Skip to main content

Når sola varmer og knuppene springer ut, vekkes lysten på roséviner, eller hva? Her får du forslag til noen rosa viner som bør passe.

Dette innlegget er skrevet i 2020. For oppdaterte vintips, se innlegg med rosévintips for sommeren 2023 HER.

Kirsebærtrærne har begynt å lage rosa alleer i Oslo. Selv syrinene står i knupp, mens vinterrosene pynter opp i blomsterbedd.

Når sola varmer og knuppene springer ut, vekkes lysten på roséviner, eller hva? Her får du forslag til 10 rosa viner som bør passe til vår og sommer.

Vinterrose i Solvang kolonihager i Oslo, april 2020.

Selv om folk rundt om i verden fortsatt er bedt om å holde seg mest mulig inne, våres det på den nordlige halvkule og vi trekkes ut. Naturen kler seg i friske og lyse farger, mens vi mennesker kler av oss.    

Det er en årstid som vekker appetitt for lette retter og viner. Det fine med roséviner er at de som regel er ganske rimelige. De er ikke blant de mest krevende å lage, ment for å bli drukket unge og relativt ukompliserte, dog med aromaer i lukt og smak som hører årstida til.

Drømmer meg bort til en sommerdag på vingården vår i Italia i fjor sommer.

Mat til rosévin

Rosévin er kjent for å være en av de mest matvennlige vinene. Hva passer de til? Rosa vin til rosa mat, er en kjent regel.

Reker, scampi og laks egner seg godt, men noen er også ypperlige til kjøtt på grillen. En salat eller grønnsaksretter passer også. Eller kanskje bare et glass på verandaen eller i parken på en varm solskinnsdag?  

Når sola varmer og knuppene springer ut, vekkes lysten på roséviner, eller hva? Her får du forslag til 10 rosa viner som bør passe til vår og sommer.

Rosévin er som oftest «rødvin laget på hvitvinsmetoden», laget på blå druer som vi vanligvis blir til rødvin, men som har kortere kontakt med skallet (der fargen sitter).

De er lekre i fargen, i ulike toner av rosa, rødt og oransje, avhengig av druetype og lengde med skallkontakt vinen har hatt. 

Rosa vin fenger

Salget av rosévin øker i takt med finværet i vår- og sommermånedene. Men stadig flere forlenger sesongen. I første kvartal i år har salget økt med 34 prosent på Vinmonopolet. Ikke overraskende økte salget mest i mars, med hele 50 prosent.

Ingen annen vintype opplevde denne store salgsøkningen. Kanskje skyldes det den milde vinteren flere steder?

I fjor var det for så vidt en nedgang, etter en svært varm sommer og vekst i salget året før. 

Aroma i roséviner

Når sola varmer og knuppene springer ut, vekkes lysten på roséviner, eller hva? Her får du forslag til 10 rosa viner som bør passe til vår og sommer.

Husker du den lukta?

Ennå har de ikke sprunget ut, rosene. En vidunderlig aroma. Kanskje kjenner du duften av røde eller rosa roser i en rosévin i en vin på druen Sangiovese, Nebbiolo eller Pinot Noir?

Røde bær fra hagen, er også aroma du ofte kan kjenne i rosévin. Det kan være rips, bringebær eller jordbær. Og friske grønne urter. 

Det er vår i lufta, og sommeren den kommer. Her er noen forslag til roséviner fra forskjellige land og på ulike druer. 

Roséviner fra Tyskland:

Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2018, Rheingau, Tyskland. Kr 165. Basis. Varenummer: 2044001

Lette, søte og modne bær, samt noe blomst. Frisk og fruktig. Rund i smak med snasen syre. Saftig og behagelig. En «kosevin» fra den kvinnelige vinmakeren Teresa Breuer. Vinen bør også passe godt til grillmat.

100 prosent Spätburgunddruer (Pinot Noir). 87 poeng. Terningkast 6*.

Bree Rosé Pinot Noir 2018, Baden, Tyskland. Kr 60. (25 cl) Bestilling. Varenummer: 2051004

Innbydende duft av rød og mørk frukt og litt jordsmonn. Rund og sødmefull. Lett, saftig, og nesten litt perlende. En vin som nok ungdommen vil like. Passende størrelse for en til to personer. 

100 prosent Pinot Noir. 83 poeng. Terningkast 5.

Roséviner fra Italia:

Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin, Piemonte, Italia. Kr 150. Basis. Varenummer: 9747601

Duft og smak av delikate røde bær, fersken og litt blomst. Frisk og saftig med litt lime i smak. Har litt kropp denne og et snev av tanniner. Sitter godt med en fin lengde. Deilig! Passer til en rekke ulike matretter. 

100 prosent Nebbiolodruer. 87 poeng. Terningkast 6*. 

 Crudo Rosato 2018, Puglia, Italia. Kr 155. Bestilling. Varenummer: 11557301

Forsiktig duft av røde bær, hint av melon og blomster. Bringebær med rosa grapefrukt i smak. Sitter fint med en god ettersmak. Medium lengde. Fin på terrassen som aperitif, til salat eller sjømat.

100 prosent Negroamarodruer. 84 poeng. Terningkast 6. Økologisk.

Dal Nostro Giardino Piemonte Rosato 2019, Piemonte, Italia. Kr 125. Basis. Varenummer: 7603601

Mye røde bær og noe blomst. Litt dropsaktig i smak. Enkel å forholde seg til. En vin som nok vil falle best i smak hos de mindre erfarne og yngre vindrikkerne. Tørr, enkel og rimelig. Inne på alle pol (kategori 1).

100 prosent Barberadruer. Terningkast 5.

Rosévin fra Sør-Afrika:

Darling Cellars Cellarmaster’s Signature 2019, Western Cape, Sør Afrika. Kr 146. Basis. Varenummer: 11477101

Ferskenpreget rosé med litt jordbær. Frisk og saftig. Litt urter, lime og blomst i smak. Behagelig og lett-likelig. Moden og tørr. Matvennlig, gjerne litt krydret asiatisk.

95 prosent Chenin Blanc og 5 prosent Pinotage. 84 poeng. Terningkast 6. Etisk sertifisert.

Rosévin fra USA:

Bonterra Rosé 2018, California, USA. Kr 170. Bestilling. Varenummer: 10969501

Røde, runde bær, lime og urter. Litt forsiktig duft. Smak: frisk og saftig med noe syrlige røde bær. Rundes av med noen nyperoser på lengde. Lettdrikkelig. Medium lengde. Fin til sjømat og snacks. Deilig!

23 prosent Grenache, 19 prosent Syrah, 12 prosent, 10 prosent Malbec og 8 prosent Pinot Noir. 84 poeng. Terningkast 6 *.

Rosévin fra Frankrike:

Triplette Côtes de Provence Rosé 2019, Provence, Frankrike. Kr 160. Basis. Varenummer: 7703801

Fin bærpreg med god, litt moden frukt. Delikat i smak med røde bær og grapefrukt. Lett med snerten syre. Fin til salat.

40 prosent Syrah. 30 prosent Grenache og 30 prosent Cinsault. 83 poeng. Terningkast 5. Finnes også på kartong.

Dom. de Sulauze Pomponette Rosé 2019, Provence, Frankrike. Kr 180. Bestilling. Varenummer: 496601

En mer floral rosévin. Rose, bringbær, litt fersken, og sitrus. Søt frukt i lukt og smak. Tørr, frisk og saftig. En litt feminin vin med mange deilige aromaer og flott lengde.

55 prosent Grenache, 15 prosent Cinsault, 10 prosent Vermentino og 10 prosent Syrah. 86 poeng. Terningkast 6 *. Økologisk/biodynamisk.

Pierre Chavin Rosé 2019, Languedoc-Roussillon, Frankrike. (18,7 cl)  Kr 45. Basis. Varenummer: 10099804

Fint lett preg av røde bær, nyper og urter. Fin, fin denne til en rimelig penge. Ypperlig for deg som vil ta et glass alene, ha vinen i veska og med på tur. 

Syrah 50%, Grenache 50%. 84 poeng. Terningkast 6. Økologisk. Kommer også i vanlig størrelse. 

Dette innlegget er skrevet i 2020. For oppdaterte vintips, se innlegg med rosévintips for sommeren 2023 HER.

 

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar