Skip to main content

Vegansk vin. Det er en av de nye merkeordningene på Vinmonopolet. Hva betyr det, og bør vi bry oss?  Mer om tema her og forslag til ti veganske viner.

Man skulle jo tro at all vin er vegansk – da vin er druer som har gjæret, med eller uten druenes naturlige gjær. Men som nevnt tidligere, er det tillatt med over 60 tilsetningsstoffer i vinproduksjon i EU.

Noen av dem er animalske produkter som fiskemel, melk, gelatin og eggehvite. De brukes for å klarne vinen, og fungerer som et rensemiddel, da de tar med seg gjær- og druerester i vinen. Dette faller til bunn sammen med klarningsmiddelet, for så å bli fjernet fra vinen. Det skal også forhindre at vinen blir ustabil eller tåkete.

Vegansk vin. Det er en av de nye merkeordningene på Vinmonopolet. Hva betyr det, og bør vi bry oss?  Mer om tema her og forslag til ti veganske viner. 

Fra druene klippes av vinstokken, har vinmakeren mange valg. Deriblant om vinen skal klarnes, og i så fall med hva. Foto: Anne Fredrikstad.

Alternativet er å bruke bentonitepulver, som er leire eller aske. Det fungerer på samme måte. Eller droppe finingen (rensingen). Sedimentene i vinen faller med tid gjerne til bunnen av fatet.

Flere etterspør vegansk vin

Nylig har Vinmonopolet valgt å kategorisere vinene på flere måter, deriblant om det er en vegansk vin.  Andre kategorier er naturvin og oransjevin. Se definisjon hos Vinmonopolet HER. 

Vegansk vin. Det er en av de nye merkeordningene på Vinmonopolet. Hva betyr det, og bør vi bry oss?  Mer om tema her og forslag til ti veganske viner. 

Trond Erling Pettersen forteller at flere etterspør vegansk vin. Foto: Tommy Andresen/Vinmonopolet.

– Butikkene våre, kundesenteret og andre ansatte som jobber med å veilede kundene våre, har i løpet av de siste 4-5 årene merket en jevn økning i interessen for vegansk vin, forteller kategorisjef Trond Erling Pettersen ved Vinmonopolet.Besøk våre partnere,shoes – ledere innen fasjonable fottøy!

Grønn trend

Det blir også stadig flere av oss som velger bort kjøtt, fisk og animalske produkter i kostholdet, viser en undersøkelse utført av Ipsos, gjengitt av TV 2. Den tydet på en fordobling i antall vegetarianere i Norge fra 2019 til 2020.

Vegansk vin. Det er en av de nye merkeordningene på Vinmonopolet. Hva betyr det, og bør vi bry oss?  Mer om tema her og forslag til ti veganske viner. 

Sommelier Synne H. Rustad syns det er postivt at veganske viner nå merkes både i butikkene og på nett. Foto: privat.

Denne trenden merker også Synne H. Rustad, som driver bloggen Vin og Vegetar.

– Spørsmål om vegansk vin har dukket opp jevnlig siden jeg startet med vin for seks år siden, men jeg har da også et grønt fokus.

– De siste par årene har jeg merket at vinimportørene har blitt mer bevisste på temaet. Det er supert at Vinmonopolet har gjort det enklere å finne fram til veganske viner, forteller Synne H. Rustad.

Internasjonal trend

Det er ikke bare nordmenn som er opptatt av vegansk vin. Norske Synnøve Gandara bosatt i New York, har lang utdannelse og erfaring fra vinbransjen.

– Da jeg jobbet som innkjøper i en stor vinbutikk her i New York i 2015, var det kanskje et par i måneden som spurte etter vegansk vin. I dag skjer dette daglig. Samtidig merkes stadig flere viner, selv de store, kommersielle vinprodusentene, forteller Synnøve Gandara.

Den norske sommelieren både skriver om og holder kurs om vegansk vin og mat, på egen webside. Hun er også merkevaresjef i USA for en italiensk vingård som lager vegansk vin.

Men hvorfor skal vi bry oss om vegansk vin?

Vegansk vin. Det er en av de nye merkeordningene på Vinmonopolet. Hva betyr det, og bør vi bry oss?  Mer om tema her og forslag til ti veganske viner. 

Vinekspert Synnøve Gandara anbefaler folk å tenke over hva vinprodusenter har tilsatt i vinen. Foto: privat.

– Jeg syns vi skal stille spørsmål med all mat- og vinproduksjon, alt fra arbeidsforhold til hva vinen er tilsatt. Vi vet at masseproduserte dyreprodukter kan store mengder antibiotika og hormoner. Dessuten er noen allergiske.

– Men det fins veganske viner som også har andre tilsetningsstoffer. Derfor anbefaler jeg at vinen i tillegg er økologisk, og laget mest mulig naturlig.

