Skip to main content

Foretrekker du en vin med mye eller lite tanniner? Noen syns de er vanskelig å kjenne, andre mener de ikke tåler dem. Mer om tanniner i vin og noen vintips her.

Sola er i ferd med å bryte gjennom morgendisen som ligger som et trolsk teppe over vingården. De blå druene henger ikke lenger på vinstokkene, de står til gjæring i vinkjelleren.

Det første jeg gjør hver morgen i denne perioden er å stake i rødvinen. Etter en natt alene, har det dannet seg en tykk kake av drueskall på toppen av rødvinsmosten.

Foretrekker du en vin med mye eller lite tanniner? Noen syns de er vanskelig å kjenne, andre mener de ikke tåler dem. Mer om tanniner i vin og noen vintips her.

Den gamle staven har fungert i to generasjoner før meg, og gjør det fortsatt. Med gode tak skyver jeg «kaka» ned i gjæringsfatet, opp pipler det rød saft.

Tanniner i vin fra drueskallet

Dette er en viktig del av rødvinsproduksjonen. Årsaken er at både farge og tanniner sitter i drueskallet. Ja, tanniner finnes også i stenene og stilken.

I gjæringsfatet ved siden av, står rosévin til gjæring uten skall. Jeg vil ikke ha tanniner i den. Men i rødvinsmosten, ønsker jeg en vin med tanniner og farge. Derfor staker jeg den både morgen, formiddag og kveld.

Foretrekker du en vin med mye eller lite tanniner? Noen syns de er vanskelig å kjenne, andre mener de ikke tåler dem. Mer om tanniner i vin og noen vintips her.

Tanniner i vin gir vinen struktur, og det gjør den mer holdbar/lagringsvennlig.

Hvordan kjenne tanniner?

Noen elsker dem, andre kan ikke fordra dem. Men vet du egentlig hvordan du kan kjenne en vin med tanniner?

Tanniner verken lukter eller smaker, men må oppleves. Det er en såkalt munnfølelse av tørrhet, eller bitterhet. Tenk deg en mørk sjokoladebit, hvordan den smelter i munn og avgir søt sjokolade, men så en bitter følelse.

Eplejuice kan også ha tanniner, samt nøtter, treverk og te.

– Bit på en tepose, så kjenner du tanniner, sa en av dem som var med på et av mine digitale vinkurs til de andre deltakerne.

En annen måte å kjenne det på er å bite litt på druestilk eller druesten.

Ulike druer og tanniner

Har du noen gang smakt en ung Barolo? Da har du nok kjent tanninner, som kan oppleves som om det rasper både på tunga og i hele munn.

Nebbiolo (drua som lager Barolo) i Piemonte i Italia er en av dem som naturlig har mye tanniner. Derfor trenger enkelte av vinene tid slik at tørrheten myknes.

Sør i Italia på Sicilia finner vi drua Frappato. Denne er på motsatt side av tannin-skalaen.

Foretrekker du en vin med mye eller lite tanniner? Noen syns de er vanskelig å kjenne, andre mener de ikke tåler dem. Mer om tanniner i vin og noen vintips her.

Rødvinsdruer på vintokken før innhøsting.

Tanniner finnes i de fleste viner helt naturlig. Men rødvin er kjent for å ha mest. Årsaken er skallkontakten. Dog, en oransjevin (laget på grønne druer) kan også ha en del tanniner nettopp fordi mosten hadde skallkontakt.

Akkurat hvor lenge druene ligger med skallet på varierer. Det er et valg vinmakeren må ta i forhold til hvor mye tanniner, farge og aromaer som ønskes i vinen.

Druer med mye tanniner:

  • Nebbiolo, Malbec, Tannat, Syrah, Tempranillo, Sagrentino, Monastrell, Merlot og Sangiovese.

Druer med lite tanniner:

  • Frappatto, Pinot Noir, Gamay og Grenache, Zweigelt, Dolcetto, Schiava og Barbera.

Men det er ikke bare druetypen som avgjør, også geografi og klima.

Selv har vi mest Sangiovese blant rødvinsdruene. Den er kjent for å ha medium-pluss tanniner. Dersom vi velger å legge den på eikefat, kan det føre til mer tanniner. Lang fatkontakt kan også runde tanniner.

Foretrekker du en vin med mye eller lite tanniner? Noen syns de er vanskelig å kjenne, andre mener de ikke tåler dem. Mer om tanniner i vin og noen vintips her.

Grev Fransesco Marone Cinzano ved vingården Col d’Orcia har ulike eikefat som påvirker vinene, også i tanniner.

LES MER: BRUNELLO OG COL D’ORCIA

En annen ting er været. Tanniner utvikles for å beskytte druene mot sol. I et kjøligere klima eller år, kan tanninene bli «grønnere» eller mer markante, mens i et varmere år kan tanninene bli mykere.

Er tanniner sunne eller gir de hodepine?

Tanniner er også kjent som garvestoff, og en antioksidant. Det finnes flere studier som viser til at antioksidanter er helsebringende. Men om det betyr å helle i seg rødvin er mer omdiskutert.

– Jeg kan ikke drikke rødvin, for det gir meg hodepine.

Dette har jeg hørt flere ganger. Da anbefaler jeg gjerne en rødvin laget på druer som er kjent for å ha lite tanniner. Tanniner sies å kunne utløse «glede-hormonet» seratonin, men for enkelte kan det utløse hodepine.

Foretrekker du en vin med mye eller lite tanniner? Noen syns de er vanskelig å kjenne, andre mener de ikke tåler dem. Mer om tanniner i vin og noen vintips her.

En fryd å få drikke egenprodusert rødvin, og servere den til gjester på vingården.

Jeg trenger vel ikke en gang nevne at det vanligste årsaken til at vin gir hodepine, er at vi drikker for mye. Husk et glass vann per glass vin.

Vin med tanniner og mat

En tanninrik vin er ikke nødvendigvis noe du har lyst til å drikke en varm sommerdag uten noe mat til. De går gjerne godt til kjøtt. Ost, sopp, linser og bønner passer også godt til.

En rødvin med lite eller lette tanniner kan passe til fisk, vegetar eller lyst kjøtt.

Når mørket har senket seg, er det siste jeg gjør å gå innom vinkjelleren. Jeg fortsetter jeg å stake i rødvinen, helt til den er ferdig med å bruse og gjære.

Hvor ofte jeg gjør det, og deretter hvor hardt vi presser vinen er også avgjørende for om den får mye eller lite tanniner.

Så hva er det som avgjør tanninene i en vin? Druetype, klima og vinmakerens stil.

Hvilke foretrekker du? Prøv selv. Noter gjerne hvordan du vil beskrive tanninene. Er de lette, bløte, silkemyke, markante, tørre eller raspende?

Her er noen forslag til vin med tanniner – lette og mer markante:

Wine Thieves Rkatsiteli Dry Amber Wine 2019, Kakheti, Georgia. Varenummer: 13372401. Kr 180 (basis)

Om en hvitvin kan ha tanniner? Dette er et godt eksempel. Vinen har hele 6 måneder med skallkontakt (maserasjon).

Det gjør den knusktørr, nesten litt raspende munnfølelse. Men i skallet sitter også aromaer, og vinen har godt med søt frukt, så den balanserer. Aprikos, honning, blomst, kamfer, sitron og appelsinskall for å nevne noe.

Egner seg ypperlig til mat. Soppretter, oster, lyst kjøtt. Hva med fårikål?

Druer: 100 % Rkatsiteli. 87 poeng. Oransjevin.

Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2017, Piemonte, Italia. Varenummer: 5049201. Kr 400 (Bestilling – inne på noen pol)

Nebbiolo kan være rasende i tanniner når ung. Denne har allerede fått noen år på seg, men fortsatt kjennes tanninene. De er det jeg kaller «tørre og lange tanniner», og de er godt integrert.

En vin med fin kompleksitet av tørket frukt, kirsebær, røyk og noe tobakk. God syre!

Drikkeklar, men kan lagres lenger og nok vil kle det. Bør klare 10-15 år.

Druer: 100 % Nebbiolo. 90 poeng.

Brunel de la Gardine Côtes du Rhône Sør-Rhõne, Frankrike. Varenummer: 6861801. Kr 170 (basis)

Godt med skogsbær som rognebær, tyttebær og krekling. Fint lag skogskrydder i smak. Sitter godt med tørre, likevel myke tanniner og fin syre.

Vin til lettere høstgryter, sopp, bønner og chilli con eller sin carne. Kan også tåle noe vilt.

Druer: 65 % Grenache, 20 % Syrah og 15 Mourvedre. 86 poeng.

Monterinaldi Chianti Classico 2017, Toscana, Italia. Varenummer: 11665301. Kr 250 (Basis/test)

2017 var en varm årgang i Toscana. Det påvirket både vinstil og tanniner.

Godt med kakao og jordlige noter, våt sten og morell. Svært tørr  – gjør at tanninene er ganske markante. Moden i stilen.

Selv om den er fem år, kan den nok ha godt av noen år til! Det vil også mykne vinen. Vil passe til mat med litt fett, som kjøtt og soppretter.

Druer: 95 % Sangiovese og 5 % Cannaiolo. 86 poeng – for nå.

Ch. Citran 2005, Bordeaux, Frankrike. Varenummer: 13462401. Kr 435. (Basis)

Tanniner modnes med tid. Denne har fått hele 17 år på seg.

Pent med tørket frukt, ørlite kakao, røkte aromaer av grillede paprika, rått kjøtt, tobakk, sjokoladekake med ørlite espresso og preg av jordlige toner av høst.

Tørr, men lange, godt integrerte tanniner. En moden og pen vin med en flott lengde.

Nyt nå eller lagre noen få år til. Til biff, storvilt og lammestek, samt gryter med sopp og paprika, f.eks ratatouille.

Druer: 50 % Merlot og 50 % Cabernet Sauvignon. 89 poeng.

Salwey Spätburgunder 2020, Baden, Tyskland. Varenummer: 11963001. Kr 249 (Bestilling, inne på noen pol)

Pinot Noir er av druene som oftest forbindes med mindre tanniner.

Denne har lett røkte aromaer, moden rød frukt som kirsebær og fin mineralitet. Frisk med fin syre. Godt med bær også i smak og et svalt krydderpreg. Lette og fine tanniner. Fin lengde.

En allsidig vin til både med og uten mat. En husfavoritt.

Druer: 100 % Spätburgunder (Pinot Noir). 89 poeng.

Faiveley Bourgogne Pinot Noir 2020, Burgund, Frankrike. Varenummer: 677601. Kr 280 (Basis)

Nok en husfavoritt denne. Den er anvendelig til lette middagsretter og lett-drikkelig. Noe av årsaken er tanninene.

Fint preg av jordsmonn – hasselnøtter og høstblader. Noe røkte noter. Friske og saftige kirsebær med noe lakris og pepper. Passende syre. God struktur og silkemyke tanniner.

Druer: 100 % Pinot Noir. 88 poeng.

Brandini Filari Dolcetto 2020/2021, Piemonte, Italia. Varenummer: 11670301. Kr 200 (Bestilling, men inne på mange pol)

Friske bær og litt fiol. Saftig og ung. Lette tanniner. Lett-likelig og velsmakende.

Passer til pizza og bør tåle hvit fisk.

Druer: 100 % Dolcetto. 86 poeng. Økologisk.

Jean Vullien Savoie Gamay 2021, Savoie, Frankrike. Varenummer: 11713501. Varenummer: 11713501. Kr 150 (Bestilling, men inne på mange pol)

Gamay kjenner du nok fra Beaujolais. De er lette i stilen, ikke sant?

Denne er fruktig med søte kirsebær, noe blomst, litt vanilje og noe krydderurter. Saftig, ung og frisk. Lette tanniner. Fin lengde.

Drikk den gjerne litt avkjølt. Til fisk og lyst kjøtt.

Druer: 100 % Gamay. 85 poeng. Mye vin for pengene.

Occhipinti il Frappato 2020, Sicilia, Italia. Varenummer: 4893501. Kr 420 (Bestilling, inne på noen pol)

Frappato er en av de eldste druene på Sicilia. Arianna Occhipinti sier det var denne drua som inspirerte henne til å begynne som vinmaker.

Mineralsk og fresh både i lukt og smak. Godt med bær og en del krydder. Florlette tanniner. Saftig, konsentrert og livelig med en flott lengde med snev av salt.

Druer: 100 % Frappato. 90 poeng. Naturvin, vegan og økologisk.

 

4 Kommentarer

  • Hilde Kristin Brenna Grønlan sier:

    Hei
    Er ganske ny når det gjelder vinlaging. Hvor lenge lar du mosten ligge og godgjøre seg, det sies forskjellig? Vi lot den ligge i 10 dager i fjor for å godgjøre seg før vi tok vinen over i ståltank. Rørte aldri i mosten slik du beskriver. Vi har en vingård i La Barona, Castellon, Spania med rødvinsdruene Tempranillo og Cabarnet Savignon.
    Når du har mosten i karene dine, legger du en duk/tøystykke over karet? Det er så utrolig mange metoder som gjøres, og har du noen tips så takker jeg for det 🙂 Er nok mye prøve og feile før en finner ut av alt, men gøy er det.

Legg igjen en kommentar