Skip to main content

Portvin er den perfekte adventskosen, eller hva? Passer alene eller til sjokolade og salte oster. Dessuten holder en åpnet flaske seg lenge. Her er omtale av 10 portvin til jul.

Jeg har gledet meg lenge til desember, måneden da jeg unner meg portvin. Den egenartede portugisiske vinen fra området som er ett av de siste der druer fortsatt fottråkkes.

Druene vokser i innlandet, ofte på små parseller i bratt terreng i Dourodalen.

Portvin er den perfekte adventskosen, eller hva? Passer alene eller til sjokolade og salte oster. Dessuten holder en åpnet flaske seg lenge. Her er omtale av 10 portvin til jul.

Tradisjonen tro ble vinen sendt med båt med båt ned elva Douro til havnebyen Porto.

Mine besteforeldre og deres generasjon hadde alltid portvin til jul. Det er en lang tradisjon, at Norge forsynte portugiserne med klippfisk, og fikk Portvin og Madeira i retur.

Portvin og mat

Jeg er så heldig å få komme på pressesmakinger og smake mange portviner. En av vinene under, vekket lysten på suksessterte. Det har jeg ikke smakt årevis. Tror jeg må prøve å lage en, og fikk denne oppskriften fra dyktige Kristin Jøtun i Husmorlykke:

OPPSKRIFT PÅ SUKSESSTERTE

Portvin er ikke bare godt å drikke, den egner seg også i mat. Se flere fristende oppskrifter hos Husmorlykke. 

Portvin er den perfekte adventskosen, eller hva? Passer alene eller til sjokolade og salte oster. Dessuten holder en åpnet flaske seg lenge. Her er omtale av 10 portvin til jul.

Portvinene varierer i farge, fra røde til brune og gylne. Fra en av Masterclassene om portvin med Dominic Symington jeg har deltatt på.

Spennet er stort. Noen føles nesten som en vanlig vin du kan drikke til et måltid mat, de fleste passer til modne skarpe oster som blåskimmelost, en ingefærkjeks, sjokolade, kaker eller julas desserter.

Noen portviner er i seg selv en opplevelse. Selv har jeg i løpet av årene likt å ta et glass en vinterkveld. Det er sent, det er kaldt og med et lite glass portvin, blir avslutningen på dagen til en fin seanse for ettertanke og drømmer.

Portvin er den perfekte adventskosen, eller hva? Passer alene eller til sjokolade og salte oster. Dessuten holder en åpnet flaske seg lenge. Her er omtale av 10 portvin til jul.

Portvinssmaking hos Stenberg og Blom. Importøren har et stort utvalg av portviner. Se mer fra seansen og få tips til hvordan du forbereder deg til en vinsmaking I DETTE INNLEGGET.

Åpen portvin – kan holde i uker og måneder

Portvin kommer i små og store flasker. Ikke vær redd for å kjøpe en hel flaske portvin til jul. Det er kanskje den mest lagringsvennlige vinen etter åpning.

Den kan holde seg i mange uker og i måneder, ifølge et testpanel i Vinmonopolet. En rekke portviner ble åpnet og smakt tidlig desember for ett år siden. Deretter ble de stående i kjøleskapet med kun en slant igjen i flaska. De aller fleste holdt seg til slutten av mars, viser en artikkel Vinmonopolet har publisert på sine internsider.

LES MER: SLIK OPPBEVARER DU ÅPNET VIN

Og et lite tips, drikk portvin avkjølt.

Portvin er den perfekte adventskosen, eller hva? Passer alene eller til sjokolade og salte oster. Dessuten holder en åpnet flaske seg lenge. Her er omtale av 10 portvin til jul.

Pepperkaker, salt ost og mørk sjokolade er gjerne ypperlig til portvin.

Her er mine smaksnotater på noen av portvinene jeg har smakt. Har du en aldri så liten sans for portvin, eller kanskje har du aldri smakt, velg deg ut en flaske og unn deg en portvin til advent, jul eller som en gave.

Graham’s 10 Years Old Tawny Port. 88 kr (0,2 liter) i basis. 350 kr (0,75 cl). Bestilling – inne på mange pol. Tax free 245 kr.

Karamell, ristete nøtter, sjokolade, blomst og moden frukt.

Godt eksempel på hvordan noe både kan være friskt og søtt samtidig. God lengde med nøtter, tørket frukt og et snev av sjokolade og sitrusblomst.

En god portvin til dessert eller bare ta et glass portvin uten noe til. Det fine her er at flaska også kommer i en liten størrelse, til dem som ikke har et stort selskap.

Nyt nå! 90 poeng.

 

Pocas 10 year Old Tawny. Varenummer: 13628701. 257 kr. Bestilling. Inne på en del pol

Nøtter og tørket frukt. Litt limepreg i smak med dadler og sitrus, som rundes av med karamell.  Fin lengde. Typeriktig og god denne.

Til karamellpudding. 89 poeng.

 

Graham’s 20 Years Tawny. 567 kr (0,75). Bestilling, inne på en del pol. Tax Free 339.

Denne er ganske lik den 10 år gamle, men den har altså ligget enda 10 år på fat. Det gjør den rundere, rikere og mer kompleks.

En fantastisk munnfølelse. Valnøtter og appelsinblomst. Nydelig balanse i sødme og syre. Hasselnøtter har fått et strøk av honning. Det er søte modne fiken, tørket frukt, karamell og litt kaffe. Til tross for alderen, er den fremdeles frisk.

Passer også til søte desserter eller ost. En dessert i seg selv. 91 poeng.

