil ha et glass å ta med i parken eller på sjøen. Den kan for øvrig også pantes i matvarebutikkene. Det kan flere av de nye flaskene, slik som denne rødvinen fra Italia.

Det er tid for det slippet som fokuserer på lyse og lette viner tilpasset vår og sommer. I maislippet på Vinmonopolet er det mye lovende og godt. Vinene lanseres 3. mai.

Økologisk rødvin på flaske som kan pantes i dagligvarebutikker.

Gode, italienske bobler

Spesielt positivt syns jeg det er at det kommer to nye Franciacorta-viner. Den italienske vinregionen ved Iseo-sjøen lager musserende vin på Champagne-metoden med stor suksess. Men dessverre er dette fortsatt en gjemt sprudleperle, for utvalget i Norge i basis har vært lite.

LES MER: EN SPRUDLEPERLE

Champagne i Frankrike er nok mest kjent for sine musserende viner. I dette slippet kommer det både hvitvin og rødvin fra dette franske vindistriktet. Prisnivået er høyt, men vinene er absolutt verdt et forsøk.

Det er tid for det slippet som fokuserer på lyse og lette viner tilpasset vår og sommer. I maislippet på Vinmonopolet er det mye lovende og godt. Vinene lanseres 3. mai.

Så gjenstår det å se om årets maimåned blir like varm og solfylt som den forrige. Her på vingården i Italia begynner måneden kjølig og regnfull, selv om sola varmer når skyene blåser bort og de første valmuene dukker opp.

LES MER: VALMUER – TIL GLEDE OG BESVÆR

Her er et lite utvalg av lyse og lette viner fra maislippet på Vinmonopolet:

Musserende viner:

Barone Pizzini Franciacorta Rosè Brut, Lombardia, Italia. Kr 250

Varme modne røde bær, kjeks og nøtter. Fin syre. Godt i smak med bringebær, kirsebær, kjeks og noe smør. Kompleks og deilig!

100 prosent Pinot Noir-druer. Terningkast 6.

Abrami Franciacorta Biologico Rosé 2014, Lombardia, Italia. Kr 240.

Fin kompleksitet i lukt og smak av sitrus, jordbær og bringebær. Fine, brusete og kremete bobler. Passende syre. Sitter godt og varer en stund. Frisk, saftig og godt.

100 prosent Pinot Nero-druer. Økologisk. Terningkast 5.

Hvitviner:

Brokenwood Trevena Vineyard Semillon 2012
New South Wales, Australia. Kr 200.

En krydderpreget vin med nøtter, muskat og litt røyk. Mer frukt på smak. Godt sitruspreg, noe tropisk frukt og blomst. Sitter godt. I denne kan du kjenne hvordan en flaskemodnet vin utvikles, som med de røkte aromaene her, uten at den har hatt eikekontakt. Varer lenge. Nydelig nå, eller spar den i 5-10 år for videre utvikling. Denne bør du ha mat til, et godt fiskemåltid eller sjømat.

100 prosent Sémillion-druer. Terningkast 6.

Soalheiro Primeras Vinhas Alvarinho 2017, Minho, Portugal. Kr 201.

Denne lukter rett og slett sommer. Hvite blomster og solmodne aprikoser. Deilig og frisk smak med mer blomster, gul frukt og sitrus. Flott struktur. Passende til grillet laks, svin, eller litt krydret mat.

100 prosent Alvarinho-druer. Terningkast 6.

François Secondé Coteaux Champenois Sillery Blanc Grand Cru 2015, Champagne, Frankrike. Kr 368

En hvitvin fra et liten vingård i Champagne. Søt, tørket frukt og godt med krydder, smør, nøtter og vanilje. Frisk sitrus gir spenst. Kompleks og veldig godt. Vin til dagene da du vil unne deg noe ekstra godt. Passer til chevre-ost, østers, lyst kjøtt og fisk.

66 prosent Chardonnay- og 34 prosent Pinot Noir-druer. Bærekraftig produksjon. Terningkast 6.

Riesling to go 2018, Rhin Tyskland. Kr 35 (250 ml)

Myk og rund i duft og smak av modne fersken og epler. Noe blomst på lengde. Har syre til å holde den sammen. Lett, bløt og enkel. Funker fint og har en god ettersmak.

90 prosent Riesling- og 10 prosent Silvaner-druer. Terningkast 4.

Roséviner:

Domaine Clair-Daü Rosé du Marsannay 2018, Burgund, Frankrike. Kr 225

Godt med røde bær og litt pirrende krydder. Denne sitter godt. Tenderer til å være forførerisk i min mening. Flott rosévin fra den kjente vinprodusenten Maison Louis Jadot i Burgund.

Svært matvennlig. Passer til alt fra grillet kjøtt, salat, oster, spekeskinke og paté.

100 prosent Pinot Noir-druer. Terningkast 6.

Schilcher Klassik Weststeiermark 2018, Steiermark, Østerrike. Kr 150

Knallrosarød i farge. Varme modne, bringebær, stikkelsbær, litt urter og et hint av blomster. Frisk og saftig. God konsentrasjon og lengde.

100 prosent Blauer Wildbacher-druer. Terningkast 6.

Rødviner:

Camp Terre Siciliane, Sicilia, Italia. Kr 110.

Søte, modne røde og mørke bær. Noe krydder på smak. Saftig, enkel, fruktig og frisk. Fin rødvin til vår og sommer.

Svært rimelig, økologisk og miljøvennlig PET-flaske med pant. Basert på dette i tillegg til kvalitet, får den full score av meg.

55 prosent Merlot-, 20 prosent Syrah-, 20 prosent Cabernet Sauvignon-, 3 prosent Sangiovese- og 2 prosent Nero d’Avola-druer. Økologisk. Terningkast 6.

Santa Tresa Terre Siciliane Frappato 2017, Sicilia, Italia. Kr 151.

Litt eikekrydder ,varme, røde bær og urter. Snasen, saftig og frisk. Går til grillmat og fisk. En lett rødvin, dog med litt kropp som nok er lett-likelig.

100 prosent Frappeto-druer. Økologisk. Terningkast 6.

Vesselle Coteaux Champenois Bouzy Rouge Grand Cru 2015, Champagne, Frankrike. Kr 324,50

Kompleks med bær og tørket frukt. God i smak med lett fatkrydder over blomster, bær og urter. Behagelig og forsiktig. Snasen syre og fin kompleksitet. Flott sommervin fra Champagne som passer til både hvitt og rødt kjøtt. Lagringsvennlig.

100 prosent Pinot Noir-druer. Terningkast 6.

Ønsker deg en riktig fin mai!

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar