Skip to main content

– Jeg pleier å si til damer som drikker Prosecco at for guds skyld, drikk noe skikkelig, ler Emma Rice. Hun er en av stadig flere kvinner som lager vin.

Den engelske vinmakeren sikter selvsagt til egen musserende vin laget på Champagnemetoden ved Hattingley Valley i Hampshire, England. To ganger er hun kåret til Årets Vinprodusent i England, og vinene har vunnet flere priser.

Emma Rice skulle gjort seg klar til å reise verden rundt nå for å promotere vinene. Men som for så mange andre, setter det berømmelige viruset en stopper for det.

– Det vi gjør nå er å blende nye viner og flaske dem opp. I vinmarken begynner vi å beskjære, sier Emma.

– Jeg pleier å si til damer som drikker Prosecco , drikk noe skikkelig, ler Emma Rice. Hun er en av stadig flere kvinner som lager vin.

Sjefsvinmaker Emma Rice i vinkjelleren ved Hattingley Valley i England. Foto: Privat.

Hun og jeg har att flere treff, men kun digitale og på telefonen, slik som da hun ble med på ett av mine digitale vinkurs.

Når jeg ringer henne opp denne gangen, er det for å snakke om kvinnedagen 8. mars og om kvinner som lager vin og drikker dem. Det engasjerer, men først litt mer om denne vinmakeren med det store smilet og den trillende latteren.

Våge å satse

Emma Rice har lang erfaring i vinbransjen, blant annet som sommelier og redaktør for vinbøker. Men så i alder av 29 år, satt hun i gang med en enologutdannelse.

– Det er jo et krevende studie, sier jeg som selv har tatt en utdannelse i vinproduksjon og vinsmaking, men kun vært innom noe av alt det som et enologistudie innebærer.

– Jeg strøk faktisk i naturfag på videregående, og hadde aldri trodd at jeg skulle ta slike fag igjen. Men når du er interessert og har et mål og et ønske om å oppnå noe, så er det ikke så vanskelig, sier Emma.

I dag er hun  sjefsvinmaker ved den anerkjente engelske vingården.

– Jeg pleier å si til damer som drikker Prosecco , drikk noe skikkelig, ler Emma Rice. Hun er en av stadig flere kvinner som lager vin.

Mange mannlige kolleger: Emma Rice med «kveldsskiftet» under innhøstingen på Hattingley i 2019.

Flere damer i vinbransjen

Stadig flere kvinner lager vin. Noen har tatt over etter fedre, og noen sågar sine mødre. Andre har startet opp på eget initiativ. Men fortsatt er vinmakeryrket dominert av menn.

– Vi har jo ingen historie med vinproduksjon i England, så det er lettere for kvinner her enn i en del andre land,  sier Emma Rice.

LES MER: FLERE DAMER I VINVERDEN

Men Emma har erfart at vi fortsatt har en vei å gå før det er likestilling også i vinens verden.

– Jeg har jobbet med vin også i utlandet. Tasmania i Australia: Det var den mest «sexist-kulturen» jeg har jobbet i.

Som Det Gode Vinliv har fortalt tidligere er det ikke bare flere kvinner som lager vin, det blir også stadig flere kvinnelige sommelierer og vinjournalister. Men fortsatt kunne andelen bli større, mener Emma.

– For tre år siden var jeg invitert til Italia for å være med som vinommer i en internasjonal vinkonkurranse. Det var nesten bare menn. Det merket jeg godt. Jeg følte at selv om jeg snakket, var det ingen som hørte.

– Jeg pleier å si til damer som drikker Prosecco , drikk noe skikkelig, ler Emma Rice. Hun er en av stadig flere kvinner som lager vin.

Vindommer: Emma Rice i Verona, Italia da hun var en av svært få damer blant dommerne i en vinkonkurranse.

– Elsk det du gjør

For Emma Rice er det å være sjefsvinmaker både hobby og arbeid.

– Jeg er så heldig som får drive med det jeg holder på med. Jeg elsker jobben min.

Blant kollegene er det flest menn, men også noen kvinner, selv om de alle er yngre enn Emma (46). Hun forteller at de faller fra når de får barn.

– Når druene høstes, kan du ikke bare gå klokka fire for å hente i barnehagen. Jeg ser at menn jobber overtid, for de har jo koner som passer barna. Jeg har ikke barn selv, men jeg tror at det som må til er likestilling i hjemmet.

– Hva er din oppfordring til andre damer?

– Hvis du elsker det du gjør, vil du aldri jobbe igjen. Klart noe av jobben er tøff, men jeg har det så gøy og opplever så mye morsomt.

– Jeg pleier å si til damer som drikker Prosecco , drikk noe skikkelig, ler Emma Rice. Hun er en av stadig flere kvinner som lager vin.

2020 – i alle fall vil vinen være god, står det på t-skjortene Emma Rice har trykket opp.