 

Warre’s Otima 20 Years Old Tawny, 240 kr (0,5 l). Bestilling, inne på mange pol

Denne er også 20 år, men den føles friskere. Som kan skyldes at druene skal være fra høyere vinmarker. Her er appelsinblomst, nøtter, honning og litt sitron. Fin syre og lengde.

Skal du ha multekrem til dessert i jula, vil denne egne seg godt. Bør egne seg godt også til suksessterte og nøttekake.

Navnet Otima betyr optimal. Vinen er faktisk produsert for yngre vindrikkere og kvinner! Selv syns jeg den var artig! Elegant flaske. Drikk nå. 89 poeng.

 

Niepoort Vintage Port 2019. Varenummer: 13755001. Kr 800. Bestilling, inne på mange pol.

En litt annerledes stil på Vintage port. Den har kun to års fat, i motsetning til Tawny som har et tiår eller flere.

Nydelig rød og mørk frukt. Sitter svært godt. Brer seg godt ut i smak, med et lett og deilig lag krydder og pepperlag på en svært lang lengde. Fruktdreven. Balansert  med modnetanniner.

En egenartet portvin, som drikker pent nå, men som også har et flott lagringspotensiale. Minst ti år. Julegave til den som har vinkjeller?

Til sjokolade med salt lakris eller salt blåskimmelost. 93 poeng.

 

Kopke Colheita Port 1985. Varenummer: 10292201. kr 800. Bestilling.

Pen og innbydende, og den oser av jul. Appelsinskall, litt nøtter og tørket frukt. Deilig nøttesmak. Markant, rund,  myk og en utrolig flott lengde.

Colheita er egentlig det samme som en Tawny, men her må alle druene være fra samme årgang. Så la oss kalle det en Vintage port som har vært på fat i minst sju år, ofte mye lenger.

Du finner også diverse andre eldre årgangen på polet fra Kopke, fra blant annet 1957, 1965, 1978, 1979, 1980 og 1981.

Tenke seg til at denne er 36 år! Flott gave, eller til deg selv om du bare vil nyte.  Blåmuggost, eller fikensyltetøy. 92 poeng.

 

Kopke Colheita 1966 Porto matured in wood 1966. Varenummer: Kr 1925. Bestilling.

Her er en av de andre. Litt mørkere amber i farge. Duft av julekrydder og plommer. Kompleks. Sitter svært godt. Rund og god munnfølelse. Herlig i smak, med nøtter, krydder og streif av appelsin.

Kjære vene, dette er så godt, tenker jeg. Den ultimate gave! Bør tåle fortsatt et eller to tiår. Men nyt gjerne nå! Og trenger ikke tilbehør. 95 poeng.

 

Cockburn’s Special Reserve, 190 kr (0,75). Basis. Tax Free 125 kr.

Møt verdens mest solgte portvin. Dette er en Ruby, og skiller seg ved at den er lagret i flaske, ikke på fat.

Rubinrød i fargen. Aroma av friske, kirsebær i lukt og smak. Her kommer det også en del mandler eller marsipan. Frisk og enkel. Litt alkoholpreg.

Passer til sjokolade, eller til matlaging.

 

Graham’s Late Bottled Vintage 2015. Kr 129 (0,37 cl) og kr 215 (0,75 cl). Basis. Tax Free 155 kr.

Dette blir som en Ruby fra en egen årgang. Den kan være lagret på ståltank eller fat.

Krydder, mynte og røde bær. God syre. Lett og godt, likevel mer kraft enn den over. En del krydder og vanilje i smak. Ung og lett-likelig med fin sødme.

Går til sjokolade og oster. 87 poeng. Godt kjøp!

 

Grahams Extra Dry White. Kr 270 (0,75). Bestilling.

En helt annerledes portvin enn de øvrige. Laget på hvitvinsdruer. Ingen fatkontakt.

Lys i fargen. Aroma av tørket gress og tørket frukt, samt noe blomst. Tørr og syrlig. Ettersmak av noe appelsin.

Prøv den i cocktails, for eksempel med is og tonic. 85 poeng.

God portvinsmåned!

Er du klar for flere hetviner, hva med en moden madeira?

 

TIL HIMMELS MED MADEIRA

NB: For oppdaterte smaksnotater om portvin fra desember 2023, se:

PORTVIN TIL DESSERT OG JULEGAVE

 

Dette innlegget ble oppdatert 30.11. 2021. 

7 Kommentarer

 • Merete Kosberg sier:

  Jeg fikk sansen for portvin da jeg var på en konferanse i Portugal i 1980 (!). Da kjøpte jeg med meg en Quinta do Noval, minst 15 år gammel. Årgangsportvin. Ingen vanlig etikett, malt med hvitt rett på flaska. En vidunderlig vin.

 • Nina Steindal sier:

  Hei
  Har du forslag til en portvin som polet har i sitt vanlige utvalg og som passer til Stilton? Vi trenger den til fredag

  Mvh
  Nina

 • Marianne Nordli sier:

  Flott og spennende liste. Jeg skal ut å handle litt mer til jul skjønner jeg.

  Jeg har eksempelvis en 1985 Kopke Colheita klar for julefeiringen i år. Ser du har listet opp en 1978 årgang. den skal jeg få tak i for den årgangen har jeg ikke smakt.

 • Espen Rikter-Svendsen sier:

  Jeg har en nydelig portvin (Niepoort Vintage 2017) og får middagsgjester om noen dager. Tenkte det kunne være en idé å bygge en dessert rundt vinen. Men hva slags dessert passer til?
  Oster er selvsagt en mulighet, men ikke alle gjestene er like osteglade. Har du noen andre forslag?

Legg igjen en kommentar