Skip to main content

Det er flere nye druer som lanseres på septemberslippet hos Vinmonopolet. Ungarn og Danmark er blant landene som får fokus. Her omtales 12 viner.

Helt nye er de ikke druene, men noen av dem er nok heller ukjente for de fleste av oss? Samtidig er vinslippet i basis (med hylleplass) som en pose blandet drops, litt for en hver, selv om prisene ligger godt over snittet på Systembolaget.

Dansk vin på «nordiske druer»

Vinmonopolet har det med å satse på ulike distrikt når det lanseres nye viner. Denne gangen kommer det blant annet en vin fra Danmark og flere viner fra Ungarn, og de settes altså ut i hyllene.

Den danske hvitvinen er basert på drua Solaris, som er en hybrid, en krysningsdrue som skal tåle det kjøligere og våtere klima i nord.

For få år siden var det jo utenkelig med vinproduksjon i Skandinavia. Men med klimaendringer og nye druer som Solaris, er det umulige blitt mulig. Det er for øvrig denne drua som også mange norske vinprodusenter satser på, men ingen av dem har foreløpig kommet på polet.

 

Det er flere nye druer som lanseres på septemberslippet hos Vinmonopolet. Ungarn og Danmark er blant landene som får fokus. Men det er da også mye annet. Her omtales 12 viner.

Av smittevernhensyn blir vinene denne gangen skjenket på pressesmakingen av nye viner på Vinmonopolet. Her ved produktsjef Trond Erling Pettersen.

 

Kékfrankos og Olazrizling fra Ungarn

Ungarsk vin? De fleste av oss forbinder nok helst den søte dessertvinen Tokaij med Ungarn. Her dukker det nok også opp også det som for mange av oss er nye druer og viner.

Det er flere nye druer som lanseres på septemberslippet hos Vinmonopolet. Ungarn og Danmark er blant landene som får fokus. Men det er da også mye annet. Her omtales 12 viner.

Ulike nyanser på hvitvinene.

I hvitvin er det drua Rizling (OlazRizling) som lanseres. Man skulle vel tro det var en variant av den tyske drua Riesling? Men nei, det er den ikke. Det er en helt annen drue og den mest plantede av alle druer i Ungarn.

To rødviner på drua Kékfrankos lanseres også, samt tre viner på drua Blaufränkisch fra Østerrike. Samme drue, kun ulikt navn. Friske og lette viner uten heftige tanniner.

Flor i vin og sherry

Det er for øvrig mye hvitvin i slippet. Chardonnay og Savagnin fra det lille distriktet Jura i Frankrike gjør seg. Noen er med og uten flor (et tynt gjærlag som dannes på toppen av en tønne når den ikke fylles opp), som vi kjenner best fra spansk sherry.

Når vi først er inne på Sherry. Det lanserer hele fem ulike oksidative sherry’er som har modnet under flor – som betyr blomst på spansk. Denne gjærsoppen beskytter vinen mot oksidering, samtidig som den gir vinen en egen karakter og aroma.

Det er flere nye druer som lanseres på septemberslippet hos Vinmonopolet. Ungarn og Danmark er blant landene som får fokus. Men det er da også mye annet. Her omtales 12 viner.

Tester nye druer og viner. Hvilken liker jeg best?

På rødvinsfronten er det også Frankrike som gjør seg bemerket. Noter at det kommer tre røde fra Bordeaux fra 2009 til under 300 kroner flaska.

Til dere Italiafrelste, dette er ikke vinslippet for dere. Men fortvil ikke, det er mange nye årganger på vei inn i basis og nyheter i bestillingsutvalget (slik som hovedbilde). Følg med her eller på Det Gode Vinliv på Instagram eller Facebook for vintips.

Her er smaksnotater på noen av vinene i basisutvalget som falt i smak hos meg under pressesmakingen på Vinmonopolet. Syns du de er dyre? Dette er prisnivået på

Nye druer og hvitviner:

Østergaards Solaris 2018, Danmark. Varenummer: 12078901. Kr 290

Aroma av modne epler, smørblomst og hylleblomst. Et hint av krydder, og en skive sitron. Fin utfoldelse i smak. God syre og velbalansert. Dette var en positiv overraskelse. Danskene klarer dette fint. Men det koster jo litt. Verdt prisen.

100 prosent Solarisdruer. 87 poeng. Terningkast 6.

 

 

 

 

 

Balatonfüredi Rizling 2019, Balaton, Ungarn. Varenummer: 12040601. Kr 165

En fruktig vin med pære og moden cantaloupe melon. Søt frukt også i smak med et dryss blomster. Men tørr vin og har en fin syre. Vinen sitter godt. Den er balansert og har en fin lengde.

100 prosent Olazrizlingdruer. 85 poeng. Terningkast 6.

Perdeberg Cellar Cape White 2019, Coastal region, Sør-Afrika. Varenummer: 12061401. Kr 168

Tropisk frukt som ananas og pasjonsfrukt i duft og smak. Men også en del blomster, urter og noe nøtter. Kledelig og passende syre. Sitter godt. Medium pluss lengde.

