Skip to main content

Mesteparten av vinen som selges på vinmonopolet er vin til under 120 kroner flaska. Her er noen forslag og en oppskrift i samme kategori.

Jeg får ofte henvendelser om jeg har forslag til rimelige viner til selskaper med mange gjester. Da får jeg også historier om at en eller flere i familien nå er uten jobb og inntekt.

Det er en realitet at mange av oss sliter økonomisk, og spesielt i år. En fattig trøst til de av oss som har mistet store deler av inntektsgrunnlaget de siste månedene.

Selv skulle jeg vært hele september i Italia og vært vinguide for grupper med nordmenn som hadde gledet seg til å utforske vårt vindistrikt. Men som kjent har Covid kansellert både fly og strammet inn reiseregler, så  i stedet holder jeg vinkurs, deriblant digitale på kjøkkenet hjemme.

Mesteparten av vinen som selges på vinmonopolet er vin til under 120 kroner flaska. Her er noen forslag og en oppskrift i samme kategori.

Pris på vinene til mine digitale vinkurs er ofte ikke i den dyreste kategorien, slik at det skal være en lavere terskel for å bli med. Bildet er fra ett av flere digitale vinkurs jeg har hatt.

LES MER: VINKURS PÅ NETT

Uansett årsak, så er det en kjensgjerning at mange kjøper den rimeligste vinen.

Noen ganger vil man bare ha ett glass til. Foto: Pexels.

Vi kjøper mest rimelig vin

De nitten mest solgte vinene på polet er vin til under 120 kroner flaska eller under. Mange av dem er på kartong som rommer fire liter. Først når vi kommer til 20 plassen, bikker prisen over til 127,50 kroner, viser tall fra Vinmonopolet.

Selv om det i liter selges mer vin i denne rimeligste prisklassen, ja, du får ikke billigere vin, bruker mange betraktelig mer. Årsaken er at med økt pris, følger gjerne også kvaliteten og kompleksiteten til vinen etter.

Mesteparten av vinen som selges på vinmonopolet er vin til under 120 kroner flaska. Her er noen forslag og en oppskrift i samme kategori.

Når flere går sammen om å smake vin, er det lettere å kjøpe dyrere viner. Her fra ett vinkurs jeg holdt utendørs i Oslo i august.

En annen god grunn, er at vinprodusenten får mer per flaske. På en flaske vin, går 54 prosent av prisen til avgifter til staten. I tillegg kommer transport, innkjøp av glass, etiketter, kork og lign for vinmakeren. Det sier seg selv at den som lager vinen ikke får så mye igjen.

Men det er en tid for alt om du så skal ha stort selskap, har dårlig råd og ønsker en hverdagsvin, eller bare er gjerrig.

Kan vin til under 120 kroner være godt?

Det hender at jeg blir positivt overrasket over prisen på en vin når jeg er på vinsmakinger, men også motsatt. Dere har kanskje lagt merke til «mye vin for pengene».

Mesteparten av vinen som selges på vinmonopolet er vin til under 120 kroner flaska. Her er noen forslag og en oppskrift i samme kategori.

Vinsmakinger kan se ut som det har vært fest, men sjekk spyttebakkene på bildet.

Tidligere har jeg laget en kategori – god vin til under 130 kroner, og tenkte at dette var så lavt jeg kunne gå.  Men så oppdaget jeg vin til under 120 kroner, som faktisk var helt ok.

LES MER: GOD RØDVIN TIL UNDER 130 KRONER

Det gjorde at jeg gikk gjennom en del av smaksnotatene mine (de er mange), og søkte etter vin til  under 120 kroner.

Disse må du ta for det de er. De fleste er enkle og rene. Men er du på jakt etter de store sanselige opplevelsene, må du opp i pris.

LES MER: NYE VINER I SEPTEMBER

Mesteparten av vinen som selges på vinmonopolet er vin til under 120 kroner flaska. Her er noen forslag og en oppskrift i samme kategori.

Det enkle kan være det beste. Pasta med solmodne tomater og ett glass hvitvin til lunsj på vingården vår i Italia smaker alltid godt.

Vin og mat

En del billige viner er rett og slett «drikkeviner». Men mat og vin henger sammen, og jeg får ofte forespørsel om oppskrifter. Til rimelig vin, hører enkel og rimelig mat. En av mine favoritter er akkurat det. Pasta med tomat, chili, hvitløk og basilikum. Oppskrift finner du etter vinforslagene. 

Her er smaksnotater på vin til under 120 kroner: 

Hvitvin:

Familie Paquet Chardonnay 2019, Languedoc-Roussilion, Frankrike. Kr 114,90. Varenummer: 11893401. Bestilling, inne på noen pol

Friske, gule epler. Ørlite krydder og mineralitet. Sitter fint og god ettersmak.

Overraskende mye god vin for pengene fra et vinhus der den yngre generasjonen har tatt over.

Druer: 100 prosent Chardonnay.  Terningkast 6.

Foucher Chardonnay 2019, Loire, Frankrike. Kr 119,90. Varenummer. 2096001. Basis

En del søte aromaer i denne av blomst, aprikos og modne, røde epler. Fin syre. En tørr og balansert vin med en del eple på lengde.

Druer: 100 prosent Chardonnay. Terningkast 6. 

Cavaliere d’Oro Pinot Grigio Delle Venezie, Venezia, Italia. Kr 109, 90. Varenummer: 12148301. Bestilling.

Frisk duft av eple, fersken og sitrus. God syre med smak av syrlige sitrondrops, grønne epler og med litt grapefrukt på ettersmak. En tørr og ok vin. Svært rimelig.

Druer: 10 prosent Chardonnay og 90 prosent Pinot Griego. Terningkast 4.

Escada Arinto Reserva Reserva 2019, Lisboa. Portugal. Kr 109,90. Varenummer: 7725701. Basis

En aromatisk vin med både fersken, blomst og sitrus. God syre og en del urter og salt i smak. Lett-likelig og rimelig.

Druer: 100 prosent Arinto. Terningkast 4.

Rødvin:

Camp Terre Siciliane 2018, Sicilia, Italia. Kr 119,90. Varenummer: 10907401. Basis

Søte, modne røde og mørke bær. Saftig og frisk med litt krydder. En fruktig og enkel vin.

Druer: 55 prosent Merlot, 20 prosent Cabernet Sauvignon, 20 prosent Syrah , 2 prosent Nero d’Avola og 3 prosent Sangiovese. Pluss for miljøvennlig og lett plastflaske (PET). Terningkast 5.

Floralba Montepulciano d’Abruzzo , Abruzzo, Italia. Kr  119,90. Varenummer: 11668901. Bestilling.

Saftige og deilige kirsebær, mørke plommer, samt noe krydder. God og passende syre.

Druer: 100 prosent Montepulcianodruer. Terningkast 6.

Torre Oria Gran Reserva 2014, Valencia, Spania. Kr 117, 90. Varenummer: 3286801. Basis

En fruktig vin med modne bær og litt jordsmonn. Fin syre og et godt lag med krydder og trefat. En vin med litt alder som holder seg bra. Mye vin for pengene.

Druer: 70 prosent Tempranillo og 30 prosent Cabernet Sauvignon. Terningkast 5.

Familie Paquet Pinot Noir, Frankrike. Kr 114,90. Varenummer: 12190401. Bestilling

Pen duft av blomst, røde bær og noe jordsmonn. Fin syre og lette tanniner. Svært mye vin for pengene. Litt utrolig at denne koster så lite.

Druer: 100 prosent Pinot Noir. Terningkast 6.

Bonpas Ventoux Grande Réserve des Challières 2019, Sør-Rhône, Frankrike. Kr 109,90 (Nylig satt ned fra kr 139,90) Varenummer: 11267401 Bestilling

Moden, mørk frukt. God syre. En rund vin med  myke tanniner og en del søt frukt i smak. Tørr. Rimelig og ok denne, og til den prisen!

Druer: 80 prosent Grenache og 20 prosent Syrah. Terningkast 5.

Og er du ute etter en enkel og rimelig rett? Her er en av mine favoritter. 

Mesteparten av vinen som selges på vinmonopolet er vin til under 120 kroner flaska. Her er noen forslag og en oppskrift i samme kategori.

Spagetti med tomater.

Pasta med friske tomater: 

Kok pasta (spagetti passer godt). Ca 100 gram pasta per person. 

Hakk opp friske, små tomater (en stor neve per person) 

Kutt en liten paprika i terninger,  og fres i litt olivenolje til den blir gyllen og myk. 

1-3 fedd hvitløk kuttes opp i småbiter, fres raskt i olivenolje sammen med litt rød chili. 

Kutt opp noen blader basilikum, og bland inn, sammen med tomatene. La surre i et par minutter. Ta på litt salt og pepper.

Bland saus og pasta. Server som den er, eller ta over et dryss med revet parmesan. Syns du den er litt tørr, så tar du på litt ekstra olivenolje.

LES MER: OPPSKRIFT PÅ PESTO

God appetittt! 

 

 

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar