Skip to main content

Dette er til deg som har en drøm om tur til Italia i 2021. Rimelige flybilletter er lagt ut, men tør vi bestille? Det er håp, og mens du venter – her er forslag til fem italienske rødviner.

Du vet den kriblingen i magen, nedtellingen, kofferten som hentes fram, klærne som legges nedi. Det er ikke så lett å sovne. Kanskje spør du deg selv ”Har jeg husket å legge passet i veska og printe ut dokumenter?”

Reisefeber

Jeg har reisefeber hver gang jeg skal til Italia. Etter som dagen kommer nærmere, øker stemningen og livsgleden.  Og den følelsen når flyet har kommet under skydekke, og du kan se landskapet der nede – alleer med sypresser, middelalderborger og grønne enger. Endelig, roper du – om enn inne i deg, da du kjenner de små hjula til flyet møte bakken.

Drømme du om tur til Italia i 2021? Rimelige flybilletter er lagt ut, men tør vi bestille? Her er forslag til fem italienske rødviner.

Bolsenasjøen i Lazio sett fra flyet. Det er sommerfugler i magen..

Ferieminnebonanza på Insta

I sosiale medier poster italiafrelste nordmenn glimt av tidligere års reiser. Ett bilde av et glass med musserende vin på en piazza ett eller annet sted, et dekket lunsjbord og et duggfriskt hvitvinsglass på en agriturismo i Toscana, eller en Aperol Spritz ved solnedgangen på en strand ved Middelhavet.

Drømme du om tur til Italia i 2021? Rimelige flybilletter er lagt ut, men tør vi bestille? Her er forslag til fem italienske rødviner.

Aperitivo ved Bolsenasjøen i Lazio.

Det er ikke uvanlig å legge ut ferieminner. Men nå er ikke disse fra forrige sommer, men tidligere år. «Likeklikkene» tikker inn, vi håper jo alle at drømmen om tur til Italia skal gå i oppfyllelse.

Drømme du om tur til Italia i 2021? Rimelige flybilletter er lagt ut, men tør vi bestille? Her er forslag til fem italienske rødviner.

På en kombinert vin- og ferietur til øya Ischia i Italia, sommeren 2019.

Vanligvis når jeg reiser til Italia er flyene fulle, av nordmenn som gleder seg til å nyte sol, landskap, historiske bygg, strender, vandreturer, og ikke minst god mat og drikke.

Det siste halvåret har jeg reist noe mellom Norge og vingården i Italia, men ikke med verken direktefly eller norske flyselskap. Det er ingen yre venninnegjenger som lader opp med Prosecco i avganghallen og på flyet, ei heller eventyrlystne pensjonister med Fjällrävensekk og nyinnkjøpte joggesko.

Den eneste lyden er fra høyttaleren som minner om avstandsregler, stemmer fra cockpit og kabinpersonalet som snakker med innøvde ord og toneleie, samt ett og annet spedbarn som gråter. Men de fleste sier ingenting – der vi sitter bak hvert vårt munnbind. Det er noe som ikke stemmer!

Drømme du om tur til Italia i 2021? Rimelige flybilletter er lagt ut, men tør vi bestille? Her er forslag til fem italienske rødviner.

Vingården vår i Acquapendente, Lazio med utsikt til Toscana.

Billige flybilletter frister

Norwegian og SAS har igjen lagt ut billetter. For 1500 kroner kan du reise Oslo-Roma tur/retur. Det er jo et kupp og gir næring til drømmen om tur til Italia i 2021.

Oppleve duftene, smakene, teppene med blomster og kjenne den varme lufta leke med huden og håret mens du står der med et glass i hånda, og kjenner på lykke!

Drømme du om tur til Italia i 2021? Rimelige flybilletter er lagt ut, men tør vi bestille? Her er forslag til fem italienske rødviner.

Solnedgang på gården.

Men tør vi kjøpe?

LES MER: VINTUR TIL ITALIA

Det er håp

Smittetallene er igjen nedadgående, ifølge statistikken. Skal vi se på regjeringens reiseråd, går de til 1. mars. Og så?

– Det kan godt tenkes at du kan reise til Europa i sommer, svarte statsminister Erna Solberg på spørsmål om vi kan reise utenlands i sommer på pressekonferanse 18. januar, skriver Dagsavisen.

Men selvsagt kommer det et «men» fra statsministeren.

– Men jeg ville sikret meg en god avbestillingsforsikring og en alternativ plan.

Blir det vinreiser og tur til Italia i 2021?

Som reisearrangør, er jeg også spent. Regningen til Reisegarantifondet for 2021 er betalt, som den var for 2020. Men spørsmålet er om vi kan tilby turer i år og om folk vil bli med?

2020 er friskt i minnet. «Bare vi venter til sommeren, som ble til høsten, så skulle det bli tur til Italia».

Drømme du om tur til Italia i 2021? Rimelige flybilletter er lagt ut, men tør vi bestille? Her er forslag til fem italienske rødviner.

Fra en vintur jeg hadde med en gruppe damer fra Telemark i 2019.

Vanligvis ville jeg jo gått ut med forslag om vinturer og anbefalt å kjøpe billetter nå. Billigere enn dette blir det nok ikke. Lysten er der, og det er ikke noe annet de heller ønsker: kokka på restauranten, han som kjører minibuss, vingårdene med fulle fat og så mange andre italienerne som lever av turisme.

Det er fortsatt en stund igjen til våren og sommeren. La oss håpe at vi igjen kan ta fram kofferten, fylle den med florlette sommerklær, men la det være plass til å kunne ta med både Parmesanost og vin hjem i kofferten. Og, sjekk at passet ditt ikke går ut i år.

Hva tror du?

Drømme du om tur til Italia i 2021? Rimelige flybilletter er lagt ut, men tør vi bestille? Her er forslag til fem italienske rødviner.

Vår egen rødvin på Sangiovese.

Mens du tenker på det – tur til Italia i 2021, her er forslag til fem, italienske rødviner som bør gi deg en smak av Italia.

Dessverre er det lite vin å finne i Norge fra vårt italienske vindistrikt nord i Lazio. Nærmeste er Toscana og Umbria, som kun ligger noen kilometer unna. 

Carpineto Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2016, Toscana, Italia. Varenummer: 5789601. Kr 295. Bestilling. Inne på fem pol (ny årgang)

Jeg har skrevet om Carpineto tidligere og den unge, kvinnelige vinmakeren Caterina Sacchet.  Den mest kjente vinen er nok den rimeligere rødvinen Dogajolo Rosso. Men vingården som ligger i Greve i Chianti har også vinmarker lenger sør, i Montepulciano, som ligger nærmere vingården vår i Lazio. Vinen herfra i 2013-årgangen ble kåret til en av verdens beste av Wine Spectator i 2018. Nå er 2016-årgangen i salg.

Smaksnotater: Godt med kirsebær og mørke plommer. Noe lær og blomst. Lette, men tørre tanniner. Integrert krydder. Velbalansert. Ganske åpen i forhold til 2015-årgangen. Fin lengde.

Druer: 70 % Sangiovese og 30 % Canaiolo. 88 poeng.

Lista fra WS 100 beste viner 2020, ser du HER.

Col d’Orcia Brunello di Montalcino 2015, Toscana, Italia. Varenummer: 4454001. Kr 342. Basis.

Fra det andre kjente vindistriktet sør i Toscana, finner vi den høyt skattede rødvinen Brunello. Samme drue som i Montepulciano og i store deler av Toscana for øvrig, Sangiovese. Men her har de en egen klone som kan lage svært lagringsvennlige viner. De kan ikke legges ut på markedet før fem år etter at druene er høstet. Prisen på vinene, er gjerne mye høyere enn denne. 2015-årgangen herfra er ansett av mange som usedvanlig god.

Smaksnotater: Friske moreller, litt blomst og et pent lag krydder. Frisk syre. Saftig. Fine og runde tanniner. Delikat og lang.

Druer: 100 prosent Brunello (Sangiovese). Mye god vin for pengene! 89 poeng. Økologisk.

 

Nipozzano Chianti Rúfina Riserva 2017, Toscana, Italia. Varenummer: 3498301. Kr 215. Bestilling. Inne på 10 pol. (Ny årgang)

Vi er lenger nord i Toscana. Chianti er inndelt i åtte distrikt. Rúfina er det minste og det høyestliggende, rett øst for Firenze. Noen av dere kjenner nok til Selvapiana Chianti Rufina, som vi smakte på digitalt vinkurs. Denne kommer fra Frescobaldi, som er en av de eldste og største vinprodusentene i Toscana.

Smaksnotater: Mye fatkrydder i denne. Men også litt lakris og nøtter. Både røde og mørke bær. Frisk syre og saftig i smak. Myke, men markante tanniner. Konsentrert og balansert. Gjør seg med en del lufting denne.

Druer: 90 % Sangiovese, 5 % Cabernet Sauvignon, 3 % Merlot og 2 % Malvasia. 86 poeng.

Castellani Baffo Rosso Chianti 2018, Toscana, Italia. Varenummer: 12640201. Kr 120. Bestilling.

Noen ganger finner du rimelig vin også fra Toscana, og som leverer. Denne er en slik. Laget av en vinmaker som også er kjent som surfer og fjellklatrer på Instagram.

Smaksnotater: Fint preg av kirsebær, lavender og urter. Frisk og saftig. Ung med et lett krydderlag på smak.

Druer: 85 % Sangiovese, 10 % Canaiolo og 5 % Ciliegolo. 82 poeng.

Antonelli Sagrantino Montefalco Rosso 2015, Umbria, Italia. Varenummer: 12636901. Kr 480. Bestilling.

I fjor kom vinmakeren her med en Rosso på Sangiovese og Sagrantino, samt en Bianco på Grechetto i basis, sistnevnte  smakte vi på digitalt vinkurs. Han har for øvrig også en vingård nær Fuimicinoflyplassen i Roma som jeg besøkte sist oktober, i håp om å tilby vingrupper en visitt her. Vin produsert her er planlagt lansert på Vinmonopolet i løpet av våren 2021.

Sagrantino har tykt skall, heftige tanniner, syre og alkohol. Vinene trenger tid!

Smaksnotater: Svært konsentrert både i lukt og smak. Mørk frukt og krydder. Røffe tanniner. God syre. Noe sjokolade og furunål i smak. Og så mye mer som ennå ikke har kommet fram. Vakkert og ser fram til gjensyn om noen år.

Spar den i minst fem år til, eller luft den svært godt. Men den kan også lagres i 30 år, ifølge Filippo Antonelli.

Druer: 100 % Sagrantino. 90 poeng. Økologisk.

For flere vintips, deriblant italienske, se NYE VINER PÅ POLET I 2021

Legg igjen en kommentar