Skip to main content

Det er et virkelig godt soppår, og kanskje et av tidenes beste steinsoppår, ifølge ekspertene. Men selv de sopplærde undrer: hvordan velge vin til sopp?

Jeg elsker å gå på sopptur. Lukten av våt mose, blåbærlyng og gress.

De siste årene har jeg vært så heldig å få lage flere reportasjer for TV 2 Nyhetene om soppens status. En av de siste var med Reidun Braathen, daværende leder av Norges sopp- og nyttevekstforbund, da vi var ute i oktober å sanket traktkantarell.

Hvordan velge vin til sopp? Det er et virkelig godt soppår, og kanskje et av tidenes beste steinsoppår, ifølge ekspertene. Her kommer noen vin og sopptips!

Reidun er en av dem som følger meg på bloggen. For kort tid siden sendte hun meg en melding og spurte om jeg ville være med på sopptur.

– Jeg har så lyst til å snakke litt om vin til sopp, for mens jeg kjenner godt til sopp, vet jeg ikke hvilke viner jeg skal drikke til, sier Reidun.

Skogen bugner av sopp

Det er en av tidenes soppår, spesielt for steinsopp, sier hun. Ikke siden 2014 har skogen bugnet av denne delikatessen slik som i år.

Hvordan velge vin til sopp? Det er et virkelig godt soppår, og kanskje et av tidenes beste steinsoppår, ifølge ekspertene. Her kommer noen vin og sopptips!

Se reportasjen fra steinsopptur fra den sesongen og lær om hvilke sopper som er spiselige og uspiselige her. 

Nye stier i livene våre

Vi møtes på grensa mellom Akershus og Østfold, og går innover i skogen på en liten skogsvei. Det viser seg at Reidun og jeg har mer til felles enn sopp. Hun sa opp jobben, mens jeg tok sluttpakke fra TV 2. Vi er begge ved et veiskille og har begynt på en ny og ukjent sti i livene våre.

Reidun har gått her før. Hun er på  jakt etter dagens middag, steinsopp til risotto. Vi går ikke langt før steinsoppen står der, rett langs skogsveien.

Hvordan velge vin til sopp? Det er et virkelig godt soppår, og kanskje et av tidenes beste steinsoppår, ifølge ekspertene. Her kommer noen vin og sopptips!

Flere av dem har stått for lenge. De er overmodne. – Her skulle vi plukket for noen dager siden, for steinsoppen har kort levetid, sier Reidun. Men hun kommer over flere prakteksemplarer.

Langs veien viser hun meg også mye annen spiselig sopp, deriblant sopper jeg gjenkjenner fra vingården vår i Italia, men som jeg ikke har tort å plukke. Jeg føler meg utrolig takknemlig over å kunne gå på sopptur med en dame som fortjener tittelen «Dronningen av sopp».

Hvordan velge vin til sopp? Det er et virkelig godt soppår, og kanskje et av tidenes beste steinsoppår, ifølge ekspertene. Her kommer noen vin og sopptips!

En soppdrøm i skogen

Det er morsomt med nye sopper, men jeg har en drøm. Jeg har aldri kommet over mye kantarell, som er favorittsoppen til mannen min, forteller jeg.

– Kantarell, svarer Reidun og gir meg et lurt blikk. Vi går kun få meter, litt bort fra hovedstien og der ser jeg dem lyse opp midt i en sti, knallgule kantareller.

Hvordan velge vin til sopp? Det er et virkelig godt soppår, og kanskje et av tidenes beste steinsoppår, ifølge ekspertene. Her kommer noen vin og sopptips!

Jeg må gå forsiktig. De gjemmer seg litt innimellom mosen, og for hver gang jeg snur synet litt bort, ser jeg nye samlinger. I løpet av kort tid er kurven full. Det er ikke til å tro!

Hvordan velge vin til sopp? Det er et virkelig godt soppår, og kanskje et av tidenes beste steinsoppår, ifølge ekspertene. Her kommer noen vin og sopptips!

Hvilken vin til sopp?

Det er fredag og Reidun har lyst på vin til steinsopp-risottoen (se oppskrift nederst), og hun spør meg om tips til vin til sopp.

Det er mange som lurer på akkurat dette med vin og sopp. Sopp har umami, som kan være vrien til vin, eller det motsatte. I den siste delen av min vinutdannelse som jeg tok i Firenze i Italia, lærte vi om dette. Som med alt annet, spørs det hvilke andre ingredienser du har i maten. Litt salt kan bidra. Regelen er:

Umami øker følelsen av bitterhet og syrlighet – men reduserer følelsen av sødme og frukt i vin

Hvordan velge vin til sopp? Det er et virkelig godt soppår, og kanskje et av tidenes beste steinsoppår, ifølge ekspertene. Her kommer noen vin og sopptips!

Jeg tok en tur til Vin og Vilt messa i Oslo. Der traff jeg en danske som lager spanske og amerikanske viner.

Hvordan velge vin til sopp? Det er et virkelig godt soppår, og kanskje et av tidenes beste steinsoppår, ifølge ekspertene. Her kommer noen vin og sopptips!

Crave Pinot Noir 2013, California, USA. 220 kr. (Bestillingsutvalget (BU)

– Denne vinen og druen Pinot Noir gir meg en lykkefølelse, sier Nicholas Hammeken. Selv kjenner jeg frisk, moden frukt i aroma, og en eksplosjon av smaker i munn. Supergod og jeg vil gjerne ha sopp til denne!

Viner med frisk syre og fine tanniner laget på Pinot Noir-druen bør generelt egne seg godt til sopp! Her er det mange gode viner å velge i! Det får meg til å tenke på en ny vin jeg smakte under den siste på pressesmakingen til Vinmonopolet.

Delorme Bourgogne Hautes Côtes En Nuits 2015, Burgund, Frankrike. 180 kr.

Da jeg smakt denne fikk jeg lyst på entrecote eller biffgryte, og tenkte en vin til sopp! Fruktig og pen. Kjempegod, selv om den varer litt kort. Det tror jeg ikke du vil tenke på når du får den til mat! Denne har tilbrakt 12 måneder på eikefat. Kan fint lagres. Finnes i 107 butikker.

Aventino Tempranillo 2014, Ribera del Duero, Spania. 130 kr.

Her er det masse frukt, god syre og tanniner. Vinen er laget av Tempranillo-druer fra 50-60 år gamle vinstokker. En god matvin!

– Den går fint til sopp og reinsdyr, foreslår dansken. Han kaller vinen en «rimelig fine wine». Femten prosent av vinen har hatt tre måneder på eikefat. Denne vinen kan du også lagre. Tipper den tåler 5-10 år! Finnes i hyllene på noen pol, hvis ikke må den bestilles.

Hvordan velge vin til sopp? Det er et virkelig godt soppår, og kanskje et av tidenes beste steinsoppår, ifølge ekspertene. Her kommer noen vin og sopptips!

Selv forsøkte jeg spanske Condado de Haza, som jeg har omtalt tidligere i GOD VIN FRA TAX-FREE til kantarell, biff, poteter. Det gikk kjempefint. Den finnes også på mange vinmonopol.

På messa anbefales jeg også å smake vinene til en spanjol med bord rett over dansken.

Hvordan velge vin til sopp? Det er et virkelig godt soppår, og kanskje et av tidenes beste steinsoppår, ifølge ekspertene. Her kommer noen vin og sopptips!

Han har to nydelige viner fra Rioja, kalt Roda, og to viner fra Ribera del Duero, som gjør seg enda bedre for meg på soppjakt.

Corimbo 1, Ribera del Duero Spania. 480 kr. (BU)

Det første som slår meg er kantareller, og jo da, sier spanjolen. Han hadde smakt vinene sammen med norsk kantarell dagen før og det var supert! Denne koster og må bestilles, som et par av de andre. God lagringsvin om du tør og vil bruke litt penger på en flaske vin. En utrolig god og sammensatt vin!

Det er færre hvite viner på messa. Jeg forsøker noen, men finner ingen i kategorien vin til sopp.

Mitt vintips er: En Champagne, den mest matvennlige vinen. SE DISSE MUSSERENDE TIPSENE MINE. Eller prøv en Chardonnay eller en frisk Pinot Griego.

Villa Locatelli Pinot Griego 2016, Friuli-Venezia Guilia, Italia. 130 kr.

Gule plommer, litt nøtter med honning. 100 prosent Pinot Griego-druer. Deilig i munn, rund og behagelig. Her får du mye vin for pengene. Den bør også finnes på et pol nær deg.

Håper dette har inspirert deg til å ta en tur ut i skogen! Soppen er der helt til frosten!

Hvordan velge vin til sopp? Det er et virkelig godt soppår, og kanskje et av tidenes beste steinsoppår, ifølge ekspertene. Her kommer noen vin og sopptips!

Og et sopptips fra Reidun:  – Mange tror at det å vaske sopp gjør at den mister smak, men den står jo ute i regnet. Du trenger ikke bruke masse tid på å rense soppen med papir eller børste, du kan rett og slett skylle den i vasken!

Fikk du lyst på sopprisotto? Prøv denne oppskriften til norske Caroline som bor og kokkelerer i Italia.

 

 

Legg igjen en kommentar