Skip to main content

Vil du bli bedre på å kjenne høstaromaer i vin? Ut – lek med blader, bor nesa i mosen, og nyt røde høstviner. Her er sju passende viner.

Naturen er så vakker nå. De grønne bladene på trærne blir gule, oransje og røde. Snart faller alt løvet på trærne til bakken og blir til jord.
Vil du bli bedre på å kjenne høstaromaer i vin? Ut - lek med blader og bor nesa i mosen, og nyt røde høstviner. Her er sju passende viner.

Fargerikt blomsterbedd av høstløv midt i Oslo sentrum. Foto: Anne Fredrikstad.

Hvordan bli en bedre vinsmaker?

Mange forteller at de de syns det er vanskelig å gjenkjenne aromaer i vin, og spør hvordan de kan bli bedre.
Det handler om å øve, ta inn alle lukter og smaker rundt oss, og friske opp hukommelsen slik at vi kan gjenkjenne dem i vin
Naturen bugner av aromaer som vi finner i vin. Høst er tid for en gruppe av dem.
Syns du det vanskelig å kjenne høstaromaer i vin? Det er sesong for å komme seg ut i parken eller i naturen for å leke, ta inn duftene, plasser dem i minneboka og nyte røde, høstviner. Det vil bidra til at du får mer ut av vinen du drikker og til at du blir en bedre vinsmaker.

Kanskje har du merket at en vin kan lukte av jord, sopp eller løv? Det er bare å bore nesa ned i mosen neste gang du er ute i skogen. Foto: Anne Fredrikstad.

Tertiære aromaer

Det er gjerne de såkalte tertiære aromaer som kommer fram nå. Det er aromaer som kommer under lagring av vin i flaske eller på fat. Typiske aromaer er sopp, nøtter og skogbunn.

De primære aromaene handler om de som finnes i druetypen, slik som bær og urter. De sekundære aromaene oppstår under gjæringen, slik som smør og bakeverk, mens de tertiære kommer først en stund etter at vinen er ferdig gjæret.

Vil du bli bedre på å kjenne høstaromaer i vin? Ut - lek med blader og bor nesa i mosen, og nyt røde høstviner. Her er sju passende viner.

Høsten er på vei på vingården vår i Italia også. Druene er høstet, ferdig gjæret og står i vinkjelleren til modning.

LES MER: AROMA AV RØDE BÆR I VIN

Nyte høsten

Kjøligere dager og mørkere kvelder. Det fører kanskje til mer innetid? Men samtidig er det en fin tid å være ute, og ta inn alt det vakre naturen har å by på før vinteren setter inn. På kvelden vil i alle fall jeg gjerne nyte røde høstviner.

Vil du bli bedre på å kjenne høstaromaer i vin? Ut - lek med blader og bor nesa i mosen, og nyt røde høstviner. Her er sju passende viner.

Slottsparken i Oslo, en oktoberdag. Foto: Anne Fredrikstad

Sesongviner

Vårt valg av vin reflekteres av sesong. Vi foretrekker gjerne lettere, lysere og friskere viner på sommeren, ifølge salgstall fra Vinmonopolet. Mens på høsten blir vinene mørkere, mykere og litt rikere.

LES MER: FLORALE AROMAER I VIN

Tida er ikke helt inne ennå for de tyngste vinene, eller hva? De får vi spare til vinteren.

Vil du bli bedre på å kjenne høstaromaer i vin? Ut - lek med blader og bor nesa i mosen, og nyt røde høstviner. Her er sju passende viner.

Skogstjern i Norge, oktober 2019. Foto: Goran Jorganovich

Her er noen forslag til røde, høstviner som vekker aromaer av årstida. Noen av vinene er av eldre årganger, som gjerne forsterker de tertiære aromaene. Men også i noen av de yngre vinene kan du kjenne dem.

Gå deg gjerne en tur, ha det gøy og nyt en eller flere røde høsviner etterpå. Kjenner du igjen luktene fra naturen?

Her har min sønn fått meg med ut for å leke med med høstblader. Lenge siden du har gjort dette? Anbefales.:

Forslag til røde høstviner:

Røde høstviner er gjerne også passende til mat vi spiser på denne årstida. Lam og rødt kjøtt, grønnsgryter, linser, bønner og soppretter.

Ch. Coufran 2010, Bordaux, Frankrike. Varenummer: 3463701. Kr 297 (Basis)

Her er det mye å sanse. Plommer, svisker, lakris, lær, sjokolade, tobakk, sedertre og jord er bare noe. Fortsatt god syre. Rund, myk med modne tanniner.