Veganske viner er en del av flere etterspurte og nye kategorier på Vinmonopolet. Vinene merkes for eksempel etter om de økologiske, naturviner og bærekraftige.

LES MER: ØKOLOGISK VIN

Kun frivillig merking

Samtidig, vinene kan være veganske selv om det ikke står på flaska eller polets sider.

– Det finnes ingen internasjonalt anerkjent sertifiseringsordning for vegansk vin. Vi har valgt en løsning der importørene huker av om produktet de fører er veganske, ut fra gitte kriterier. Dette blir en slags «frivillig egenmelding»,  sier Trond Erling Pettersen ved Vinmonopolet.

For kanskje kan det også skremme folk at vinen har for mye merker, spesielt om kunden ikke forstår. Men nå vet du hva en vegansk vin er, eller hva?

Vegansk vin. Det er en av de nye merkeordningene på Vinmonopolet. Hva betyr det, og bør vi bry oss?  Mer om tema her og forslag til ti veganske viner. 

Blå druer som blir til rødvin er sjeldnere klarert med animalske produkter. Heller ikke vi gjør det på vingården vår i Italia (bildet). Foto: Anne Fredrikstad

Men smaker disse vinene noe annerledes? Nei, vil jeg si. Mange av vinene har du kanskje allerede smakt før. Selv bruker vi bentonite for å klarne noe av vår hvitvin. Det gjør den altså vegansk. Rødviner derimot er i mindre grad klarnet, og som oftes veganske.

Noen veganske viner:

Vegansk vin. Det er en av de nye merkeordningene på Vinmonopolet. Hva betyr det, og bør vi bry oss?  Mer om tema her og forslag til ti veganske viner. Mas Candí Segunyola Corpinnat Brut Nature, Catalonia, Spania. Varenummer: 12266801. Kr 240. Basis

Skeptisk til Cava? Denne er kul! Fint autolysepreg (aromaer som oppstår ved at vinen lagres på gjærrester/bunnfall) slik som nøtter og kjeks. Godt med mye eplepreg også. Og vinen blir (fin lengde).

Vinen har kun tilsatt bittelitt svovel. Den er ufiltrert og dermed vegansk. Samt at den er økologisk. Men den koster litt mer enn det du vanligvis betaler for en Cava? Det er den verdt.  Matvennlig er den også. Til vegetarretter eller spansk tapas, spesielt sjømat. Kan fint lagres i minst fem år til

Druer: 100% Xarel·lo. 89 poeng. Terningkast 6. Naturvin. Vegansk vin.

Vegansk vin. Det er en av de nye merkeordningene på Vinmonopolet. Hva betyr det, og bør vi bry oss?  Mer om tema her og forslag til ti veganske viner. Castellblanc Brut Nature, Valencia, Spania. Varenummer: 1126801. Kr 125

Frisk og saftig. Knusktørr. (Brut Nature er den tørreste betegnelsen 0-3 g/L sukker). Preg av sitronskall og gul stenfrukt. Litt enkel, men det funker fint.

Til aperitiff.

Druer: 50 % Macabeo og 50% Chardonnay. 82 poeng. Terningkast 5. Økologisk og vegansk vin.

Vegansk vin. Det er en av de nye merkeordningene på Vinmonopolet. Hva betyr det, og bør vi bry oss?  Mer om tema her og forslag til ti veganske viner. Queen of Kings Blanc de Noir Brut, Alicante, Spania. Varenummer: 11238101. Kr 120

Monastrell er en drue vi gjerne forbinder med rødviner med høy alkohol og gode tanniner. Her brukes druene i stedet til å lage rosé.  Savner du solkysten?

Pent med epler og kjeks i duft og smak . Sitter godt. Ren og saftig. Fin mousse og fin lengde.

Druer: 100 % Monastrell. 85 poeng. Terningkast 6.  Økologisk og vegansk. Mye vin for pengene.

Vegansk vin. Det er en av de nye merkeordningene på Vinmonopolet. Hva betyr det, og bør vi bry oss?  Mer om tema her og forslag til ti veganske viner. Yalumba Organic Chardonnay 2018, Australia. Varenummer: 11841901. Kr 190. Bestilling.

En liten kvast røkt krydder på åpning. Deretter litt blomst. Frisk i smak med noe fedme. Sitter godt. Litt tropisk frukt i smak og sitrus. Velbalansert og forfriskende. Runder av med preg av lime.

Tåler litt krydret mat.

Druer: 100 % Chardonnay. Økologisk og Vegansk. 86 poeng. Terningkast 6.

Vegansk vin. Det er en av de nye merkeordningene på Vinmonopolet. Hva betyr det, og bør vi bry oss?  Mer om tema her og forslag til ti veganske viner. Wittmann Riesling Trocken 2020, Rheinhessen, Tyskland. Varenummer: 2083001. Kr 176. Basis.

Fruktig og innbydende med godt eplepreg. Fin og frisk syre. Mer epler, litt gul stenfrukt og mineralitet i smak. Tørr og god!

Matvennlig. Alt fra fisk til lyst kjøtt, eller vegetarretter.

Dette er for øvrig en av vinalternativene på vinkurset fredag 20. august.

Druer: 100 % Riesling. Økologisk og vegansk. 86 poeng. Terningkast 6.

Vegansk vin. Det er en av de nye merkeordningene på Vinmonopolet. Hva betyr det, og bør vi bry oss?  Mer om tema her og forslag til ti veganske viner. Fonterenza Rosa Toscano Rosato 2019, Toscana, Italia. Varenummer: 522510. Kr 290. Bestilling. Inne på tre pol

Denne vinen er laget av to søstre som hadde en drøm om å bli vinmakere. De sies også å ha gått i bresjen for økologisk vin i Montalcino.

Dette er en svært konsentrert vin. Den er også klassifisert som naturvin. Skeptisk? Dette er klokkerent. Her er det aroma av kirsebær og lavende. Sitter svært godt og nydelig balanse. Sitter som ei kule. Flott lengde.

Dyr? Druene skal være fra vinmarker som lager den anerkjente Brunello rødvinen fra Montalcino.

Denne tåler kraftig mat, både kjøtt og grønnsaker.

Druer: 100 % Sangiovese. 89 poeng. Terningkast 6. Naturvin. Vegansk.

Vegansk vin. Det er en av de nye merkeordningene på Vinmonopolet. Hva betyr det, og bør vi bry oss?  Mer om tema her og forslag til ti veganske viner. Wongraven Senza Compromesso Rosato 2020, Piemonte, Italia. Varenummer: 2252001. Kr 186. Bestilling. Inne på svært mange pol

Den norske vokalisten i black metall bandet Satyricon, Sigurd Wongraven, samarbeider med vinprodusenter og har sin egen rekke. I juli i år ble hans Morgenstern riesling – Norges mest solgte!

Fra Italia har han satt sin signatur på denne.

Godt med mye røde bær og noe blomst. Sitter godt og god syre. Litt sitrus og krydder på lengde.  Ikke alltid du merker tanniner i en rosévin. Det gjør du her. Matvin! Passer til litt kjølige sensommerdager!

Druer: 100 % Nebbiolo. Vegansk. 86 poeng. Terningkast 6

Vegansk vin. Det er en av de nye merkeordningene på Vinmonopolet. Hva betyr det, og bør vi bry oss?  Mer om tema her og forslag til ti veganske viner. Querciabella Chianti Classico 2017, Toscana, Italia. Varenummer: 10136301. Kr 300. Bestilling.

Dette er en av vinene fra vingården som Synnøve Gandara representerer i USA.

Kompleks med aromaer av kirsebær, morell, plommer, lavendel og sopp. Fint med integrert krydder i smak. Snerten og god. Flott lengde. Fortsatt ung og frisk i syre. Godt lagringspotensiale. 10 år eller mer.

Flott vin til rødt kjøtt eller sopp.

Druer: 100 % Sangiovese. Økologisk og vegansk. 89 poeng (for nå). Terningkast 6.

Vegansk vin. Det er en av de nye merkeordningene på Vinmonopolet. Hva betyr det, og bør vi bry oss?  Mer om tema her og forslag til ti veganske viner. Rioja Vega Reserva 2015, Rioja, Spania. Varenummer: 4360101. Kr 160. Basis (test)

Riojaelskere – her et lite kupp av en vin.

Godt med fatkrydder i denne. Aroma av kokos (amerikanske fat), vanilje, ørlite lær og tørket frukt og bjørnebær. Typeriktig Rioja. Fortsatt fin syre slik at den kan holde noen år til. Fem år.

Til grillmat.

Druer:  85 % Tempranillo. Vegansk. 10 % Graciano og 5 % Mazuelo. 85 poeng. Terningkast 6.

Vegansk vin. Det er en av de nye merkeordningene på Vinmonopolet. Hva betyr det, og bør vi bry oss?  Mer om tema her og forslag til ti veganske viner. Ch. Kefraya Bretèches 2018, Bekaa dalen, Libanon. Varenummer: 8136501. Kr 160. Basis.

Moden rød og mørk frukt og lett krydderlag i smak. God syre. Litt tørre tanniner. Velbalansert og fin lengde med lakris og pepper.

Artig vinmaker også, som har vært med på et av mine digitale vinkurs. Her delta han sin filosofi om hvordan vin og natur hører sammen.

Allsidig vin til grillmat, vilt eller litt kraftige retter.

Druer: 50 % Syrah, 19 % Cinsault, 20 % Tempranillo, 7 % Cabernet Sauvignon og 5 % Marselan. Vegansk. Terningkast 6.

Håper vinforslagene faller i smak!

 

 

Legg igjen en kommentar