Skip to main content

I anledning årets Kvinnedag, hyller vi kvinner og vin, damer som lager dem og de av oss som vet å nyte.

Endelig er vi tilbake til en «normal hverdag». Det slo meg, da jeg nylig var på en liten vinmesse som en importør inviterte til. En vinmesse med vinprodusenter!

Vinmesse på Høymagasinet ved Akershus festning i mars 2022.

Søndagen prøver jeg å holde hellig, men da flere av vinmakerne jeg har hatt med på digitalt vinkurs var i Oslo, måtte jeg bare dra for å møte dem i person, spesielt de kvinnelige.

Dronning av Grüner Veltliner

Det blonde håret til Petra Unger fra Østerrike, og hennes gule plakat lyser opp. Dronning av drua «Grüner Veltliner», kaller jeg henne. Det var vinene hennes som først virkelig åpnet øynene mine for denne østerrikske drua.

– Det er så deilig å kunne reise igjen og møte folk, og det uten å ha på munnbind som vi fortsatt må ha på inne i Østerrike, var noe av det første Petra sa til meg etter en god gjensynsklem. Vel, vi har jo kun møttes digitalt før, men begge følte at vi kjente hverandre.

I anledning årets Kvinnedag, hyller vi kvinner og vin, damer som lager vin og de av oss som vet å nyte dem. Her er seks vintips.

Petra Unger kan for første gang siden pandemien begynte, vise fram vinene hun lager i utlandet.

– Jeg skulle ønske jeg visste at du kom tidligere, så kunne du blitt med 8. mars, da jeg har et fullbooket vinkurs, det handler om kvinner og vin, sier jeg.

– Å, det skulle jeg så gjerne vært med på, responderer Petra.

– Men hva med 8. mars, trenger vi fortsatt denne dagen, spør jeg.

Hun responderer kjapt: «I Østerrike er det fortsatt slik at menn tjener mer enn kvinner».

Det samme gjelder Norge, sier jeg. En dame tjener 87 prosent av en mann, ifølge SSB.

– Er det slik at vi kvinner ikke er like gode på å prise oss selv, undrer jeg. Vinene til Petra Unger er av flere kjent for å holde høy standard og lav pris. 

I anledning årets Kvinnedag, hyller vi kvinner og vin, damer som lager vin og de av oss som vet å nyte dem. Her er seks vintips.

Det er så fint å endelig kunne møte vimaker Petra Unger, uten å møtte gjøre det digitalt.

Vinbonde – mannsdominert bransje

– Det er også tøffere å være kvinnelig vinmaker, spesielt når vi får barn. Vi tar nok automatisk mer ansvar med å følge dem opp. Dessuten har menn ofte ett nettverk som vi ikke har. 

Petra Unger var en pioner i Østerrike, da hun startet opp for 22 år siden, som en av få kvinnelige vinprodusenter. Men hun gikk sammen med andre, og startet organisasjonen 11 damer og deres vin. Det har hjulpet de yngre damene som har startet opp siden, mener hun.

– Men fortsatt er vinbonde et mannsdominert yrke, legger hun til.

Det har jeg også erfart, som da jeg har satt fokus på kvinner og vin til både i artikler, til fysiske og digitale  vinkurs.

Men den som leter finner. Neste digitale vinkurs, er det også ei dame som blir med – Giovanna Bagnasco fra den økologiske vingården Brandini i Piemonte.

VIN FRA PIEMONTE 25. MARS – DIGITALT VINKURS

Det er varmt der inne på i den gamle låven ved Akershus Festning. Det myldrer av unge sommelierer fra «horeca» (vinbarer og restauranter).

I anledning årets Kvinnedag, hyller vi kvinner og vin, damer som lager vin og de av oss som vet å nyte dem. Her er seks vintips.

Det er stadig flere kvinner som er utdannet sommelierer. Det vises også på vinmessa.

Feire med bobler

I mengden møter jeg øynene til ett annet kjent fjes som har vært med på ett av mine digitale vinkurs. Det er Monika Schmid fra Weingut Reichsrat Von Buhl i Tyskland.

-Hvordan bør vi markere kvinnedagen, spør jeg.

I anledning årets Kvinnedag, hyller vi kvinner og vin, damer som lager vin og de av oss som vet å nyte dem. Her er seks vintips.

Monika Schmid er eksportsjef for Weing. Reichsrat Von Buhl, og en viktig person for vingården.

Monika peker på de musserende vinene på bordet, tar opp ei flaske og heller i glasset mitt.

Da bestemmer jeg meg. Jeg lukker øynene, snuser inn deilige dufter, før jeg tar en slurk, ruller den rundt i munnen og kjenner hvordan smaken og boblene gir et deilig velbehag.

