Skip to main content

Jeg kjenner det med en gang jeg slår opp bildøra for å åpne porten til vingården vår i Acquapendente i Italia. Det er duften av vår.

Det er midt på natta og mørkt. Måneskinn lyser opp landskapet, men jeg ser ingen farger. Kan hende busker og trær jeg skimter i månelyset fortsatt er nakne og golde, slik de var for få uker siden da jeg var her sist?  Men luktesansen gir meg svar på det øynene ikke kan se.

-Det lukter blomster, bryter jeg ut.

Det er først da jeg våkner noen timer senere da sola står opp at jeg ser dem.

Kjenner du duften av vår? På vingården vår i Italia er det nå en vårfest av aromaer som slippes løs. Etterlengtede lukter fra naturen som vekkes til livet etter vinteren. Flere av dem er aromaer som kan gjenkjennes vin. Ikke glem å ta dem inn.

Treet som gir gule, søte plommer i juni har lange og mange grener med små hvite blomster. Ved siden av står aprikostreet i rosa blomst.

Kjenner du duften av vår? På vingården vår i Italia er det nå en vårfest av aromaer som slippes løs. Etterlengtede lukter fra naturen som vekkes til livet etter vinteren. Flere av dem er aromaer som kan gjenkjennes vin. Ikke glem å ta dem inn.

På bakken åpner det seg små gule og oransje blomster, både mellom vinstokkene og på jordene i nabolaget.

Kjenner du duften av vår? På vingården vår i Italia er det nå en vårfest av aromaer som slippes løs. Etterlengtede lukter fra naturen som vekkes til livet etter vinteren. Flere av dem er aromaer som kan gjenkjennes vin. Ikke glem å ta dem inn.

Den varme sola gjør at jeg kan henge opp nyvaskede laken på snora som tørker i vinden. Kjenner du den lukta?

De mange tulipanløkene jeg satt i jorda sist høst har fått grønne blader og små knupper. I løpet av få dager springer de ut.

Kjenner du duften av vår? På vingården vår i Italia er det nå en vårfest av aromaer som slippes løs. Etterlengtede lukter fra naturen som vekkes til livet etter vinteren. Flere av dem er aromaer som kan gjenkjennes vin. Ikke glem å ta dem inn.

Etter en lang vinter i Norge med tele og snø er det befriende å kjenne at luktesansen våkner med naturen rundt meg.

Jeg bruker denne sansen mye i løpet av vinterens mange vinsmakinger. Men det å kjenne den i naturen er noe eget.

Fortsatt er det mye blomstring som gjenstår. Vinstokkene er blant de seneste og har ennå en stund igjen før de kommer i blomst. De vet at det fortsatt kan komme en sen og ødeleggende vårfrost.

Kjenner du duften av vår? På vingården vår i Italia er det nå en vårfest av aromaer som slippes løs. Etterlengtede lukter fra naturen som vekkes til livet etter vinteren. Flere av dem er aromaer som kan gjenkjennes vin. Ikke glem å ta dem inn.

De mange lavendelplantene på vingården klippes ned slik at de kan få nye årskudd. Det er en tidkrevende jobb, men en sanselig geskjeft. Jeg kjenner lukta av lavendel mens jeg beskjærer. En aroma som minner meg om rødvinsdruen Sangiovese som vi har på vingården.

Kjenner du duften av vår? På vingården vår i Italia er det nå en vårfest av aromaer som slippes løs. Etterlengtede lukter fra naturen som vekkes til livet etter vinteren. Flere av dem er aromaer som kan gjenkjennes vin. Ikke glem å ta dem inn.

Sist jeg var her i februar, var det vinstokkene som ble beskåret. Hauger av lange klipte grener ligger i vinmarken. Vi tenner opp bål. Lukta fra de brennende kvistene tar over, men også denne minner meg om duften av vår.

Kjenner du duften av vår? På vingården vår i Italia er det nå en vårfest av aromaer som slippes løs. Etterlengtede lukter fra naturen som vekkes til livet etter vinteren. Flere av dem er aromaer som kan gjenkjennes vin. Ikke glem å ta dem inn.

Men flammene og røyken avtar, og i den varme sola dukker det stadig opp nye vekster og lukter. Ville vårløk, nesle og tusenfryd.

Kjenner du duften av vår? På vingården vår i Italia er det nå en vårfest av aromaer som slippes løs. Etterlengtede lukter fra naturen som vekkes til livet etter vinteren. Flere av dem er aromaer som kan gjenkjennes vin. Ikke glem å ta dem inn.

Det er en vårfest av aromaer og jeg er klar for å feire med lette, lyse viner som dufter og smaker av naturen rundt meg. Med rosévin i glasset,  skåler jeg for våren.

Kjenner du duften av vår? På vingården vår i Italia er det nå en vårfest av aromaer som slippes løs. Etterlengtede lukter fra naturen som vekkes til livet etter vinteren. Flere av dem er aromaer som kan gjenkjennes vin. Ikke glem å ta dem inn.

Har du kjent duften av vår i vin? Her er noen forslag til viner som bør sette i gang sansene:

NYE VÅRVINER I MARS

Ønsker deg fine vårdager og pass på å ta inn duften av vår!

 

4 Kommentarer

 • Arild Juell-Andersen sier:

  Hei, ser kjempekoselig ut ?, men jeg anbefaler at du ikke setter ut vinballonger som kan eksponeres for sollys. De virker som et brennglass og antenner raskt plantemateriale/treverk og som kan utvikle seg til en større brann ?. Mvh. Arild.

 • Merete Kosberg sier:

  Har du villasparges også? Det er vel snart tida for den. Nydelig til crispy hvitvin.
  Skulle ønske jeg var i Italia nå. Men må nok vente noen uker…
  Ja, Anne, jeg kjenner duftene! Takk for at du sender dem, de er tiltrengt i et kaldt og regnfylt sørvestlandsk område.
  Merete

  • Hei Merete. Dessverre har vi ikke villasparges. De vokser nærmere kysten. Det er aspergesfestival i Canino neste helg. Så tida er moden. Bare å glede seg til Italia. Så fint at du kjenner duftene av vår helt til deg 🙂

Legg igjen en kommentar