Skip to main content

Det er en duft av roser over hele vingården nå. De er vakre, velduftende og har en funksjon, samt at de har en aroma som kan kjennes i enkelte viner.

– Lukt på disse, sier hun. En bukett med hvite, oransje, rosa og røde roser står på disken på restauranten Il Borgo i Acquapendente i Lazio.

Det er en duft av roser over hele vingården nå. Vakre, velduftende og de har en funksjon, samt aroma som kan kjennes i noen viner.

Laura Zannoni (andre til venstre) driver Il Borgo sammen med fire venninner.

I dag har hun tatt med roser fra hagen, og det er disse jeg lukter på da jeg skal betale for lunsjen jeg har hatt sammen med åtte andre damer på vintur med meg til mitt italienske vindistrikt.

Det er en duft av roser over hele vingården nå. Vakre, velduftende og de har en funksjon, samt aroma som kan kjennes i noen viner.

Damer på vintur og klare for lunsj på Il Borgo (Gult hus til venstre). Foto: Anne Østensen.

Rosebonanza på vingården

På vingården tre kilometer utenfor landsbyen, står også rosene nå i full prakt. Noen dufter mer enn andre.

– Dette er en aroma som kan kjennes i vin, sier jeg til de samme damene da de besøker oss på gården. Nå er det jeg som ber dem lukte.

Det er en duft av roser over hele vingården nå. Vakre, velduftende og de har en funksjon, samt aroma som kan kjennes i noen viner.

Roser på enden av vinranker.

Bruk sansene

Det er som kjent ikke alltid lett å sette ord på det vi lukter i en vin. Sansene trenger konstant trening. Mye ligger i hukommelsen, men den må friskes opp.

I blant får jeg spørsmål om hvordan aromaene havner i vinen. Tilsettes de? Nei. Aromaer sitter i drueskallet og når druene gjæres, frigjøres aromaene. Andre kan oppstå som følge av lagring på fat eller flaske.

LES MER: BLI EN BEDRE VINSMAKER – RØDE HØSTVINER

Det er en duft av roser over hele vingården nå. Vakre, velduftende og de har en funksjon, samt aroma som kan kjennes i noen viner.

Hvilke druer har duft av roser?

Aroma av roser er en av dem og tilhører gruppen gerianol, som er et terpen. Nå er det ikke alle viner som utvikler akkurat denne duften.

Noen som kan er Sangiovese, Nebbiolo, Grenache, Pinot Nero og Gewürztraminer. (Se forslag til viner du kan forsøke nederst i innlegget).

LES MER: AROMA AV AKASIEBLOMST I VIN

Spiselige blomster

Visste du forresten at roseblader kan spises? Dog, sjekk om rosene er sprøytet eller ikke. Sikrest er selvsagt de du selv dyrker eller nyperoser i naturen. NB: Pass på at de ikke står langs en trafikkert vei.

Det er en duft av roser over hele vingården nå. Vakre, velduftende og de har en funksjon, samt aroma som kan kjennes i noen viner.

Blomster bør plukkes om morgenen, og nytes friske eller tørket.

Pass også på at lus og annet utøy ikke følger med. Hva med jordbær med roser, se tips fra Helleskitchen.

Hver rose sin duft

– De hvite lukter annerledes enn de røde, svarer jeg Laura på restauranten. Hun nikker og smiler. Her står rosene både i vase og i vinmarken resten av sommeren.

På vingården pynter de ikke bare opp, de har en viktig funksjon. De tiltrekker seg insekter og forteller oss når og om vinstokkene bør få en dusj.

LES MER: ROSER PÅ VINGÅRDEN

 

Det er en duft av roser over hele vingården nå. Vakre, velduftende og de har en funksjon, samt aroma som kan kjennes i noen viner.

Samme rose – fire dager på rad. Foto: Aasta Børte.

Når rosene nå står i blomst i hagen, parken eller hvor det måtte være – stopp opp og ta inn duften. Og har du dem i hagen, ta dem inn – da lukter det i hele hjemmet.

Klarer du fange opp duft av roser i vin?

Her har jeg plukket ut noen viner der jeg har kjent aroma av roser. Kanskje klarer du det også? Det kan være at du må snuse litt, og de kan være at du må gi det litt tid, eller at du lukter og smaker noe helt annet enn meg.

Som de åtte damene på vintur sa: – Du har lært oss at vi alltid må lukte på vinen før vi smaker.

Viner med duft av roser:

Det er en duft av roser over hele vingården nå. Vakre, velduftende og de har en funksjon, samt aroma som kan kjennes i noen viner. Weing. Knewitz Rosé Trocken 2021, Reinhessen, Tyskland. Varenummer: 14394701. Kr 180 (Bestilling, inne på noen pol)

Lekker duft av av roser, noe røyk (mineralitet), bær og litt grapefrukt å lengde. Frisk syre og fylde.

En velduftende og småkompleks rosévin.

Druer: 70 % Pinot Noir og 30 % Laurent. 87 poeng. Terningkast 6.

Det er en duft av roser over hele vingården nå. Vakre, velduftende og de har en funksjon, samt aroma som kan kjennes i noen viner. Miraval Studio 2021, Provence, Frankrike. Varenummer: 12591006. Kr 548 (Basis)

Delikat med pent streif av roser og modne, røde bær. Sitter fint. Fruktig og floral også i smak.

En små-elegant vin med en fin lengde. Fra vingården til Angelina Jolie og Bradd Pitt. Fortsatt blant de beste rosévinene på kartong.

Druer: 25 % Grenache, 35 % Cinsault, 25 % Rolle og 15 % Tibouren. 86 poeng. Terningkast 6.

Det er en duft av roser over hele vingården nå. Vakre, velduftende og de har en funksjon, samt aroma som kan kjennes i noen viner. Trimbach Gewurztraminer 2018, Alsace, Frankrike. Varenummer: 789301. Kr 230 (Basis)

Gewürztraminer er en svært aromatisk drue. Her er aroma av roser, litchi (kanskje en stund siden du har smakt den frukten?), ørlite ingefær og krydder. God syre, balanse og konsentrasjon. Flott lengde som runder av med, ja, roser!

Passer til: krydret mat, asiatisk, indisk, grillmat.

Druer: 100 % Gewürztraminer. 88 poeng. Terningkast 6.

Det er en duft av roser over hele vingården nå. Vakre, velduftende og de har en funksjon, samt aroma som kan kjennes i noen viner. Barbaresco Ricossa 2018, Piemonte, Italia. Varenummer: 13989101. Kr 276 (basis)

Duft og smak av te, roser, tørket frukt, jordbær, nyper og lakris. Litt tørre tanniner. Balanserer. Fin lengde.

Allsidig matvin til pasta og lette middagsretter.

Druer: 100 % Nebbiolo. 86 poeng. Terningkast 5. Økologisk.

Det er en duft av roser over hele vingården nå. Vakre, velduftende og de har en funksjon, samt aroma som kan kjennes i noen viner. Vino Nobile di Montepulciano 2018, Toscana, Italia. Varenummer: 3309301. Kr 295 (Bestilling, men inne på mange pol)

Montepulciano og Montalcino ligger 45 minutter fra egen vingård. Druene er de samme.

En vakker duft av roser stiger opp av glasset. Godt med mørkere kirsebær. Sitter godt, med lett tørre, lange tanniner. God syre. Noe kaffe og lær på smak. Mer roser og lavendel kommer også inn.

Til lam, vilt, modne oster, gryter eller sopp.

Fin lagringsvin dette (10 år). Vil nok gjøre seg med enda litt mer tid.

Druer: 85 % Sangiovese, 5 % Canaiolo, 5 % Colorino og 5 % Merlot. 89 poeng. Terningkast 6.

Det er en duft av roser over hele vingården nå. Vakre, velduftende og de har en funksjon, samt aroma som kan kjennes i noen viner. Poggio Celsi Brunello di Montalcino 2014, Toscana, Italia. Varenummer: 13532501. Kr 578 (Bestilling)

Her går vi opp i pris. Men en Brunello med nesten ti år har utviklet seg så fint og har mye å by på.

Duft av roseblader, lavendel, kakao, høstløv, nellik og tørket frukt. Flott struktur. Fin syre og så lang lengde.

Elegant dette. Og kan gjerne lagres mye lenger (10-20 år)

Passer til: Høytidsmåltider, gjerne med kjøtt eller kraftige vegetarretter.

Druer: 100 % Sangiovese. 90 poeng.

Det er en duft av roser over hele vingården nå. Vakre, velduftende og de har en funksjon, samt aroma som kan kjennes i noen viner. Carpineto Chianti Classico Riserva 2017, Toscana, Italia. Varenummer: 2898001. Kr 220 (Basis)

En vin som nylig gikk ned i pris, og som leverer. Men her er kanskje ikke rosene de første du kjenner?

Svært konsentrert med ulike blomster som roser og lavendel. Godt med mye kirsebær, plommer, vanilje og krydder. Lett tørre tanniner. Balansert syre. Drikkeklar, men tåler fortsatt noen (fem) år i kjelleren.

Til pasta eller grillmat.

Druer: 80 % Sangiovese og 20 % Canaiolo. 88 poeng. Terningkast 6.

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar