Skip to main content

Det er den tida på året da vinstokkene kommer ut av vinterdvale. Årets første knopper på vinstokkene gir håp, men de er også svært sårbare og utsatte, spesielt mot vårfrost.

I takt med temperaturen stiger sevja fra røttene og ut i grenene, knoppene sveller før de utfolder seg i våryr grønt.

Det er rene magien, å få oppleve vinstokkene gå fra ørsmå, nesten usynlige knopper til at de plutselig, i løpet av noen varme dager, skyter fram det som skal bli årets druer.

Nye knopper på vinstokkene på vingården vår i april.

Tidlig vår og knopper

I år kom en uvanlig hetebølge på nærmere 30 C  midten av april, på vingården vår i Lazio i Italia. Det førte til rene «eksplosjonen» av knopper på vinstokkene, som sprang ut fra den ene dagen til den neste.

Vinteren har vært varm (om enn ikke i Norge) og første del av april innebar varmerekorder i flere europeisk land. Det har ført til tidlig knopper på vinstokker mange steder.

Årets første knopper på vinstokkene gir håp, men de er tidlige i år og svært sårbare. Frykten er vårfrost.

Når de første knoppene og bladene vises, er det lettere å se forskjell på de ulike vinstokkene.

På vår vingård er de blå druene, som Sangiovese, de første som kommer i knopp. Vinstokkene, som er plantet fra 1940-tallet og frem til i dag, er en salig blanding av druesorter. Når de knopper og bladene spretter, er det lettere å se forskjell, og hvilken druesort hver av dem er.

Årets første knopper på vinstokkene gir håp, men de er tidlige i år og svært sårbare. Frykten er vårfrost.

Vakre druer i knopp, men så skjøre. Spesielt om det kommer kjøligere vær og minusgrader.

Det er bare en uke siden vinstokkene stod der med brun bark, og vinstokkene har gått fra små knopper som har sprunget ut til både nye grener med blader og drueknopper. Det er i overkant raskt og tidlig.

Fare for vårfrost

For værvarselet melder om nordavind og en drastisk nedgang i temperatur. Frykten er at kvikksølvet går under 0. Det kan bli fatalt for årets druer som ikke tåler minusgrader, og for øvrig for annen frukt som nå også er i blomst. Vi har opplevd det selv, spesielt hardt rammet var rødvinsdruene i 2017.

LES MER: KRITISK FOR ÅRETS DRUER

I vinmarker i Sveits, Spania og Frankrike tennes det mange bål på denne tida av året, i håp om å unngå at en vårfrost ødelegger årets avling.

Men det er ikke alltid det er nok. I Sachsen i Tyskland, forteller vinbønder, ifølge Bild, at mesteparten av 2024-årgangen allerede er tapt etter netter med minusgrader.

Årets første knopper på vinstokkene gir håp, men de er tidlige i år og svært sårbare. Frykten er vårfrost.

Små bål i vinmarken fyres opp flere steder i Europa i håp om å unngå vårfrost på de nye knoppene.

Andre sprayer vinstokkene med vann eller setter inn vindmaskiner for å trekke ned varmere luft til vinmarken. Samtlige metoder er ressurskrevende.

Selv har jeg ikke mulighet til å gjøre dette. Jeg pendler mellom Italia og Norge.

Årets første knopper på vinstokkene gir håp, men de er tidlige i år og svært sårbare. Frykten er vårfrost.

Solnedgang over en en vinmark med nylig utsprungne knopper på vingården vår i Acquapendente, Lazio.

Vi får bare krysse fingre for alle vinbønder, og håpe at nordavinden ikke har med seg minusgrader. Et nytt vinår er forhåpentligvis i gang!

Legg igjen en kommentar