Skip to main content

Klarer du kjenne om en vin har aroma av røde bær, eller enda mer spesifikt – hva med aroma av bringebær i vin?

Om jeg skulle velge meg et rødt bær som favoritt, er det bringebær. Søte, men friske, balansert av god syre. Akkurat som en velbalansert vin.

På vingården i Italia har vi ikke bare druer. Det er bjørnebær, jordbær, kirsebær, epler, pærer, fiken, gule og røde plommer – for å nevne noe. Men ikke bringebær.

I sommer har jeg boltret meg i sanselige opplevelser, og brukt enhver anledning til å inspirere besøkende til å gjøre det samme. For som kjent, skal vi klare å si hva en vin lukter og smaker må vi trimme sansene.

LES MER: DUFT AV ROSER – 7 VINTIPS

Solmodne bringebær rett fra busk. Det er jo så godt, ikke sant?

Da jeg kom hjem til Norge i august, ventet en gledelig overraskelse – bringebærene var fortsatt modne.

Hvordan gjenkjenne aroma av bringebær i vin

Flere ganger i året er det en smaksbonanza av nye viner og årganger på pressesmakinger.  Det kan være en liste på 20, 40 eller 80 viner på en vinsmaking på kort tid. Da tyr jeg fort til kjappvarianten, og bruker noen kontrollspørsmål på aroma.

Hva lukter jeg av frukt? Er den rød, mørk, grønn eller gul? Deretter om jeg har tid – går jeg inn i fargen og leter.

Om bærene er røde, spør jeg meg selv om jeg kjenner jordbær, rips, kirsebær, tyttebær eller bringebær? Er de friske, kokte eller som godteri med tilsatt smak?

For å  klare å gjenkjenne aromaer må vi inn i minnesenteret vårt. Har du ikke spist friske bringebær siden de var modne i fjor, eller for enda lenger siden, er det tid for å ta en ny smak.

Aller best er det selvsagt å gjøre det når bærene er i sesong. Har du hage med bær, er du heldig. Hvis ikke selges modne bær i butikkene nå. Kan være du finner noen også langs en landevei.

Bruk nesa og lukt! Legg bæret i munn, rull tunga rundt og la smaken få spre seg i munnen før du svelger det.

Kommer barndomsminnene fram, eller kanskje du lager nye minner?

Uansett, etter å ha frisket opp hukommelsen, bør det bli mye lettere å fange opp aroma av bringebær i vin, neste gang du har en flaske som kan ha den.

En vin kan ha mange aromaer. 

Hvilke druer kan aroma av bringebær i vin?

Generelt er det nok lettere å finne dem i friske og fruktige viner på blå druer. Gjerne delikate druer som Pinot Noir, Gamay og Grenache fra kjølige klima. Men det finnes mange flere.

De dukker ofte opp i roséviner og rødviner. En vin har gjerne flere aromaer. Utfordringen er selvsagt å skille dem.  Kanskje har den en hel bærkurv med en god blanding?

Her er forslag til noen som kan gi deg en opplevelse av å kjenne aroma av bringebær i vin:

Fratelli Berlucchi Freccianera Franciacorta Rosa 2016, Lombardia, Italia. Varenummer: 14405901. Kr 290. Bestilling.

Nylig kom det en ny musserende fra Fratelli Berlucchi som har en populær vin i basis. Denne vinen er en «rosa» med mer blå enn grønne druer, og er også laget på den tradisjonelle metoden (Champagnemetoden) med 40 måneder på bunnfall.

En vin med fint preg av blomst og  mineralitet som ligger som et slør over røde bær. Kjenner du også bringebær? Sitrende frisk syre. Saftig med godt skum. På lengde – noe kjeks og modne bringebær.

Til rosa fisk og aperitivo.

Druer: 60 % Pinot Nero og 40 % Chardonnay. 87 poeng.

Conte Spagnoletti Zeuli Colombaio Bombino Nero, Puglia, Italia. Varenummer: 11038701. Kr 130 (basis)

Første som slo meg her var jordbær. Men så, der kom bringebærene. -Var de litt syntetiske, spurte jeg meg selv.  Ørlite bringebærdrops, men gikk fint videre når den friske syren gir seg til kjenne. Fin lengde har den også – og der er bringebærene ganske så tydelige.

Dette er en rosévin som trenger luft, og gjerne litt tid (kan lagres et par år). Bør takle et godt utvalg retter også. Til prisen er dette et svært godt kjøp!

Druer: 100 % Bombino Nero. 84 poeng. Terningkast 6. (Merk at denne vinen svinger i antall poeng hos ulike vinskribenter. Decanter har gitt den hele 95 poeng. )

Simpsons Railway Hill Rose 2020, Kent, England. Varenummer: 11703301. Kr 249. Basis.

Her er en utfordring til deg. Denne er kompleks med flere aromatyper. Klarer du fange opp bringebær i denne?

Flott moden rød frukt, litt tropisk også, samt rosa blomster. Snerten syre. Godt bærdriv i smak med jordbær og bringebær. Et lett røyk preg av mineralitet gir den en ekstra dimensjon. God syre. Sitter godt og lenge.

En velbalansert engelsk rosévin!

Druer: 100 % Pinot Noir. 90 poeng. Terningkast 6.

Chapoutier Côtes-du-Rhône Belleruche Rose 2021, Rhõne sør, Frankrike. Varenummer: 11929206. Kr 500. Bestilling. Inne på noen pol.

Pent og delikat i lukt og smak av bringebær, roser, grapefrukt og noe røyk. Saftig og godt. Flott konsentrasjon. Fin lengde. Dette er godt!

Matvennlig rosévin på boks.

Druer: 70 % Grenache, 20 % Syrah og 10 % Cinsault. 86 poeng. Terningkast 6.

Weingt. Claus Schneider Weiler Spätburgunder 2019, Baden, Tyskland. Varenummer: 14132101. Kr 350

Innbydende duft av dyp mørkerød frukt av moreller og bringebær. Fin mineralitet i smak og fin struktur. Lette tanniner med flott lengde. En juicy og fin, fin sommervin!

Druer: 100 % Spätburgunder. 89 poeng.

Roche De Bellene Bourgogne Pinot Noir Vieilles Vignes 2020, Burgund, Frankrike. Varenummer: 9459801. Kr 200. Basis

En kjent traver for mange denne her. En av få rimelige rødviner fra Burgund.

Godt med søte røde bær: bringebær, jordbær og kirsebær. Noe røykpreget mineralitet. Lette, lange tanniner. Fin syre og fylde. Lekent krydder og fruktig ettersmak.

Druer: 100 % Pinot Noir. 86 poeng.

Dette er bare noen av vinene som jeg har notert bringebær i. Kanskje har du noen forslag også?

For mer om aroma av røde bær, se innlegget: AROMA AV KIRSEBÆR OG MORELLER  

Legg igjen en kommentar