Druer: 85 prosent Chenin Blanc og 15 prosent Grenache Blanc. 85 poeng. Terningkast 6.

Dom. Maire & Fils Grand Héritage Côtes du Jura 2017, Jura, Frankrike. Varenummer: 12073801. Kr 269

Nøtter, honning, vinterepler og aprikos i lukt og smak. Det er så du forventer en søt vin. Men det er knusktørt. I smak kommer også et litt salt florpreg fram. Frisk syre og en god lengde. Gøy dette.

Druer: 10 prosent Savagnin og 90 prosent Chardonnay. 88 poeng. Terningkast 6.

Frederic Lornet Chardonnay les Messagelins 2018, Jura, Frankrike. Varenummer: 12071901. Kr 294

God og moden frukt som fersken og tørket aprikos, litt smør og nøtter. Fin krydderlag og litt salt som kler den søte frukten. Sitter godt og pent med en bra lengde.

Druer: 100 prosent Chardonnay. 87 poeng. Terningkast 6.

Am Stein Stettener Stein Silvaner GG 2019, Franken, Tyskland. Varenummer: 12072401. Kr 384

Fin balanse i duft med et forsiktig streif av blomst og mineralitet. Forfriskende saftig med passende sitrus,  som utvikler seg til en eng med ville urter, blomster og gule plommer.  Pent dette og en fin lengde.

Druer: 100 prosent Silvaner. 89 poeng. Terningkast 6. Økologisk.

Er du på jakt etter en tradisjonell Chardonnay til en rimeligere pris? Ch. de Pierreux Beaujolais-Villages Chardonnay 2018 har gått fra bestilling til basis. Les mer om vinen HER.

Rødviner:

Bökö János Kékfrankos 2018, Balaton, Ungarn. Varenummer: 12077101. Kr 211

Her kommer det fram en salig blanding av aromaer: grillede grønnsaker, granskudd og potetåker, samt røde bær. I smak er frukten mer fremtredende. Saftig og lette tanniner. En vin med personlighet.

Druer: 100 prosent Kékfrankos. 86 poeng. Terningkast 6.

Toni Hartl Rosenberg Blaufränkisch 2013, Burgenland, Østerrike. Varenummer: 12072101. Kr 324

Tørket frukt, balsamico og lær, men også et hint av rått kjøtt. Fortsatt spenstig syre, og aroma av peppermynte, granbar og skogsbær fiffer vinen opp. Lange og fine tanniner med en god lengde.

Druer. 100 prosent Blaufränkisch. 89 poeng. Terningkast 6. Økologisk.

Rémy Ferbras Terre de Mistral Vacqueyras 2019, Rhône sør, Frankrike. Varenummer: 12073001. Kr 231,50

Aroma av skog og fjell. Krekling og tyttebær og en del urter. Frisk  og saftig med en lett syre. Mer fremtredende røde rognebær i smak og et fint lag krydder. Ungt, men funker.

Druer: 63 prosent Grenache og 37 prosent Syrah. 86 poeng. Terningkast 6.

Moulins de Citran Haut-Médoc 2009, Bordeaux, Frankrike. Varenummer: 10415401. Kr 269

Rød og mørk frukt, grillet paprika,  noe lær og jordsmonn. Fortsatt fin syre, ganske frisk og fruktig trass i alder. En del fatkrydder i smak. Godt bitt og modne tanniner.

Druer: 58 prosent Cabernet Sauvignon og 42 prosent Merlot. 87 poeng. Terningkast 6.

La Closerie de Camensac 2009, Bordeaux, Frankrike. Varenummer: 2870001. Kr 299,50

En vin der du bør kjenne alderen godt. Høstløv, sopp, tobakk og tørket frukt. I smak, blåbærsyltetøy, paprika og og sigarboks. Noe mer kompleks enn Citran. Sitter godt og lenge. Gode og lange tanniner.

Druer: 60 prosent Cabernet Sauvignon og 40 prosent Merlot.  887 poeng. Terningkast 6.

Vin til dessert eller kos:

Du har nå mange modne sherryviner å velge i. Det går som kjent mot jul, og denne oser av akkurat det. Syns du det er i overkant lenge til? Jeg skal forsøke å minne deg på denne.

Palo Cortado Almacenista Cayetano Del Pino, Jérez, Spania. Varenummer: 10068902. Kr 310. (0,5 l)

Appelsin, nøtter, kjeks, sjokolade, kaffe og salt karamell. Du forventer deg sødme i smak, men den er knusktørr.  Fin avrunding med smak av tørket frukt, nøttekake, litt salt og julekrydder. Deilig!

Druer: 100 prosent Palominodruer. 91 poeng. Terningkast 6.

Alkoholfri og norsk:

Egge Gård Liereple Aronia, Viken, Norge. Varenummer. 12072701. Kr 65

Nydelig aroma av eple, aroniabær og litt blomst. Søt, men fin syre gjør den balansert. Nyt i seg selv eller med litt sprudlevann, eventuelt en dæsj tørr prosecco.

Kun eple og aronia. Alkoholfri. Terningkast 5.

Håper det smaker!

 

En kommentar

Legg igjen en kommentar