Blomster på vingården

Valmuer – vakkert ugress til glede og besvær

De røde valmuene står der i full blomst under vinstokkene på vingården. Det er så inderlig vakkert. Men de må bort, alle sammen.

Det er alltid noe som blomstrer her på vingården. I mai og juni er det røde valmuer. De er ikke sådd eller plantet. De vokser vilt.

valmuer-vingård-italia
Valmuer i et villnis på vingården i Italia.

Dessverre må de fjernes. De er ugress for vinrankene. De samler insekter og kan konkurrere om næring med vinstokkene som nå skal produsere druer. Hos naboene mine vokser det ikke lenger en eneste blomst under vinstokkene. Hos oss er det et villnis.

Jeg venter så lenge jeg kan før de tas bort. Først må de nytes. Som en venninne av meg som besøkte vingården for noen år siden. Hennes favorittblomst er valmuer. Aldri hadde hun sett så mange av dem samlet på et sted. Hun ba om å få hjelpe til på gården. Svaret mitt var «du kan fjerne valmuene». Du kan tenke deg reaksjonen:

hvordan kan jeg fjerne noe så vakkert?

Men dagen etter satt hun i gang og renset et helt felt mens hun kjente på den absurde følelsen av å røske opp pene blomster fra jorda.

luke-valmuer-vingård-italia
Hanne Terese Storvik luker valmuer på vingården. -Smertefullt, sier hun om oppdraget.

Det har ikke regnet på mange uker og sola steker hver eneste dag. Valmuene er i ferd med å tørke inn. Det hjelper. Det er lettere da når jeg vet at de har fått blomstret også i år og har lagt frø til neste år.

Trøsten er at noen vinbønder, slik som i Sonoma i USA,  faktisk sår valmuer mellom vinradene fordi de mener det gir god næring til jorda.

vingård-usa
Valmuer på vingård i California, USA.

Men de påser, som jeg nå skal, at de ikke vokser mellom hver vinstokk, for da konkurrerer valmuene og druene.

Jeg gjør meg klar. Nå skal mine valmuer lukes, villskudd på vinstokkene skal knipes av, og så må traktoren fram for å harve. TRAKTOREN KAN DU SE ELLER LESE OM HER.  Når det er gjort kan jorda gi all kraft til vinstokkene og årets druer. Jeg gleder meg allerede til å se de røde blomsterteppene igjen neste sommer.

valmuer-vingård-italia

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.