MEN jeg spytter ikke ut som jeg vanligvis gjør på vinsmaking, i stedet svelger jeg samtidig som jeg sender et stort hurra til alle damer- og menn som lager god vin, samt oss som vet å nyte dem!

For husk at skal du skåle, så kan du ikke bare heve glasset!

Her er forslag til noen viner:

I anledning årets Kvinnedag, hyller vi kvinner og vin, damer som lager vin og de av oss som vet å nyte dem. Her er seks vintips. Petra Unger Gottschelle Grüner Veltliner 2020, Niederösterreich, Østerrike. Varenummer: 13370701. Kr 220. Basis.

Fin mineralitet og hvite blomster i duft og smak, samt litt pepper og honning. Bra syre og fylde. Flott lengde! Mye god vin for pengene.

Nyt nå, men kan lagres i inntil 20 år, mener Petra Unger.

Druer: 100 % Grüner Veltliner. 89 poeng. Terningkast 6.

Petra har også en rosévin i bestillingsutvalget, som er verdt et kjøp.

I anledning årets Kvinnedag, hyller vi kvinner og vin, damer som lager vin og de av oss som vet å nyte dem. Her er seks vintips. Von Buhl Riesling Brut 2018, Tyskland. Varenummer: 2215301. Kr 260. Basis

Lett preg av kjeks, modne epler og sitrus. Gode, kremete bobler. Velbalansert. Frisk og saftig med en lang, litt salt lengde.

Finnes også i Magnum.

Druer: 100 % Riesling. 87 poeng. Terningkast 6.

For flere bobler, se innlegget i anledning Kvinnedagen 2021 om engelske Emma Rice. 

I anledning årets Kvinnedag, hyller vi kvinner og vin, damer som lager vin og de av oss som vet å nyte dem. Her er seks vintips. Elena Walch Pinot Grigio 2020, Trentino-Alto Adige, Italia. Varenummer: 2056601. Kr 240. Bestilling. Kr 240

Helt nord i Italia, holder Elena Walch og hennes to døttre til.

Duft av fjellblomster, søte plommer og mineralitet. Snerten syre. Lett røykpreg i smak, sammen med noe lekent krydder og salttoner.

God matvin til fisk, vegetar og lyst kjøtt.

Druer: 100 % Pinot Griego. 86 poeng. Terningkast 6.

I anledning årets Kvinnedag, hyller vi kvinner og vin, damer som lager vin og de av oss som vet å nyte dem. Her er seks vintips. Kloster Eberbach Baiken Riesling Kabinett Trocken 2020, Rheinhessen, Tyskland. Varenummer: 5936601. Kr 225. Bestilling

I det nedlagte klosteret fra 1300-tallet i Tysklands største vinregion Rheinhessen, er Katrin Puff sjefsenolog.

I denne er det fylde både i lukt og smak. Godt jordsmonnspreg med mineralske toner, samt sitrus og epler. Lett og kledelig fedme. Sitter godt. Mye vin for pengene.

Til vegetarretter.

Druer: 100 % Riesling. 88 poeng. Terningkast 6.

I anledning årets Kvinnedag, hyller vi kvinner og vin, damer som lager vin og de av oss som vet å nyte dem. Her er seks vintips. Pasarisa Malbec 2019, Salta, Argentina. Varenummer: 12539601. Kr 208. Basis.

Ved den anerkjente vingården i Argentina, er det Laura Catena som styrer. Hun er kjent både som vinmaker og for å fremme kjønnsbalanse i industrien.

En konsentrert vin med mørke bær og lakris. Rund og litt bløt, men balanserer med god syre og tanniner. Litt salt i smak med blomst, bjørnebær og krekling.

En vin til kraftig mat, kjøtt eller kos.

Druer. 100 % Malbec. 87 poeng. Terningkast 6.

I anledning årets Kvinnedag, hyller vi kvinner og vin, damer som lager vin og de av oss som vet å nyte dem. Her er seks vintips. Carpineto Dogajolo Rosso 2020, Toscana, Italia. Varenummer: 1788401. Kr 148. Basis

Enolog Caterina Sacchet kan fint underskrive på det Petra Unger nevnte med å være mor og vinmaker. Det ble ingen fødselspermisjon da Caterina fødte midt under innhøstingen.

Dette er hennes «hverdagsvin» som jeg stadig vender tilbake til.

Fruktig, saftig og godt kirsebærpreg og noe lavendel. Saftig med lett tørre tanniner. Noe jordsmonnspreg i smak.

Druer: 70 % Sangiovese og 30 % Cabernet Sauvignon. 84 poeng. Terningkast 6.

Gratulerer med Kvinnedagen!

Legg igjen en kommentar