En typeriktig Bordeaux som har klart seg på Vinmonopolet i femti år! Til soppretter, biffmiddagen eller lam. Eller bare til kos! Nyt nå eller lagre i ti år til!

2010-årgangen av denne vinen, kan være tidenes beste, mener Geir Salvesen.

Druer: 85 prosent Merlot og 15 prosent Cabernet Sauvignon. 89/90 poeng.

NB: BLI MED Å UTFORSKE VINEN? Fredag 29. oktober møter vi selveste Frédéric Vicaire fra Chateau Coufran på digitalt vinkurs. 

Ioppa Ghemme 2011, Piemonte, Italia. Kr 260. Varenummer: 161801. Kr 260 (Basis)

Duft og smak av høstløv, tørket frukt, plommer, tobakk og krydder. Godt integrert med fine tanniner. Fin syre.
En ferdigmodnet vin som også tåler 5-10 år til.
(Ny årgang på vei inn, smakes på pressesmaking kommende uke)
80 prosent Nebbiolo og 20 prosent Vespolinadruer. Økologisk. 88 poeng. Terningkast 6.

Travaglini Gattinara 2017, Piemonte, Italia. Varenummer: 4766401. Kr 280. Bestilling, men inne på mange pol over hele landet.

Pen rød og mørk frukt, fioler og roser og litt høstløv. God syre. Brer seg så pent utover i smak. Litt tørre, men lange tanniner.

Flott vin! Passer til mange retter.

Druer: 100 % Nebbiolo. 89/90 poeng.

Joseph Faiveley Bourgogne Pinot Noir 2019, Burgund, Frankrike. Varenummer: 677601. Kr 240 (Basis)

Her er det som å gå rett inn i en skog. Hasselnøtter ligger på bakken, våte, friske blader er falt fra trærne. Duft av et bål som nylig er slukket. Røde bær i lukt og smak samt noe røkt kjøtt, lakris og pepper. God struktur og silkemyke tanniner. Fin lengde. En lett-likelig vin!

100 prosent Pinot Noir. Mye Burgundvin for pengene. Terningkast 6.

 

 

Dom. Belle Crozes-Hermitage Les Pierrelles 2019, Rhõne, Frankrike. Varenummer: 13363901. Kr 250 (Basis)

Friske røde og mørke bær. En del skogbunn og skogsbær, som krekling og tyttebær. Hint av pepper i smak. Sitter godt. Småkraftig denne med tanniner som trenger mat. Drikkeklar, eller spar i fem år.

Typeriktig og godt dette. Svært god pris. Til vilt og høstmat.

Druer: 100 % Syrah. Økologisk. 88 poeng.

 

Fran ois Villard l’Appel des Sereines Syrah 2019, Frankrike: Varenummer: 1846101. Kr 220. Bestilling.

Godt med fjellkrydder. Snev av bål og litt blod. God syre. Mer krydder, lakris og bjørnebær i smak, toppet med nykvernet pepper.

Flott vin til en god pris! Til vilt!

Druer: 100 % Syrah. 89 poeng. Terningkast 6.

 

Guímaro Ribeira Sacra Mencía 2019, Galicia, Spania. Varenummer: 7946501. Kr 218. Bestilling. Inne på noen pol.

Fjellkrydder og krekling, røde bær, ørlite røyk og jordsmonnspreg, samt litt mørk sjokolade. Frisk og saftig i smak. Lette tanniner. Sitter godt. Medium fylde. Delikat, men robust. Tydelig fruktkarakter, men har dette jordlige og høstlige over seg. Deilig.

Druer: 85 % Mencia, 10 % Bastardo og 5 % Caiño tinto. 88 poeng.

Bonusvin: 

Warre’s Otima 20 Years Old Tawny, Douro, Portugal. Varenummer: 5481802. Kr 240. Bestilling. Inne på noen pol.

Duft og smak av høst, kan du også finne i portvin. Etter 20 år har den mistet den røde fargen fra ungdommen, og preges av oksidering og alder. Brunrød i fargen.

Tiltalende og lett i duft: og ikke så tung som noen portviner kan være. Godt med høstaromaer her, legg til litt appelsinblomst og sjokolade. Og i smaken – herlig preg av valnøtter og hasselnøtter, og den varer! Små-elegant og deilig. Vinen er for øvrig ment for damer. Men bør jo passe for oss alle! Svært god pris!

Druer:  25 % Touriga Nacional, 25% Touriga Franca, 25 % Tinta Barroca, 10 % Tina Cão og 15 % Tintaa Roriz. 89 poeng. Terningkast 6.

Ønsker deg fine høstdager!

Innlegget var opprinnelig publisert 26. oktober 2019, men oppdatert 24. oktober 2021. 

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar