Skip to main content

Aromatiske hvitviner med lukt og smak av blomst. Om du er en av dem som elsker å lukte på roser, er nok dette noe for deg. Eller om du vil bli en bedre vinsmaker. Her er 8 vintips.

Det å kunne sette ord på det vi lukter og smaker, kan for mange være en kunst, eller rettere sagt, en treningssak.

Noen viner sitter som støpt. Uansett hvor mye glasset virvles, er det vanskelig å sortere dufter og smaker. Årsaken kan være at de trenger mer tid (år) før de åpner, eller fordi druenes aromaer rett og og slett er vriene å få tak i.

Andre viner er som parfymeflasker. Når korken tas av, strømmer regelrett duftene heftig ut i lufta, og du kan umiddelbart kjenne luktene og smaken.

Aromatiske hvitviner med aroma av blomst. Om du er en av dem som elsker å lukte på roser, er nok dette noe for deg. Eller om du vil bli en bedre vinsmaker. Her er 8 vintips.  

I juni blomstrer velduftende sjasminer, roser og mye annet på vingården i Italia.

Typisk for hvite, aromatiske viner er nettopp parfymelukt av blomster. Det kan være hvite blomster, som sjasmin, hylleblomst, appelsinblomst eller roser. Det er gjerne dette som betegner aromatiske hvitviner.

Noen aromatiske viner og druer med aroma av hvite blomster er: Gewürztraminer, Muskat (Zibbibo), Alvarino (Albarino) og Riesling.

Aroma sitter i drueskallet

Hva er det som gjør at disse vinene dufter og smaker av blomster? Det er terpener, som finnes i drueskallet til alle typer. Men noen er mer markante enn andre. Vin fra kjølig klima har gjerne mer enn andre, men de øker også etter solmengde og modning av druene, samt under fermenteringen.

Klart det er andre aromatiske hvitviner. Et godt eksempel er drua Sauvignon blanc. Men aroma av blomst er den ikke så kjent for, selv om det kan dukke opp. Her er det egenartede preget av stikkelsbær, solbærblader, nesle og kattepiss. Ja, og så kan det være mye tropisk.

Og også rødviner kan ha aromaer av blomst, som roser, lavendel og fiol.

Aromatiske hvitviner med aroma av blomst. Om du er en av dem som elsker å lukte på roser, er nok dette noe for deg. Eller om du vil bli en bedre vinsmaker. Her er 8 vintips.  

I aromatiske hvitviner kan det være mye godt å lukte og smake på av både frukt og blomster.

På digitalt vinkurs sist uke, utforsket vi Gewürztraminer. Her er omtale av vinene, samt flere andre aromatiske hvitviner på ulike druer.

De søte aromaene derimot kan gi deg inntrykk av at vinene er søte. Men de fleste av disse er ikke det.

Aromatiske hvitviner:

 

Colomé Torrontés 2020, Valle Calchaquí, Argentina. Varenummer: 9629501. Kr 200. (Ny årgang) Bestilling

Da jeg tok eksamen i vinutdannelsen WSET Level 3 , var det et fokus på drua Torrontés. Ikke hørt om den før? Vel, det var kun en liten del av pensum dedikert til denne aromatiske, argentiske drua. Det er få hvitviner å finne på drua også i hyllene på Vinmonopolet. Men her er en som kan bestilles.

Myk og rund duft av hvite blomstrer. En vekt på sjasmin, i min nese. Samme i smak. Tørr. Sitter godt og fin lengde med sitrus.

Druer: 100 prosent Torrontés. 86 poeng.

 

Garzón Albariño Reserve 2020, Maldonado, Uruguay. Varenummer: 7894201. Kr 193 (Nyhet i januar 2021). Basis

Fint floral preg på denne med noe epler og tropisk frukt. Fersken og noe nøtter i smak. Rund i munn. Frisk og tørr. Sitter fint. Artig er det også at det er kommet en vin fra Uruguay i hyllene på Vinmonopolet.

Druer: 100 prosent Albariño. 87 poeng.

Donnafugata Lighea Zibibbo 2019, Sicilia, Italia. Varenummer: 11682801. Kr 220. (Ny årgang) Bestilling

Da jeg var på Sicilia i begynnelsen av mai, blomstrer appelsintrærne. Den vidunderlig lukta har satt seg i nesa. Denne vinen vekker dette minnet. En svært så floral vin dette. Har du ikke kjent den. Hva med duft og smak av hvite roser? Legg til litt duft og smak av eksotiske frukter, og du bør ha mye å lukte å smake på. For øvrig er drua muskat også kjent for å lukte drue, eller muskatkrydder.

Druer: 100 prosent Zibibbo. 88 poeng.

 

Negro Angelo Moscato, Piemonte, Italia. Varenummer: 10093801. Kr 175. Bestilling.

Fint og søtt i duft av blomster, druer og muskat. God sødme i smak med fersken, aprikos og mer mer blomster. Lett perlende.

Druer: 100 proesent Moscato. 86 Poeng. Fin til kaker og dessert.

Von Buhl Ungeheuer Riesling GG 2018, Tyskland. Varenummer: 10432301. Kr 425. Bestilling. (Ny årgang)

GG (Grösse Gewächs) betyr at dette er druer fra de «fineste vinmarkene» (Grosse Lage) og vinene er tørre.

Noen av dere har sikker smakt riesling fra Von Buhl tidligere, blant annet på digitalt vinkurs med Det Gode Vinliv. Her er en av vingårdens toppviner.

Dette er en vin som trenger luft og vil utfolde seg med mer tid. Men så kommer det  – en lekker floral duft med mineralitet og krydder.
Snasen syre. Så rikt og komplekst. Mer hvite blomster i smak. Konsentrert fruktpreg, og et delikat krydderlag –  og den gir ikke slipp.

Druer: 100 prosent Riesling. 90 poeng. Økologisk.

For mer om hvite blomster i musserende vin, se DETTE INNLEGGET. Artikkelen med flere vintips fortsetter under bildet.

Velduftende aroma av akasieblomst i vin

Tre aromatiske hvitviner på Gewürztraminer:

Trimbach Gewurztraminer 2017, Alsace, Frankrike. Varenummer: 789301. Kr 225. Basis

Fin og floral i duft og smak. Her er roser og litchi, og et pent krydderlag. Kanskje kjenner du litt ingefær. Konsentrert og velbalansert. En del urter i denne. Og de rosene blir med deg på lengde.

Druer: 100 prosent Gewürztradminer. 89 poeng. Terningkast 6.

Dopff & Irion Cuvée René Dopff Gewurztraminer 2018, Alsace, Frankrike. Varenummer: 74101. Kr 185. Basis

Fint blomsterpreg også på denne. Passende syre og mer sødme i smak. Så er det da også mer restsukker (15 g/L) enn i den forrige (9 g/L). Litt krydder, urter, tropisk frukt og honning i smak.

Druer: 100 prosent Grewürztraminer. 86 poeng.

Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer 2020, Valle del Bío-Bío, Chile. Varenummer: 5670601. Kr 115. Basis

Samme drue, men på den andre side av Atlanteren. Drua viser mye av de samme aromaene av roser og litchi. En del mer tropisk frukt (gotteri), og ørlite hvitt pepper, med snev av grapefrukt, Her er det 7 g/L sukker. Balansert.

Druer: 100 prosent Grewürztraminer. 84 poeng. Mye vin og blomsteraroma for pengene. Økologisk.

Ønsker deg en god reise i duft og smak! Det er bare å drømme seg bort til vår og sommer. Den kommer.

Bli gjerne med å utforske vin, dufter og smaker på digitale vinkurs.

NB: Likte du denne artikkelen? Det Gode Vinliv tilbyr medlemskap som gir full tilgang til alle vinartikler- og tips, slik som Nye viner på polet i januar 2021

Kilder i denne artikkelen: UCDavis, Vinmonopolet, MDPI.

Legg igjen en kommentar