Takker norske vindrikkere

2020 har rammet mange vinmakere hardt. Stengte restauranter og mindre turister, har store konsekvenser, også for Hattingley.

– Pandemien har ført til betraktelig mindre direktesalg. Men en konsekvens er at flere bestiller og da kjøper de gjerne en kasse av gangen.

Emma vil også gjerne sende en takknemlig hilsen til norske vindrikkere.

– Per innbygger, er dere vårt viktigste eksportland og i løpet av dette året med «lock-down» har dere fortsatt å handle fra oss.

– Jeg pleier å si til damer som drikker Prosecco , drikk noe skikkelig, ler Emma Rice. Hun er en av stadig flere kvinner som lager vin.

Vinmaker Emma Rice med Simon Robinson, eier av Hattingley til høyre og Garrett Maxwell, salgs- og eksportsjef til venstre.

Hun mener årsaken til at engelsk musserende har slått slik an i Norge, skyldes at vinene passer godt til våre mattradisjoner, men vel så viktig, at nordmenn ligger i tet når det gjelder å forsøke nye trender og produkter.

– Dere var raske til å fange opp kvaliteten på engelske musserende viner og visste å sette pris på dem.

Nettopp det med å være mer vågale, mener hun flere bør være, spesielt damer.

– Jeg pleier å si til damer som drikker Prosecco , drikk noe skikkelig, ler Emma Rice. Hun er en av stadig flere kvinner som lager vin.

Hattingley Valley er som de fleste britiske vingårder unge. Emma Rice har vært her siden de startet opp i 2008.

Oppfordrer kvinner til å være mer eventyrlystne

Tilbake til damene som drikker Prosecco, de italienske boblene er rimeligere og enklere å produsere enn vin laget på Champagnemetoden.

– Liker du Prosecco er det greit, men mitt ønske er jo at kvinner skal prøve seg fram.

Hun viser til engelske trender der kvinner kjøper vin i hverdagen, og da blir det gjerne billig vin fra et supermarket. Menn derimot kjøper vin til helger og høytider. Slik sett får menn og «vinsnobber» fortsatt en dominans, mener hun.

– Jeg håper og tror at når kvinner smaker mer komplekse viner, så endrer smaken seg. De bør være mer eventyrlystne, forsøke nye viner og unne seg noe godt, avslutter den engelske vinmakeren.

Emma Rice har to musserende viner i salg i Norge. I mai 2021 kom hun også med deres første hvitvin og rosévin. Her er mine smaksnotater på vinene:

Hattingley Valley Rosé 2017, England. Varenummer: 3872101. Kr 350. Basis

Lekker rosafarge. Litt forsiktig i begynnelsen. Men så kommer det opp deilige bær, ørlite blomst og kjeks. God syre. Litt mineraler på smak. Sitter godt. Rund, men frisk. Ren og småelegant. Lett-likelig!

Druer: 56 % Pinot Noir, 42 % Pinot Meunier og 2 %  Pinot Précoce 2%. Vegansk.

89 poeng. Terningkast 6.

Kåret til Beste Engelske Musserende Rosè 2020 av Champagne & Sparkling Wine World Championship.

 

Hattingley Valley Classic Cuvée 2013, England. Varenummer: 6885901. Kr 300. Bestilling (inne på noen pol)

Innbydende duft med modne epler, noe blomst, fint kjekspreg og litt nøtter. Syrlig og frisk med sitrus i smak. God ettersmak.

Druer: 48% Chardonnay,  33% Pinot Noir, 17% Pinot Meunier og 2% Pinot Gris. Vegansk.

88 poeng. Terningkast 6.

 

Hattingley Valley Still White, Kent England. Varenummer: 13107401. Kr 240 (Nyhet) Partikjøp – inne i en del butikker

Mineralsk og ørlite krydder, litt blomst, epler og sitrus. Saftig og godt også i smak. Så rent og pent. Fin konsentrasjon og lengde.

Liker du hvit Burgund, prøv denne! Her tar britene opp konkurransen og leverer til en god pris! Til fisk og skalldyr, eller sommer!

Druer: 100 % Chardonnay. 89 poeng. Terningkast 6.

 

Still by Hattingley 2020, Kent, England. Varenummer: 12933301. Kr 229

Forsiktig duft og smak av røde epler og bær, samt epler. Pent og lett. God syre. Sitter godt.

En ikke helt typisk, men småelegant rosévin fra England.

Druer: 49 % Pinot Noir, 42 % Frühburgunder og 6 % Pinot Meunier. 86 poeng. Terningkast 5/6.

 

Alle foto: Hattingley Valley og private bilder fra Emma Rice.

Les mer om flere kvinnelige vinmakere: JULIA BERTRAM – JEG VIL AT FOLK SKAL NYTE. 

Visste du at Dronning Elizabeth også er blitt vinbonde? Mer om det HER.

For flere vintips, deriblant Nye Viner i Mai  logg deg inn, eller bli medlem.

Legg igjen en kommentar